Η Χανιώτισσα Ελευθερία Μαμιδάκη που έκανε διάσημο το χωριό της σε όλο τον πλανήτη!

Η Χανιώτισσα Ελευθερία Μαμιδάκη που έκανε διάσημο το χωριό της σε όλο τον πλανήτη!

Είναι μόλις 25 ετών, γόνος μιας από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας, και το αυτονόητοθα ήταν να δραστηριοποιηθεί σε τομείς όπου η οικογένειά της διαπρέπει, όπως τα ξενοδοχεία, η ναυτιλία και τα υγρά καύσιμα.

Η Ελευθερία Μαμιδάκη όμως προτίμησε να κάνει ένα βήμα πιο πέρα και μαζί με όλα τα άλλα να συμβάλει στην προώθηση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Χάρη σε εκείνη μάλιστα η φήμη της γενέτειρας των Μαμιδάκηδων, η Ανώσκελη Χανίων, ξεπέρασε τα στενά σύνορα της χώρας.

«Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό, στον δρόμο για την Παλαιόχωρα, λίγο έξω από τα Χανιά. Τον χειμώνα κατοικούν εκεί δέκα άτομα όλοι κι όλοι. Δεν υπάρχει περίπτερο αλλά αυθεντικότητα και λεβεντιά», εξομολογείται στο protothema.gr.

Γέννημα θρέμμα των βορείων προαστίων, η Ελευθερία Μαμιδάκη, τελειώνοντας το Κολλέγιο Ψυχικού σε ηλικία 17 ετών, πηγαίνει στο Λονδίνο για να σπουδάσει Νομικά. Οταν επιστρέφει στα πάτρια εδάφη έχοντας το πτυχίο στο χέρι, θα μπει για τα καλά στις οικογενειακές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν την Jetoil, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ναυτιλιακά και τα ξενοδοχειακά.

«Παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς, οι ξένοι εκτιμούν τη χώρα μας. Τα περισσότερα καλοκαίρια που επέστρεφα από το Λονδίνο για διακοπές, έφερνα μαζί μου συμφοιτητές και φίλους, οι οποίοι ξετρελαίνονταν με τη χώρα. Οι ξένοι δεν αγαπούν απλώς, αλλά λατρεύουν την Κρήτη!» λέει με ενθουσιασμό. Η Ελευθερία Μαμιδάκη και τα ξαδέλφια της εμπνέονται από την αγάπη των γονιών τους για τον τόπο καταγωγής τους και αποφασίζουν να δημιουργήσουν την ανάλογη υποδομή προκειμένου να παράγουν, να τυποποιήσουν και λανσάρουν γκουρμέ προϊόντα από το χωριό τους. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ η χαμένη στον χάρτη Ανώσκελη γίνεται διάσημη στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

«Η κρητική γη είναι κυριολεκτικά ένας θησαυρός και εμείς θέλαμε να τον αξιοποιήσουμε. Ο παππούς μου διέθετε κάποτε εκεί το δικό του ελαιοτριβείο για τις ανάγκες της πολυμελούς οικογένειάς του. Εμαθα να αγαπώ τον τόπο από τον πατέρα μου και έβαλα στοίχημα ότι κάποτε θα μιλούσαν για τα προϊόντα του μικρού αυτού χωριού άνθρωποι διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας και γλώσσας».

Το λάδι: Εχει την ονομασία του χωριού της και πωλείται στα delicatessen καταστήματα της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Φινλανδίας, ακόμη και της μακρινής Κορέας και της Ρωσίας Το εξαιρετικά αγνό παρθένο ελαιόλαδο τοποθετείται σε μίνιμαλ μπουκάλια που ακολουθούν τις επιταγές του σύγχρονου design και υπό την ονομασία «Anoskeli» παίρνουν θέση στα ράφια ντελικατέσεν καταστημάτων της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Φινλανδίας, ακόμη και της μακρινής Κορέας, ενώ στη Ρωσία γράφει το δικό του success story καθώς προσφέρεται σε φημισμένα εστιατόρια και σούπερ μάρκετ που απευθύνονται στην εκεί υψηλή κοινωνία. «Τα χρόνια που έζησα στο Λονδίνο έβλεπα να διαφημίζονται προϊόντα από διάφορα μέρη του κόσμου και σκεφτόμουν πόσους αναξιοποίητους θησαυρούς έχουμε εμείς οι Ελληνες στα χέρια μας. Τότε ήταν που πήρα τη μεγάλη απόφαση να υποστηρίξω το μεράκι του πατέρα μου για τα τοπικά προϊόντα, ώστε από απλό χόμπι να γίνει επάγγελμα και να προωθήσω την Ανώσκελη μέχρι και στην τελευταία γωνιά της Γης. Το εκπληκτικό είναι ότι έμαθαν να προφέρουν το όνομα του χωριού μου και να ενδιαφέρονται για την Κρήτη και την ιστορία της άνθρωποι που δεν γνώριζαν μέχρι τότε πού ακριβώς βρίσκεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη»!

Δικόγραφα και business

Οσο για το εικοσιτετράωρό της; Eίναι εξαιρετικά πιεσμένο και άκρως δημιουργικό. Η Ελευθερία μετέχει στο νομικό τμήμα της εταιρείας και εμπνέεται προϊόντα και projects που θα κάνουν ακόμη πιο διάσημη την Ανώσκελη στο εξωτερικό. Αξιοποιώντας τα ατελείωτα στρέμματα με αμπελώνες, βγάζουν κρασί το οποίο ονομάζουν Ανω Πλαγιά. «Τόσο το λάδι όσο και το κρασί είναι γεύσεις συνυφασμένες με τη ζωή ενός Κρητικού.

Και τα δύο είναι προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το οικογενειακό μας τραπέζι». Κορίτσι που εντάσσεται στην προνομιακή next generation, παρά τον κοινωνικό της κύκλο και την επαγγελματική της επιτυχία, αποφεύγει πάντα τις κοσμικότητες και τη δημοσιότητα. «Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας αλλά και γενικότερης mentalite. Ως οικογένεια είμαστε χαμηλών τόνων, γι’ αυτό και σπάνια θα μας δείτε στον Τύπο».

Η Κρήτη των παιδικών χρόνων

Το πατρικό της οικογένειας Μαμιδάκη στο χωριό Ανώσκελη ΧανίωνΗ Ελευθερία Μαμιδάκη πηγαίνει στο πατρικό σπίτι της Ανώσκελης από πολύ μικρή. «Οι διακοπές ήταν συνυφασμένες πάντοτε με την Κρήτη», αναφέρει και συνεχίζει: «Στο συγκεκριμένο σπίτι με τα έξι δωμάτια μαζεύονταν τα πέντε αδέλφια του πατέρα μου και τα 17 πρωτοξάδελφά μου και κάναμε αξέχαστες διακοπές με στρωματσάδα και πολλή βαβούρα.

Θυμάμαι ακόμη τον Δεκαπενταύγουστο που γιόρταζε το εκκλησάκι στο κτήμα μας και ανοίγαμε το σπίτι μας στους συγχωριανούς, αλλά και τους απλούς περαστικούς κερνώντας ντόπια καλούδια που προετοιμάζαμε ημέρες πριν. Παρατηρώντας τις θείες μου, η αδελφή μου και εγώ μάθαμε να φτιάχνουμε καλτσούνια και κρητικό πιλάφι, καθώς και άλλες τοπικές λιχουδιές που σερβίραμε στους καλεσμένους μας. Μετά την αναμπουμπούλα του πανηγυριού, κάναμε βόλτες στις ελιές και τα αμπέλια και επισκεπτόμασταν το λιοτρίβι που έβγαζε το λάδι το οποίο χρησιμοποιούσαμε καθημερινά». Επίσης, η Ελευθερία και τα αδέλφια της περνούσαν κάποιες μέρες στα ξενοδοχεία που διαθέτουν οι γονείς της στον Αγιο Νικόλαο: το «Ερμής» και το «Coral», γνωστά city hotels, καθώς και το resort «Μirabello».

Στο τελευταίο μάλιστα πήρε και το επαγγελματικό βάπτισμα του πυρός κάνοντας για χαρτζιλίκι τη hostess στα θαλάσσια σπορ. «Ο πατέρας μου ήθελε να μυηθούμε στις δουλειές του από νωρίς, γι’ αυτό και καθένας επέλεγε τον τομέα που τον ενδιέφερε. Εγώ προτιμούσα πάντα τα σπορ, με τα οποία άλλωστε ασχολούμαι μέχρι τώρα. Αγαπώ το θαλάσσιο σκι, το σκι βουνού, καθώς και το σερφ». Προτιμά το casual chic ντύσιμο από τα στημένα σινιέ σύνολα και ανυπομονεί να έρθει ο Αύγουστος για να απολαύσει ανέμελες διακοπές στην Κρήτη, στην οποία θα συναντήσει ξανά φίλους και συγγενείς.

protothema.gr