Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη έγινε αισθητή στο νησί – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη έγινε αισθητή στο νησί – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ο σεισμός ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας και έντασης – Έγινε αισθητός στα νησιά των Κυκλάδων, την Τουρκία, ακόμα και στο Κάιρο της Αιγύπτου

Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο βροειανατολική της Κρήτης σημειώθηκε μισή ώρα μετά τη μία τα μεσάνυχτα της Κυριακής και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και προκάλεσαν τεράστια ανησυχία στο νησί, ωστόσο προκλήθηκε παράλληλα ανησυχία και σε άλλα νησιά.!

Ειδικότερα, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού, που σημειώθηκε στις 1:25 τα ξημερώματα της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου, λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, υπερφορτώθηκαν οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να πέσουν για 30 λεπτά.  

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έγινε 63 χλμ βόρειοδυτικά της Κάσου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε περίπου στα 43 χλμ. και το εστιακό του βάθος ήταν στα 70 χλμ.

Ο σεισμός ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας και έντασης κάνοντας τους κατοίκους των περιοχών στα ανατολικά μέρη της Κρήτης να πεταχτούν έντρομοι από τα σπιτια τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα πρώτα δευτερόπλεπτα μέτρησε το σεισμό στα 5.7 Ρίχτερ, διορθώνοντας μετά στα 5.5.

Ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στο Λασίθι, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, ακόμα και μέχρι τα βόρεια των Χανίων.

Υπάρχουν και αναφορές πως η δόνηση έγινε αισθητή στα νησιά των Κυκλάδων, την Τουρκία, αλλά ακόμα και στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Λέκκας: Δεν πρέπει να ανησυχούμε, δεν περιμένουμε αρκετούς μετασεισμούς

Καθησυχαστικός για τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε μισή ώρα μετά τη μία τα μεσάνυχτα της Κυριακής με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε και στον ΣΚΑΪ και στην ΕΡΤ ο σεισμός αυτός «δεν εμπνέει καμία ανησυχία» εξηγώντας ότι είναι ένας σεισμός «σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους στα 70χλμ.».

«Αυτοί οι σεισμοί χάνουν ενέργεια καθώς ανεβαίνει το σεισμικό κύμα στην επιφάνεια και δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι εξήγησε ότι υπήρξε αυτή η πιθανότητα και ότι αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί εξ αρχή, γι αυτό και εκδόθηκε σήμα. «Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για «μια τυπική σεισμική δραστηριότητα και δεν πρέπει να ανησυχούμε». Εξήγησε, παράλληλα, ότι «ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές επειδή είναι σεισμός βάθους και βλέπει πιο μεγάλη επιφάνεια στη γη».