Ξεναγοί μαϊμού δείχνουν στους επισκέπτες την πόλη των Χανίων – Τι καταγγέλλουν οι επαγγελματίες

Ξεναγοί μαϊμού δείχνουν στους επισκέπτες την πόλη των Χανίων – Τι καταγγέλλουν οι επαγγελματίες

Ξεναγοί μαϊμού δείχνουν στους επισκέπτες την πόλη των Χανίων – Τι καταγγέλλουν οι επαγγελματίες

Καταγγελίες για παράνομη διενέργεια ξεναγήσεων σε ιστορικές περιοχές της παλιάς πόλης των Χανίων, έκανε στο zarpanews.gr ξεναγός που δραστηριοποιείται στην πόλη.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η διπλωματούχος ξεναγός, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται να γίνονται παράνομες ξεναγήσεις σε διάφορα αρχαιολογικά σημεία των Χανίων, όπου τις πραγματοποιούσαν μη πιστοποιημένα άτομα.

Μάλιστα καταγγέλλεται ότι τα άτομα αυτά πλέον είναι γνωστά στο Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών, ενώ δε διστάζουν να πραγματοποιούν με θράσος τις ξεναγήσεις, δίπλα σε πιστοποιημένα μέλη του σωματείου.

Μετά από την επικοινωνία με το zarpanews.gr, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης προέβη και στην δημοσιοποίηση ανακοίνωσης που αναφέρονται αναλυτικά τα περιστατικά, ενώ ζητείται να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταστολή τέτοιων φαινομένων.

Αναλυτικά η καταγγελία του Σωματείου αναφέρει:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τις παρανομίες που γίνονται από μη διπλωματούχους ξεναγούς, στην παλιά πόλη των Χανίων.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 6478/26/7/1965 Υπουργική Απόφαση, που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16/08/1965, η παλιά πόλη των Χανίων που είναι εντός τειχών, μαζί με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την τάφρο γύρω από τα τείχη, έχουν κηρυχθεί ιστορικός-αρχαιολογικός χώρος.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με το Νόμο 710/77, οι μόνοι που δικαιούνται να ξεναγούν σε αυτόν τον χώρο, είναι οι επαγγελματίες, πιστοποιημένοι Ξεναγοί.

Δυστυχώς όμως, καθημερινά συναντούμε στους δρόμους της παλιάς πόλης πολλούς, μη έχοντες άδεια, Έλληνες και ξένους, που ξεναγούν πολυάριθμες ομάδες ξένων ή μικρότερες ομάδες με δύο ή τέσσερα άτομα, που ανενόχλητοι παρουσιάζουν την πόλη μας στους επισκέπτες – τουρίστες, χωρίς καμία πιστοποίηση για τις γνώσεις τους στην ιστορία και την αρχαιολογία του τόπου μας.

Οι περισσότεροι από αυτούς – δυστυχώς επαναλαμβανόμενοι – είναι και θρασύτατοι, περιδιαβαίνοντας την πόλη με άνεση και πολλές φορές χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, στέκονται και ξεναγούν παράνομα ακόμα και δίπλα στους πιστοποιημένους ξεναγούς, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς από αυτούς δεν έχει ακόμα κληθεί να τιμωρηθεί για την παρανομία του, όπως αναφέρεται στο νόμο που αφορά τόσο τους ίδιους, όσο και τα γραφεία για τα οποία εκτελούν την παρανομία.

Σε μία χώρα, που σήμερα ζει κυρίως από τον Τουρισμό, θεωρούμε πολύ σημαντικό να ελέγχεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα, ποιος μεταφέρει την ιστορία μας και πως προβάλλει τον τόπο μας. Έχουν γίνει κατά καιρούς ορισμένοι έλεγχοι από την Τουριστική Αστυνομία και την Π.Υ.Τ. (πρώην Ε.Ο.Τ.), αλλά χρειάζεται να γίνονται τακτικά και με μεγαλύτερη συχνότητα, αν θέλουμε να προστατεύσουμε την Ιστορία μας, προκειμένου να γίνεται σωστά και με υπευθυνότητα, η προβολή της Κρήτης”.

φωτογραφία αρχείου

zarpanews.gr