Ξανά σε… lockdown τα Χανιά: Οι 28 εικόνες της πόλης – φάντασμα… (φωτο)

Ξανά σε… lockdown τα Χανιά: Οι 28 εικόνες της πόλης – φάντασμα… (φωτο)

Συνθήκες ενός άτυπου… lockdown βιώνουν τα Χανιά, αμέσως μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κορωνοϊός μπορεί να μην “χτυπάει” τα Χανιά, όπως πριν από λίγους μήνες και σε υγειονομικό επίπεδο – πέραν της έξαρσης των ιώσεων – τα πράγματα δείχνουν να έχουν επιστρέψει σε μια στοιχειώδη κανονικότητα. Η συνολική εικόνα της πόλης και της πραγματικής της οικονομίας όμως, θυμίζουν δυστυχώς, την εποχή της πανδημίας. Μόνο που αυτή την φορά, κανείς δεν περιμένει την παραμικρή κρατική οικονομική ενίσχυση.

Τα Χανιά, αμέσως μετά την απομάκρυνση των Χριστουγεννιάτικων στολιδιών από τα συνεργεία του Δήμου, θυμίζουν περισσότερο μια πόλη “φάντασμα”. Ελάχιστος κόσμος κινείται στους δρόμους της πόλης, τα καταστήματα – παρά τις εκπτώσεις – παλεύουν για την επιβίωση τους ενώ το βασικότερο χαρακτηριστικό πλέον στα Χανιά, είναι τα κλειστά μαγαζιά.

Το kriti360, την Δευτέρα το βράδυ – νωρίς – περίπου στις 9:30, “βγήκε” μια βόλτα, στους κεντρικότερους αλλά και πιο δημοφιλείς δρόμους της πόλης. Εκεί που χτυπά η καρδιά της εστίασης κι εκεί που πριν από δυο μόλις μήνες, δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα.

Τι συναντήσαμε…; Την απόλυτη ερημιά!

Ένα μόλις ανοικτό μαγαζί, σε όλη τη Νέα Χώρα…
Κι αν νομίζετε ότι αυτό που σας περιγράφουμε, περιβάλλεται από δημοσιογραφική υπερβολή, οι εικόνες που “τραβήξαμε” και σας παρουσιάζουμε, αποτελούν – δυστυχώς – τον αδιάψευστο μάρτυρα μας.

Ξεκινήσαμε από την περιοχή της Νέας Χώρας: Δευτέρα 23/01/2023 και μόλις μια επιχείρηση, με δυο… τραπεζάκια, ήταν ανοικτή. Όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά, ήταν με κατεβασμένα τα ρολά τους.

Και ο… θαρραλέος της περιοχής!

Άδειο και με δεκάδες κλειστά μαγαζιά, το “Ενετικό λιμάνι”

Ακολουθήσαμε την διαδρομή του παραλιακού μετώπου και οδηγηθήκαμε στο… ερμητικά άδειο από κόσμο, αλλά και γεμάτο από κλειστά μαγαζιά, ενετικό λιμάνι των Χανίων. Στα μόνα σημεία που συναντήσαμε κάποια ελάχιστα σημάδια “ζωής” ήταν στις ψαροταβέρνες και στο κοσμοπολίτικο “Παλλάς”.

Η εικόνα του Κούμ Καπί και το επιμύθιο…

Επόμενος και τελευταίος σταθμός της νυχτερινής μας βόλτας, το Κουμ Καπί. Εκεί, η αλήθεια να λέγεται – και να την γράφουμε – εντοπίσαμε κάποια ανοικτά καταστήματα, ωστόσο στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν άδεια.

Με βάση τις παραπάνω εικόνες, δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος, ότι τα Χανιά, βιώνουν ένα “άτυπο” lockdown. Ακόμη και στην εποχή όμως του… κανονικού, ο κόσμος που κυκλοφορούσε στην πόλη, ήταν σημαντικά περισσότερος, από αυτόν που συναντά πλέον κάποιος τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Μικρή βελτίωση, παρουσιάζει η εικόνα της “αγοράς” τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση, τα Χανιά αποδεικνύουν πως είναι μια πόλη  φάντασμα και σκιά του εαυτού τους, μόλις οι τελευταίοι τουρίστες τα αποχαιρετήσουν.

Περί επιμήκυνσης λοιπόν της τουριστικής περιόδου, ουδείς λόγος, καθώς στην πράξη, φαίνεται πως ελάχιστα πράγματα έχουν συμβεί, με ευθύνη προφανώς, όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα

ο “Κύριος Έπαρχος