«Μίλησε» με τη σκέψη

«Μίλησε» με τη σκέψη

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενας άνδρας που βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού» επί πέντε χρόνια κατάφερε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς του χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του.

Το μεγάλο αυτό επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο της επικοινωνίας για ασθενείς που είναι «εγκλωβισμένοι» μέσα στο σώμα τους εξαιτίας εγκεφαλικών βλαβών.

Ο 29χρονος Βέλγος μπόρεσε να δώσει απάντηση με ένα «ναι» ή ένα «όχι» σε απλές ερωτήσεις όπως «Είναι το όνομα του πατέρα σου Τόμας;» αλλάζοντας τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητάς του. Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να «διαβάσουν» τις απαντήσεις του νεαρού ασθενούς με χρήση τομογραφίας λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fΜRΙ). Ως εκείνη τη στιγμή ο ασθενής, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στον εγκέφαλο έπειτα από αυτοκινητικό ατύχημα το 2003, δεν είχε δώσει σημάδια επαφής με το περιβάλλον του. Αρχικώς βρισκόταν επί δύο έτη σε κώμα, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν σε κατάσταση «φυτού», κατά την οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ασθενής ξυπνά από το κώμα αλλά φαίνεται να μην έχει συνείδηση. Τώρα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στον 29χρονο, τα οποία ανήκουν σε ερευνητές του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας (ΜRC) και σε βέλγους συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης, μαρτυρούν ότι τουλάχιστον ορισμένοι ασθενείς που βρίσκονται σε αυτ΄ην την κατάσταση έχουν την ικανότητα να ακούνε και να καταλαβαίνουν τα άτομα του περίγυρού τους, αλλά και να αποκρίνονται νοητικά με τρόπους που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει να γίνουν αντιληπτοί.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τον ασθενή, όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine», να σκέφτεται ότι παίζει τένις κάθε φορά που ήθελε να δώσει μια καταφατική απάντηση – πρόκειται για μια σκέψη που ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κίνηση. Του ζήτησαν επίσης κάθε φορά που ήθελε να απαντήσει αρνητικά να σκέφτεται ότι περιπλανιέται από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσα στο σπίτι του- η σκέψη αυτή ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που κυβερνά την αντίληψη του χώρου. Παράλληλα οι ερευνητές διεξήγαγαν fΜRΙ και σε υγιή άτομα ώστε να συγκρίνουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου τους ενεργοποιούνταν όταν τους έθεταν τα ίδια ερωτήματα με αυτά που έθεταν τον ασθενή.

Εκπληκτοι οι γιατροί ανακάλυψαν ότι με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας ο ασθενής έδωσε σωστές απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν την οικογένειά του. Συγκεκριμένα, απάντησε σωστά σε πέντε ερωτήσεις, ενώ στην έκτη ερώτηση δεν έδωσε καμία απάντηση, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οφείλεται στο ότι αποκοιμήθηκε.

Ενας στους πέντε καταλαβαίνει
Η επιτυχής εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον βέλγο ασθενή, του οποίου τα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά, δεν αφορά όλα τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση «φυτού», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τον 29χρονο μελετήθηκαν άλλοι 22 ασθενείς που βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση και μόνο τέσσερις εξ αυτών φάνηκε ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν εγκεφαλικά μοτίβα ικανά να «διαβαστούν» από λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο. Πάντως, σύμφωνα με έναν εκ των επικεφαλής της μελέτης, τον δρα Αντριαν Οουεν , υποδιευθυντή του ΜRC, ένας στους πέντε ασθενείς που βρίσκονται σε αυτηήν την κατάσταση είναι πιθανό να διαθέτει πλήρως λειτουργικό εγκέφαλο.

Ο δρ Οουεν σημείωσε επίσης ότι οι λανθασμένες διαγνώσεις σε ό,τι αφορά το αν ένας ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση «φυτού» είναι αρκετά συχνές.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ