Ξαφνικός θάνατος παιδιού από νέο ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ξαφνικός θάνατος παιδιού από νέο ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η έξαρση των ιώσεων δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς σε όλο τον κόσμο ενώ, αυτή την περίοδο, η επιστημονική κοινότητα είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τον στρεπτόκοκκο, αλλά και έναν νέο ιό που πλήττει παιδιά. Την Τρίτη (13/12), μάλιστα, σημειώθηκε και ένας θάνατος στη Βρετανία.

Η πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου και διευθύντρια στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, Κική Σονίδου, μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά.

«Από τον στρεπτόκοκκο έχουν πεθάνει 16 παιδιά. Το τελευταίο ήταν 12 χρονών, ένα κοριτσάκι από το Μπέρμινγχαμ. Χτες συνέβη κάτι πολύ σημαντικό: Με κάλεσε η οικογένεια που μένει στο κέντρο του Λονδίνου, ιδιαιτέρως επιφανής, και το παιδί τους το ένα το 4χρονο, είναι σε ένα από τα πιο ακριβά σχολεία. Υπήρξε ένα κοριτσάκι το οποίο απεβίωσε ξαφνικά, 4 ετών, τη Δευτέρα το βράδυ, το οποίο εμφάνισε έναν καινούργιο ιό – Human Metapneumovirus. Είναι μια ομάδα ιών, όχι ότι δεν υπήρχαν αυτοί οι ιοί, αλλά δεν τους βλέπαμε, δεν είχαμε θανάτους εύκολα και ειδικά παιδιών υγιών σε αυτή την ηλικία», είπε.

«Αυτό μας απασχολεί. Το παιδί ταξίδεψε με την οικογένειά του στη Γερμανία, ήταν στο σχολείο μέχρι και την Πέμπτη, την Παρασκευή δεν πήγε λόγω πυρετού. Μέσα σε ένα τριήμερο έκανε πνευμονία, διασωληνώθηκε και κατέληξε τη Δευτέρα το βράδυ. Οι οικογένειες των παιδιών είναι πανικόβλητες. Φοβούνται διασπορά. Είναι εξαιρετικά ασύνηθες να χάνεις παιδιά από αυτούς τους ιούς ή να προσβάλλονται από αυτούς τους ιούς. Το να βλέπεις αυτούς τους ιούς τους σπάνιους, τους λιγότερο επιθετικούς να αποδεκατίζουν παιδιά», σημείωσε.