Μητέρα έπνιξε τα δύο παιδιά της επειδή δεν άντεχε… το κλάμα τους

Μητέρα έπνιξε τα δύο παιδιά της επειδή δεν άντεχε… το κλάμα τους

Σύγχρονη «Μήδεια» στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη της 27χρονης μητέρας

Με την κατηγορία της διπλής βρεφοκτονίας συνελήφθη το Σάββατο στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η 27χρονη μητέρα Μόνια Μπορτολότι. Σκότωσε, τα δύο παιδιά της, ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών και ένα αγοράκι δύο μηνών.

Σύμφωνα με τη Il Messaggero, η έρευνα των Carabinieri ξεκίνησε μετά την εξαφάνιση του μικρού της παιδιού στις 25 Οκτωβρίου 2022. Ένας δεύτερος θάνατος σε βρεφική κούνια ένα χρόνο μετά την τραγωδία της μικρής του αδερφής, που σημειώθηκε το 2021, θεωρήθηκε πολύ ύποπτος. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση, όταν σημειώθηκαν οι θάνατοι, η γυναίκα βρισκόταν μόνη στο σπίτι και είχε καλέσει η ίδια σε βοήθεια.

Μετά την εξαφάνιση του παιδιού, η Εισαγγελία παρήγγειλε τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και μετά τα αρχικά αποτελέσματα αποφασίστηκε η εκταφή της μικρής αδερφής, για την οποία υπήρχαν λιγότερα στοιχεία από ιατροδικαστική άποψη, αλλά παρόλα αυτά προέκυψαν οι ομοιότητες οι οποίες έπεισαν τους ανακριτές να κατηγορήσουν τη γυναίκα για διπλή βρεφοκτονία.

Η γυναίκα, 27 ετών, έχει ινδική καταγωγή και είχε φτάσει στην Ιταλία ως παιδί, υιοθετημένη από οικογένεια από το Μπέργκαμο.

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2022

Οι έρευνες, που οδήγησαν στη σύλληψη της γυναίκας που κατηγορείται για διπλή βρεφοκτονία, ξεκίνησαν στις 25 Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία θανάτου του δεύτερου παιδιού της, ηλικίας μόλις δύο μηνών. Ο θάνατος είχε συμβεί στο σπίτι στο Pedrengo (BG) όπου η γυναίκα είχε ζητήσει παρέμβαση 118. Η τρυφερή ηλικία του παιδιού και οι ομοιότητες με τον προηγούμενο πρόωρο θάνατο της πρώτης κόρης της γυναίκας, που σημειώθηκε λιγότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, είχαν οδηγήσει η αστυνομία για να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου και η δικαστική αρχή διέταξε τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής του νεογνού. Το αποτέλεσμα της αυτοψίας, που έφτασε τον Φεβρουάριο του 2023, αποκάλυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προκλήθηκε αναμφίβολα από οξεία μηχανική ασφυξία από συμπίεση του θώρακα: σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η ασφυξία προήλθε από εθελοντική ενέργεια, η οποία ανέδειξε τον στόχο της πρόκλησης ο θάνατος του παιδιού. Οι έρευνες κατέστησαν απαραίτητη την προσεκτική επανεκτίμηση των αιτιών του θανάτου της πρώτης κόρης, που συνέβη στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση, μόνο η μητέρα ήταν παρούσα στο σπίτι, η οποία ανέφερε ότι είχε δώσει στο μωρό γάλα και το άφησε να το χωνέψει στην αγκαλιά της μέχρι να αποκοιμηθεί, για να σημειώσει στη συνέχεια, αφού έκανε ένα ντους, ότι το κοριτσάκι, ξαπλωμένη στην κούνια της, είχε γίνει κυανωτική και δεν ανέπνεε πια.

Ο γιατρός που παρενέβη, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του παιδιού, ελλείψει εμφανών σημείων, δήλωσε ότι είχε πάθει αναρρόφηση από τον ενδοτραχειακό σωλήνα του παιδιού και ως εκ τούτου εξήγησε ότι πιθανώς ο πρόωρος τοκετός του παιδιού, που γεννήθηκε στους 7 μήνες, οδήγησε σε έλλειμμα κατάποσης, ώστε να πιστεύεται ότι ο θάνατος επήλθε από φυσικά αίτια, που αποδίδεται στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (Sids), κοινώς γνωστό ως «θάνατος βρεφικής κούνιας».

Ο εισαγγελέας διέταξε έτσι, σχεδόν δύο χρόνια μετά την κηδεία της μικρής, την εκταφή της σορού της στο νεκροταφείο Pedrengo για τη διενέργεια της νεκροψίας. Δυστυχώς, λόγω προηγούμενης ζημιάς στο φέρετρο, δεν κατέστη δυνατή η καλή συντήρηση του σώματος της μικρής, γι’ αυτό και διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω τεστ ήταν παραμορφωμένο και δεν έδωσε οριστικά στοιχεία για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, η έρευνα, η οποία συνεχίστηκε με παραδοσιακό τρόπο, μέσω πολυάριθμων συνεντεύξεων με γιατρούς, συγγενείς, ειδικούς και φίλους της γυναίκας, και μέσω της ανάλυσης της εκτενούς ιατρικής τεκμηρίωσης που αποκτήθηκε, επέτρεψε και σε σχέση με τον θάνατο της πρώτης κόρης , για να έρθουν στο φως σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος της γυναίκας, που προέκυψαν ιδίως από μια σειρά αντικρουόμενων καταθέσεων που παρείχε διαχρονικά ο ύποπτος, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στα όσα διαπίστωσαν οι Αρχές.

Πάντως, οι αρμόδιες Αρχές διευκρινίζουν πως η 27χρονη δολοφόνος ενήργησε με πλήρη πνευματική διαύγεια και ψυχρότητα γεγονός που αποδεικνύεται και από τον τρόπο που χειρίζεται την νομική της υπεράσπιση, μετά την αποκάλυψη πως η ίδια δολοφόνησε και τα δύο βρέφη. Μετά την σύλληψή της το πρωί του Σαββάτου στην οικία της η νεαρή γυναίκα προφυλακίστηκε αφού κρίθηκε ικανή να διαπράξει κι άλλο έγκλημα.

Πηγή: ieidiseis.gr