Κρήτη: Από Απρίλιο η έναρξη της τουριστικής σεζόν – Πώς διαμορφώνονται οι κρατήσεις (video)

Κρήτη: Από Απρίλιο η έναρξη της τουριστικής σεζόν – Πώς διαμορφώνονται οι κρατήσεις (video)

Με θετικό πρόσημο, οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου – Τι αναφέρει ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

Χαμόγελα αισιοδοξίας προκαλεί η ροή των κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες ενόψει της τουριστικής σεζόν του 2022. «Ηλεκτροσόκ» αρχικά, προκάλεσε στις κρατήσεις η νέα μετάλλαξη Όμικρον βάζοντάς τους «φρένο» για περίπου έξι εβδομάδες. Το τελευταίο διάστημα όμως, οι κρατήσεις δείχνουν να αυξάνονται δυναμικά.

Οι  μέχρι τώρα εκτιμήσεις μάλιστα, αναφέρουν πως η φετινή τουριστική σεζόν – αν δεν υπάρξουν απρόοπτα – θα είναι εξαιρετικά καλή φτάνοντας ακόμα και στο 80% του 2019 που αποτελεί την χρονιά ορόσημο για την ελληνική πραγματικότητα. Κυρίως οι Άγγλοι είναι αυτοί που σπεύδουν να κανονίσουν τις διακοπές τους ενώ συγκρατημένοι εμφανίζονται προς το παρόν οι βορειοευρωπαίοι.

Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την Ρωσική αγορά αλλά και την Ουκρανική με φόντο και τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα των δύο χωρών.  Πάντως οι κινήσεις που μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει εξασφαλίζουν την κάθοδο τουλάχιστον 180.000 Ρώσων τουριστών στην Κρήτη, με δεκάδες πτήσεις των τακτικών γραμμών να προγραμματίζονται. 

Στόχος των φορέων του τουρισμού – που προς το παρόν μοιάζει  ρεαλιστικός – είναι η σεζόν να ανοίξει τον Απρίλιο προλαμβάνοντας ακόμα και το καθολικό Πάσχα.

Μάλιστα αν δεν επιφυλάσσει άλλες εκπλήξεις η πανδημία – την πρώτη βαθιά ανάσα στην οικονομία του τόπου θα δώσουν οι χιλιάδες Αυστριακοί συνταξιούχοι που ετοιμάζουν βαλίτσες για το νησί.Σε κάθε περίπτωση ο στόχος παραμένει η φετινή τουριστική σεζόν να αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα και να τελειώσει το αργότερο δυνατό.  

Κι αν όλα πάνε καλά σε σχέση με την πανδημία και τις μεταλλάξεις της, οι πρώτοι επισκέπτες στο νησί θα είναι οι Αυστριακοί συνταξιούχοι που σιγά – σιγά ετοιμάζουν βαλίτσες. 

«Αμέσως όμως μετά τις γιορτές που διαπιστώθηκε ότι δεν είναι κατά κάποιο τρόπο τόσο επικίνδυνη για βαριές νοσηλείες, άρχισε να παρατηρείται μια καλή ροή κρατήσεων και κυρίως από την Αγγλία, όπου έχουν αρθεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα», αναφέρει ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στο NEWS 24/7, ενώ ανέλυσε και την κινητικότητα που υπάρχει στις κύριες αγορές.

Όπως υποστηρίζει η ροή των κρατήσεων θα συναρτάται πλέον από «τα νέα της πανδημίας», την αποκλιμάκωση ή τις νέες μεταλλάξεις, αφού παρατηρείται ξεκάθαρα ότι η ροή επηρεάζεται άμεσα και αμέσως από αυτά. «Μόλις υπάρξουν καλά νέα, αμέσως ο κόσμος κάνει κρατήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή

Αναφορικά με τις κρατήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τα ξενοδοχεία της Κρήτης, ο κ. Βλατάκης αναφέρει, ότι εκτός από την Αγγλία που κινούνται καλά, η αγορά της Γερμανίας είναι ακόμη «μουδιασμένη», όπως και της Αυστρίας. «Πιστεύω ότι κι αυτές οι αγορές όσο προχωρούν οι εβδομάδες θα αρχίσουν να κινούνται κι αν δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη που θα μας πάει πίσω, θα είμαστε στο στόχο που έχουμε θέσει εδώ στην Κρήτη για άνοιγμα της σεζόν τον Απρίλιο, στο Καθολικό Πάσχα», εκτιμά ο κ. Βλατάκης και επισημαίνει ότι σίγουρα δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία το Πάσχα αλλά αρκετά και ανάλογα με τους tour operators και κυρίως όσους έχουν συμβόλαια με Γερμανούς, οι οποίοι συνήθως ξεκινούν τα ταξιδεύουν νωρίτερα.

Για τη μεγάλη απώλεια, αυτή του Ρώσικου τουρισμού από την Κρήτη, ο κ. Βλατάκης είπε ότι παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα με την Ουκρανία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει και φέτος με τις πτήσεις. Υπάρχουν πολιτικά θέματα, όμως γεγονός παραμένει ότι οι Ρώσοι τουρίστες λείπουν από την Κρήτη και δεν έχουν αντικατασταθεί».

Αναφορικά με τις αγορές της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ο ίδιος τόνισε ότι οι μεν πρώτη είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά και οι δεύτερη δείχνει ιδιαίτερη δυναμική. «Τη σεζόν του 2021 αυτές οι δυο αγορές έδειξαν την προτίμηση τους για την Κρήτη, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τις πτήσεις και όλα πήγαν καλά, τάση που βλέπουμε ότι συνεχίζεται και φέτος».

Όσο για την τουριστική κίνηση από τη Σκανδιναβική αγορά ο κ. Βλατάκης εξήγησε ότι έχει μείνει πίσω, για τους γνωστούς λόγους της πανδημίας, όμως θεωρεί ότι αυτό το κλίμα θα αναστραφεί όσο περνάει ο καιρός. Όσο για την προτίμηση που δείχνουν οι Σκανδιναβοί τουρίστες στη συντριπτική πλειοψηφία τους στα Χανιά, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι Σκανδιναβοί έφυγαν ουσιαστικά από την ανατολική Κρήτη και ανακάλυψαν τη δυτική όπου και επισκέπτονται πλέον.

Συμπερασματικά ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης εκτιμά ότι εάν όλα πάνε καλά, το νησί ναι μεν δεν θα πιάσει τα νούμερα και τις επιδόσεις το 2019, όμως δε ίσως καταφέρει να φτάσει στο 80%, αυτού του έτους ρεκόρ πριν από την πανδημία. «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και εξαρτάται από πότε θα αρχίσει η σεζόν. Όσο πιο πόσο νωρίς αρχίσει και δεν έχουμε τόσο κρούσματα και άρα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα και ο τελικός σκοπός, να πλησιάσουμε δηλαδή όσο γίνεται περισσότερο την σεζόν του 2019», καταλήγει ο κ. Βλατάκης.

Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό  

Την ίδια ώρα, σε αγκάθι και ανοιχτή πληγή για τον τουρισμό αποδεικνύεται η έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις. Αν και οι προβλέψεις για την ερχόμενη τουριστική σεζόν είναι υπεραισιόδοξες, αναντίστοιχη είναι η αισιοδοξία για την κάλυψη των αναγκών του αυξημένου αριθμού επισκεπτών, με δεδομένο ότι ακόμη και στην Κρήτη που ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία, δεν γνωρίζει κανείς αν θα καταστεί εφικτό να εργαστούν τόσοι εργαζόμενοι όσοι θα χρειαστούν και τις συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.  

Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στον τουρισμό είναι αρκετά μεγάλος, ενώ αγωνία διατυπώνεται για το κατά πόσο θα καταφέρουν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν αν επαληθευτούν τα αισιόδοξα σενάρια. 

Οι ανάγκες σε προσωπικό στον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μεγάλες και με δεδομένη την ανάγκη η Κρήτη να διατηρήσει τη θέση της και στην αυξημένης ποιότητας παροχής υπηρεσιών, ο κόμπος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, ειδικά μπροστά στο δεδομένο ότι ολοένα και αντί να μεγαλώνει συρρικνώνεται οι αριθμός των εργαζομένων στο χώρο και μάλιστα όχι σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά στο σύνολο των ειδικοτήτων. Από την κουζίνα, μέχρι την καθαριότητα.

Να δοθούν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον τουρισμό επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, που διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια απαιτητική δουλειά που δεν αμείβεται ανάλογα.

Οι νέοι δεν επιλέγουν τουριστικά επαγγέλματα

Από τη μια τα αυξημένα ποσοστά των επισκεπτών και από ην άλλη η ανεργία που καλπάζει, φαίνεται ότι δεν έχουν πείσει τους νέους να ασχοληθούν σταθερά με τα τουριστικά επαγγέλματα. Περιστασιακά και για κάποια χρόνια, επιλέγουν τον τουρισμό, χωρίς όμως αυτό να ενισχύει ουσιαστικά το δυναμικό που όσο τα χρόνια περνούν, αποτυπώνει ένα μέσο όρο ηλικίας που φτάνει τα 40 έτη.  

Ως προς τις αιτίες που κρατούν μακριά από το χώρο του τουρισμού τους νέους, από τη μια το απαιτητικό ωράριο και οι δυσκολίες και από την άλλη οι χαμηλοί μισθοί, φαίνεται ότι λειτουργούν καθοριστικά σε μια πορεία που διευρύνεται τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί καθοριστικά προς την απομάκρυνση των νέων από επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

neakriti