Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για να εκκενώσουν το  φοινικόδασος της Πρέβελης

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για να εκκενώσουν το  φοινικόδασος της Πρέβελης

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα για να απομακρυνθεί ο κόσμος που κατευθυνόταν μαζικά στην προστατευόμενη περιοχή του φοινικόδασους της Πρέβελης στο νότιο Ρέθυμνο.

aeweb

Αν και επιτρέπεται το μπάνιο – όχι όμως και η κατασκήνωση – στη συγκεκριμένη περιοχή, φαίνεται πως οι εκδρομείς διάλεξαν τη λάθος μέρα για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Πρέβελη!

Αυτό διότι, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατεί στο νησί έπειτα από σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, έχει ήδη απαγορευτεί προληπτικά η κυκλοφορία, η διέλευση οχημάτων σε και η παραμονή εκδρομέων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Ανάμεσα στις περιοχές που αφορά η απαγόρευση συγκαταλέγεται και το φοινικόδασος της Πρέβελης και για το λόγο αυτό έχει κινητοποιηθεί η αστυνομία προκειμένου να απομακρύνει τον κόσμο από εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τη Δευτέρα απαγορεύεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης νέων πυρκαγιών.

Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για την προστατευόμενη περιοχή Νατούρα της νήσου Ντία, με το Λιμενικό να απευθύνει σύσταση στα σκάφη που προσεγγίζουν το νησί, να μην αποβιβάζουν επισκέπτες πάνω σε αυτό.

Αναλυτικά στην νέα ΚΥΑ αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο μόνο
Εξαιρέσεις από την απαγόρευση του άρθρου πρώτου της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

1. Οι απαγορεύσεις του πρώτου άρθρου της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 138) εξαιρετικώς δεν καταλαμβάνουν:

α) Κατοικημένες περιοχές,
β) θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές,
γ) ποτάμια και λιμναία συστήματα και
δ) τουριστικές εκμεταλλεύσεις.

2. Οι απαγορεύσεις του άρθρου πρώτου της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρετικώς δεν καταλαμβάνουν επίσης όσους μετακινούνται εντός του εθνικού οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις