Ο «Καρυοθραύστης» από το 19ο Δημοτικό Σχολείο

Ο «Καρυοθραύστης» από το 19ο Δημοτικό Σχολείο

Το έργο «Καρυοθραύστης» ένα αγαπημένο παραμύθι μικρών και μεγάλων παρουσίασαν  οι μαθητές της Δ’ Τάξης του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων χθες, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά" που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων.
Οι μικροί μαθητές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό «ζωντανεύοντας» στο σανίδι του κατάμεστου θεάτρου Δημήτρης Βλησίδης μια κλασική ιστορία, εκείνη του "Καρυοθραύστη" που διασκεύασε ο Αλέξανδρος Δουμάς βασισμένος στο ομώνυμο παραμύθι του Χόφμαν "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικιών.
Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή: Η Κλάρα είναι ένα νεαρό κορίτσι, που λατρεύει τα Χριστούγεννα. Ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, ένας μυστηριώδης, μαγευτικός χαρακτήρας, της χαρίζει έναν Καρυοθραύστη. Η Κλάρα θέλει να μείνει ξύπνια όλο το βράδυ για να παίξει με το νέο της απόκτημα, η οικογένειά της, όμως, την στέλνει για ύπνο. Όταν όλοι έχουν κοιμηθεί, η Κλάρα κατεβαίνει να κοιτάξει ξανά τον Καρυοθραύστη της. Τελικά, την παίρνει ο ύπνος και με λίγη μαγεία από το νονό της, το όνειρό της ξεκινά. Ξαφνικά, την ξυπνούν ποντίκια και ο ποντικό-βασιλιάς προσπαθεί να την απαγάγει και να την πάρει στο βασίλειό του. Η Κλάρα ψάχνει τον Καρυοθραύστη της αλλά έχει εξαφανιστεί. Παρατηρεί πως το δέντρο έχει ψηλώσει απίστευτα, όπως και όλα τριγύρω της. Ο Καρυοθραύστης εμφανίζεται και προσπαθεί να την σώσει από τον ποντικό βασιλιά. Οι στρατιώτες του Καρυοθραύστη πολεμούν με αυτούς του ποντικό βασιλιά και τελικά τον νικούν. Η Κλάρα έχει βρει τον πρίγκιπά της, ο οποίος θέλει να την μεταφέρει σε μια χώρα ονείρου και να της δείξει το παλάτι του. Στο ταξίδι τους περνούν από τη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού αλλά και από τη χώρα των Ζαχαρωτών με τη νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αφήσει τον Καρυοθραύστη της, αλλά την ημέρα των Χριστουγέννων ξυπνά κοντά στην οικογένειά της. Το μόνο που της έχει απομείνει είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.
Τη διασκευή του έργου είχε κάνει η Σουζάνα Κόπε, μετάφραση η Μαρία Αγγελίδου, σκηνικά, Κοστούμια Μανώλης Παπαδουλάκης, ενώ τη μουσική επιμέλεια είχαν οι: Αφροδίτη Μιχαλοπούλου, Αντωνία Γεωργουλάκη και Μανώλης Παπαδουλάκης.  Ε.Φ.