Λιονής: Τα lockdown έχουν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της Κρήτης

Λιονής: Τα lockdown έχουν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της Κρήτης

«Για να φύγουμε από το ακορντεόν του lockdown χρειάζεται επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών» τόνισε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής κ. Χρήστος Λιονής.

Ο κ. Λιονής, ανέφερε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των αλλεπάλληλων lockdown θα έχουν ως αποτέλεσμα την φτωχοποίηση της Κρήτης, θέλησε ωστόσο να υπενθυμίσει και τις θετικές συνέπειες της καραντίνας, όπως είναι η βαθύτερη επικοινωνία με την οικογένεια και η συνειδητοποίηση των αξιών αυτών, που θέταμε σε δεύτερη μοίρα προ κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βασικό να ισχύσουν κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα. 

«Πρώτον, είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση πριν από τον εμβολιασμό, σχετικά με τα υπέρ και τα κατά. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει δεκαπεντάλεπτη παρακολούθηση μετά από τον εμβολιασμό. Ο πολίτης που θα εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν φίλο, ο οποίος θα καταγράφει τις πιθανές παρενέργειες και τέλος, θα πρέπει να στελεχωθεί μια τηλεφωνική γραμμή από έμπειρο πρόσωπο, το οποίο θα καταχωρεί όλες τις πληροφορίες σε μια κοινή βάση δεδομένων», σημείωσε ο κ. Λιονής, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, «και ο πολίτης που εμβολιάζεται θα νιώθει πιο ήσυχος, αλλά και όσοι έχουν ενδοιασμούς, θα ξέρουν ότι όλα τα γεγονότα, θα διερευνώνται, θα καταγράφονται και θα ανακοινώνονται».

«Όπως σε κάθε φάρμακο, σε κάθε παρενέργεια, σε κάθε θάνατο, η ιατρική επιστήμη πρέπει να υπηρετεί τη διαφάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ιατρικής, κάνοντας και ειδική αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Το Σύστημά μας δεν είναι απόλυτα κατοχυρωμένο με συστήματα διασφάλισης ποιότητας και ελέγχου της ασφάλειας. Η περίοδος του κορωνοϊού ζητάει ένα μόνο πράγμα, τη διαφάνεια!».

Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, ο καλύτερος τρόπος εμβολιασμού θα ήταν ο προσωπικός γιατρός, είστε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. 

Αναφερόμενος ωστόσο, στον θάνατο του 85χρονου λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό του, ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι, «ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό μερικές φορές οφείλεις να έχεις μια έμπειρη ομάδα που θα εφαρμόζει την καρδιό-αναπνευστική αναζωογόνηση όπως έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Βέβαια, όπως σημείωσε οι πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τυχόν παρενέργειες, δε φθάνουν όπως θα έπρεπε στις εταιρίες των φαρμακοβιομηχανιών και εξήγησε τον λόγο. 

«Ο εμβολιαζόμενος ο οποίος θα φύγει από τον χώρο που το έγινε το εμβόλιο, θα πρέπει στη συνέχεια μετά την εμπειρία των τυχών παρενεργειών, να τις καταγράφει και να καταχωρούνται στην εταιρία της φάρμακό- επαγρύπνησης, κάτι που πολύ συχνά δεν συμβαίνει».

Κλείνοντας, ο κ. Λιονής αναφέρθηκε και στα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης, προτείνοντας έναν καλύτερο συντονισμό με τους εθελοντές του νησιού, όπως επίσης και τη χορήγηση μιας κάρτας μετά τον εμβολιασμό, η οποία θα παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον εμβολιαζόμενο, τόσο αναφορικά με τον κορωνοϊό, όσο και με τις υπόλοιπες ασθένειες οι οποίες απαιτούν εμβόλιο, προτού επέλθει η ανοσία τους. 

creta24.gr