Ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες, επί ποδός και οι αγρότες

Ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες, επί ποδός και οι αγρότες

Με έμφραγμα απειλείται η τοπική νησιωτική οικονομία εξαιτίας της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών που ξεκίνησε από σήμερα σιτς 06.00 το πρωϊ και θα διαρκέσει έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 21 Μαρτίου, ενώ αναμένεται να γίνουν κυλιόμενες,

Οι ναυτεργάτες επιτρέπουν στα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά, να δέσουν, αλλά δεν επιτρέπουν την αναχώρησή τους.

Υπό κατάληψη, μάλιστα, βρίσκεται από εργαζόμενους και συνταξιούχους ο Οίκος Ναύτου και το ΝΑΤ.

Οι κινητοποιήσεις της ΠΝΟ αποτέλεσαν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης το βράδυ της Κυριακής με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας και όπως αποφασίστηκε, οι προσπάθειες να μην παραταθεί χρονικά η απεργία θα ενταθούν σήμερα.

Κυβερνητικά στελέχη, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς-όπως έλεγαν-πίσω από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ βρίσκεται το ΚΚΕ, που ελέγχει τα περισσότερα ναυτεργατικά σωματεία. Τα ίδια στελέχη συνέδεαν την κινητοποιήση των ναυτεργατών με την πολύμηνη απεργία στη Χαλυβουργία. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι θα γίνει προσπάθεια από τον Περισσό, ώστε οι ναυτεργάτες να αποτελέσουν το «δεύτερο μέτωπο» και πρόσθεσαν ότι τα αιτήματα των ναυτεργατών είτε προσκρούουν στο μνημόνιο, είτε έχουν λυθεί νομοθετικά.

Οι αγρότες ανησυχούν αφού τα ευπαθή κυρίως προϊόντα θα καταστραφούν ενώ συμφωνίες με αγοραστές του εξωτερικού αλλά και της εσωτερικής αγοράς θα καταρρεύσουν, ενώ οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές τόσο στο εμπόριο όσο και στον τουρισμό εάν οι κινητοποιήσεις επεκταθούν την περίοδο του Πάσχα

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην ΠΝΟ περιγράφοντας την κατάσταση.

«Όλη η Κρήτη έχει τώρα προϊόντα! Η Ιεράπετρα είναι φουλ. Μετά τις 15 Μαρτίου θα έχουν μπει όλα τα θερμοκήπια στην παραγωγή, Χανιά, Μεσαρά, Ιεράπετρα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης.

Ήδη οι παραγωγοί άρχισαν να κόβουν μεγαλύτερες ποσότητες τομάτες για να τις πουλήσουν πριν την απεργία. Έως την περασμένη Παρασκευή άρχισαν να κόβουν και αγγούρια.

«Μετά τις 15 Μαρτίου τα αγγούρια πρέπει να κόβονται κάθε 36 ώρες και οι τομάτες κάθε 4-5 μέρες. Τι θα γίνει τότε;» αναρωτιόνται οι αγρότες.

«Ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, τονίζει στην επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης, θα πληγεί για ακόμα μια φορά, την στιγμή που οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της σοδειάς και κατ’ επέκταση του εισοδήματος τους.

Πολλά από τα κρητικά προϊόντα είναι ευπαθή και τροφοδοτούν μεγάλα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας, όπως και αγορές του εξωτερικού. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η απώλεια αγορών είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό της χώρας είναι μια οδυνηρή συνέπεια. Ακόμα πιο οδυνηρή είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας και της Κρήτης απέναντι στις αγορές, τη στιγμή που η αποκατάσταση της αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και κινητοποιήσεις στο χώρο των θαλασσίων μεταφορών θα επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στον τουριστικό τομέα. Οι συνέπειες από ανάλογες κινητοποιήσεις στο παρελθόν υπήρξαν ολέθριες για τη τοπική οικονομία και δεν είναι σήμερα η ώρα για να τις υποστεί ξανά».

Οι αντιδράσεις των αγροτών της Ιεράπετρας

Εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από τους αγρότες της Ιεράπετρας με αφορμή των απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ και την άκαρπη συνάντηση που είχαν έως αργά το μεσημέρι του Σαββάτου οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ειδικότερα σε κατάληψη την γραφείων-εκλογικών κέντρων όπου πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν αγρότες -παραγωγοί της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση που απειλεί να καταστρέψει τα ευπαθή προϊόντα τους.

Εν τω μεταξύ και με αφορμή τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής, σε ένδειξη συμπαράστασης από τα τοπικά μέλη του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε η διακοπή της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος σε όλο του Λασίθι για δύο ώρες.

Στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής συγκεντρώθηκαν αγρότες – παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών στο Στόμιο, προκείμενου να αποφασίσουν τον ακριβή τρόπο που θα κινηθούν για να καταφέρουν να μεταφέρουν τα αγροτικά προϊόντα παρά την απεργία της ΠΝΟ.

Όμως η μικρή συμμετοχή οδήγησε τους παρευρισκόμενους στην απόφαση να περιμένουν μέχρι την Τρίτη αναμένοντας τις «πολιτικές λύσεις» και στην συνέχεια να συναποφασίσουν μαζί με τους αγρότες από την υπόλοιπη Κρήτη τις επόμενες κινήσεις.

Επι ποδός και η Περιφέρεια Κρήτης

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια αναζητούν λύσεις να έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των πρώιμων κηπευτικών στις αγορές της υπόλοιπης χώρας..

Στο μεταξύ, και με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στον Πειραιά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε επιστολή του προς την υπουργό Ανάπτυξης, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών καθώς επίσης και προς τα κόμματα, ανέφερε τα εξής :

“Η απεργία της Π.Ν.Ο. όπως γνωρίζετε, αποκλείει όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όχι λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών σ’ αυτήν, αλλά λόγω του παράνομου αποκλεισμού των μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Οι παραγωγοί της Κρήτης, οι οποίοι υφίστανται και τη μεγαλύτερη ζημιά – δεκαπέντε περίπου εκατομμύρια Ευρώ για κάθε μέρα αποκλεισμού – σέβονται την απεργία και τα αιτήματα της Π.Ν.Ο., αλλά είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις των λιμανιών.

Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες είναι καταστροφικές για τους ίδιους, την οικονομία του νησιού και της χώρας. Ευπαθή προϊόντα σε περίοδο οικονομικής κρίσης που φέρνουν πολύτιμο συνάλλαγμα απαξιώνονται και καταστρέφονται, ενώ λόγω της ασυνέπειας που επιδεικνύουμε, χάνουμε σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης, οι φορείς του νησιού που συγκεντρώθηκαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τον κόπο και τα προϊόντα τους.

Ευχόμαστε ο σημερινός διάλογος με την Π.Ν.Ο. να έχει αποτέλεσμα.

Αν όμως αυτό δε συμβεί, είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση θα προστατεύσει την απρόσκοπτη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων της Κρήτης, σεβόμενη το δικαίωμα στην εργασία όσων θέλουν να εργασθούν και τα δικαιώματα των παραγωγών της Κρήτης.”

Τα αιτήματα των ναυτεργατών

Στο εξώδικο της ΠΝΟ αναφέρονται τα εξής :

«Oι Έλληνες ναυτεργάτες δέχονται μια ολομέτωπη, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες με την παραπάνω απεργία προτάσσουν την συνεχιζόμενη για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών που επεβλήθη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τρεις φορές κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και απαιτούν την άμεση ανάκληση και κατάργηση της νομοθεσίας που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό αυτό μέτρο, που αποτελεί όνειδος για κάθε πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, μάλιστα δε Ευρωπαϊκή» επισημαίνει η ΠΝΟ.

Τα κυρίαρχα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα που οδήγησαν την Διοίκηση της ΠΝΟ σε απεργιακούς αγώνες περιλαμβάνουν:

– Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μη καταστρατήγησή τους και υπεράσπισή τους, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και την τρόικα για την κατάργησή τους.

– Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία.

-Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010, διατήρηση των εφάπαξ παροχών.

-Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ).

– Άμεση επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ.

-Διατήρηση του ΕΛΟΕΝ ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.

-Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο).

-Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.

-Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών,

-προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα, για σταδιοδρομία σε θέσεις αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος, που συνιστά τον ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της απασχόλησης και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος, δεδομένου ότι έχει στερέψει επικίνδυνα η δεξαμενή έμψυχου δυναμικού της ναυτιλίας μας.

-Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών – διεύρυνσή τους στο μέλλον και καταπολέμηση της ανεργίας.

-Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

ΠΗΓΗ Flashnews