Η κακοκαιρία επιστρέφει στην Κρήτη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα

Η κακοκαιρία επιστρέφει στην Κρήτη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα

Ακόμα δεν πρόλαβε να συνέλθει η Κρήτη από την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας και τις δεκάδες καταστροφές που άφησε πίσω της σε πολλές περιοχές, τα καιρικά φαινόμενα φαίνεται πως επιστρέφουν και σύμφωνα με τα προγνωστικά αναμένεται αν είναι και έντονα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει και πάλι το νησί μας με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, με εκδήλωση και καταιγίδων, τους πολύ ισχυρούς βόρειους άνεμους και την πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Νεφώσεις και τοπικές βροχές, με ήπιο χαρακτήρα, θα κάνουν την εμφάνιση τους από αύριο Τετάρτη ενώ το κύμα κακοκαιρίας με τα πιο έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσει από την Πέμπτη και θα διατηρηθεί και την Παρασκευή επηρεάζοντας και πάλι περισσότερο βόρειες περιοχές του νησιού μας αλλά και περιοχές της ενδοχώρας.

Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, “ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και πάλι απο όλους μας καθώς και λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η ενημέρωση στα νεότερα προγνωστικά δεδομένα είναι αναγκαία καθότι προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι περιοχές που πιθανά θα επηρεασθούν περισσότερο.”

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τη νέα κακοκαιρία

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λέκκα, η νέα κακοκαιρία που αναμένεται να επηρεάσει προσεχώς το νησί μας προκαλείται και πάλι από τα ίδια αίτια που προκάλεσαν τις έντονες βροχοπτώσεις με τις καταστροφικές συνέπειες την περασμένη εβδομάδα. Ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, εισβολή πολύ ψυχρής αέριας μάζας από τα βόρεια σε συνδυασμό με μια ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή δημιουργούν και πάλι συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων, με εκδήλωση καταιγίδων ενώ αυτή τη φορά η ψυχρότερη αέρια μάζα αναμένεται να προκαλέσει πιθανά και χιονοπτώσεις σε ορεινές κυρίως ζώνες (με τα έως τώρα στοιχεία προσδιορίζονται σε υψόμετρα άνω των 1600 μέτρων).

Οι περιοχές που θα επηρεασθούν περισσότερο από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας εστιάζονται και πάλι στα βόρεια τμήματα του νησιού αλλά και σε κάποιες περιοχές της ενδοχώρας όπου ευνοείται η αστάθεια και η εκδήλωση καταιγίδων με ένταση των βροχοπτώσεων. Αν και η αλλαγή του καιρού προσδιορίζεται από αύριο Τετάρτη, με σταδιακή αύξηση των νεφώσεων και λίγες τοπικές βροχές, η ένταση της κακοκαιρίας ξεκινάει από την Πέμπτη με σταδιακή ενίσχυση των φαινομένων τα οποία θα διατηρηθούν μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ενώ ύφεση των φαινομένων και σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο. Οι ενισχυμένοι Βόρειοι άνεμοι κάνουν την εμφάνιση τους στα πελάγη και σε νότιες περιοχές του νησιού από την Πέμπτη και θα διατηρηθούν ενισχυμένοι και για την Παρασκευή ενώ και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων εμφανίζουν λίγο διαφοροποιημένη την κατανομή των έντονων βροχοπτώσεων με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται στα δυτικά τμήματα της Κρήτης, αλλά σημαντικά ύψη βροχοπτώσεων εμφανίζονται και ανατολικότερα όπου οι περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από το προηγούμενο κύμα και προφανώς απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή διότι είναι πιο ευάλωτες. Τα νεότερα δεδομένα θα δίνουν καλύτερη προγνωστική εικόνα για τη διάρκεια, την ένταση των φαινομένων και των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο.

“Καμπανάκι” και από τον Κώστα Λαγουβάρδο

Την ίδια ώρα “καμπανάκι” έκρουσε και ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, για την επερχόμενη κακοκαιρία, Κώστας Λαγουβάρδος.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, αναφέρθηκε στα καιρικά προγνωστικά τα επόμενα 24ωρα ένω έκανε ειδική αναφορά για την Κρήτη και τα φαινόμενα που θα πλήξουν το νησί.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, «αυτό που θέλει προσοχή είναι οι βροχές στην Κρήτη, επειδή ήδη αντιμετώπισε προβλήματα από τις πρόσφατες κακοκαιρίες και το έδαφος είναι κορεσμένο. Στην Κρήτη αναμένουμε φαινόμενα από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής. Ενδεχομένως να δούμε μεγάλα ύψη βροχής».

Γενικά, ωστόσο, στη χώρα θα επικρατήσει παγωνιά τις προσεχείς ημέρες, καθώς «η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή, ενώ και ο αέρας θα δίνει μια αίσθηση ψύχους, συγκριτικά με τις ήπιες συνθήκες που έχουμε σήμερα», προσθέτει ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

cretalive.gr