Μήπως πάσχετε από σελφίτιδα;

Μήπως πάσχετε από σελφίτιδα;

Εάν έχετε βγάλει έως και τρεις selfies σήμερα, θεωρήστε τον εαυτό σας ύποπτο για ναρκισσισμό. Και όσο πιο πολύ φωτογραφίζετε τον εαυτό σας και ανεβάζετε τις εικόνες σε Instagram, Facebook, Tweeter, τόσο περισσότερο εθίζεστε με τον εαυτό σας, και άλλο τόσο αυτό αποτελεί ένδειξη ψυχοπάθειας. Την πάθηση μελέτησε και ονόμασε «σελφίτιδα» η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, αναφέροντας ότι η εμμονική λήψη φωτογραφιών και η δημοσίευσή τους είναι ένας τρόπος για να κερδίσει κάποιος την προσοχή των άλλων, αντισταθμίζοντας τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την κοινωνική απομόνωση και την κατάθλιψη.

«Στην εποχή της πανδημίας και της γενικευμένης κοινωνικής απόστασης, οι selfies μοιάζουν σαν μια διέξοδος όχι μόνο για μια καθημερινή επαφή με τον έξω κόσμο έστω και διαδικτυακά, αλλά και μια ανακούφιση από το άγχος που προκαλεί η μοναξιά της καραντίνας», λέει η Χίδερ Όλσεν, σύμβουλος ψυχολογίας και καθοδήγησης στην Ακαδημία Κουτενάι Μπρίτζ στο Αϊντάχο. «Μια κολακευτική φωτογραφία θα σας κάνει να νιώσετε καλά, με τον αριθμό των likes να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη καλύτερα. Αυτή η κατάσταση ωθεί τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προκαλεί ευτυχία, ωστόσο, λίγα λεπτά μετά η παραγωγή μειώνεται και η ανάγκη για μια ακόμη καλή δόση ευτυχίας, γίνεται εθισμός», αναφέρει η Όλσεν.

Το  γεγονός ότι στα μάτια της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, όπως και αμέτρητων άλλων παρόμοιων φορέων διεθνώς, οι πολλές selfies είναι ενδεικτικό στοιχείο μιας ψυχικής διαταραχής, έρχεται να προστεθεί η ιστορία του Ντάνι Μπόουμαν, ενός 19χρονου Βρετανού, που αποτελεί παράδειγμα του χειρότερου σεναρίου ενός εθισμού στις selfies. Έχοντας την εμμονή να βγάζει και να αναρτά πάνω από 200 selfies την ημέρα -προσπαθώντας κάθε μέρα να καταφέρει να βγάλει την τέλεια εικόνα-, ο Μπόουμαν έμεινε επί έξι μήνες διαρκώς κλεισμένος στο σπίτι του. Και επειδή ποτέ δεν ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, η απογοήτευση τον έσπρωξε ένα βήμα πριν την αυτοκτονία.

«Ήταν το πρώτο άτομο που θεωρήθηκε βαριά εξαρτημένος από τις selfies, και η περίπτωσή του ήταν η αφορμή να ασχοληθεί η επιστημονική κοινότητα με την ψύχωση των selfies, την σελφίτιδα», λέει η Όλσεν. Πόσο ακραία μπορεί να γίνει η πάθηση; «Εάν τραβάτε έως και τρεις selfies την ημέρα αλλά δεν τις δημοσιεύετε στα κοινωνικά μέσα, θεωρήστε τον εαυτό σας στο όριο του φυσιολογικού. Εάν όμως αντιμετωπίζετε μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση να βγάζετε και να δημοσιεύετε έως και έξι φωτογραφίες την ημέρα, ο κίνδυνος να διαγνωστείτε με ψυχοπάθεια είναι προ των πυλών», τονίζει η Όλσεν.

Ο Ντάνι Μπόουμαν, που βρέθηκε ένα βήμα πριν την τρέλα και την αυτοκτονία, τελικά απεξαρτήθηκε, αφού διαγνώστηκε με σωματική δυσμορφική διαταραχή εξαιτίας της εμμονής του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις selfies. Σήμερα, σπουδάζει στο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα εργάζεται εθελοντικά σε φορείς που βοηθούν τους νέους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

reader.gr