Με «όπλο» το self test το σχέδιο για να ανοίξουν καταστήματα, εστίαση, σχολεία

Με «όπλο» το self test το σχέδιο για να ανοίξουν καταστήματα, εστίαση, σχολεία

Ως «νέο όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημία του κορωνοϊού και το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα μας και την άρση μέτρων του lockdown χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τα self tests που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες κάθε εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου.

Για την κυβέρνηση τα ατομικά τεστ στα φαρμακεία θεωρούνται εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και εστίασης που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που παραμένει διασωληνωμένη για διαδοχικούς μήνες. Παράλληλα, βασικό εργαλείο θα είναι το τεστ για την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων.

Οπως ανακοινώθηκε η διανομή των τεστ θα ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και θα ισχύει για 2 μήνες. Συγκεκριμένα ένα τεστ ανά εβδομάδα θα δίνεται από τα φαρμακεία σε όλους του πολίτες, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι ο αριθμός του ΑΜΚΑ τους. Παράλληλα όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προτεραιότητα τον πρώτο καιρό θα δοθεί στις παραγωγικές ηλικίες, μέχρι 67 ετών που εργάζονται.

Αναλυτικά, για τα self test ισχύουν τα εξής:

  • Διανομή από αρχές Απριλίου
  • Προμήθεια από τα φαρμακεία 
  • 1 τεστ ανά εβδομάδα σε όλους του πολίτες για 2 μήνες

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε self test βγει θετικό, θα πραγματοποιείται και ένα δεύτερο rapid test δωρεάν σε δημόσια δομή για να επιβεβαιωθεί το κρούσμα κορωνοϊού. Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Υποχρεωτικό το self test για λιανεμπόριο, ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια και σχολεία

Οπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποχρεωτικό θα είναι το ατομικό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού για τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Παράλληλα, προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα self testing.gov.gr, μέσω της οποία θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία

  • Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα self test από τα φαρμακεία, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.
  • Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή. 
  • Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.
  • Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.
  • Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης. 
  • Στη συνέχεια, θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

ethnos.gr