Σήμερα η επίσημη παρουσίαση του Κρητικού πρωινού

Σήμερα η επίσημη παρουσίαση του Κρητικού πρωινού

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος(Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσιάζουν το “Ελληνικό Πρωινό της Κρήτης” σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 στο Ηράκλειο.

Στα Χανιά η παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού Κρήτης θα γίνει επίσης σήμερα μετά την Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Χανίων.

Το «Ελληνικό Πρωινό» (www.greekbreakfast.gr), μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας και να δώσει τη δυνατότητα να συνδεθούν ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό αλλά και να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό του Ξ.Ε.Ε., το πρωινό που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, εμπλουτίζεται με αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης καθώς και παραδοσιακά εδέσματα από κάθε περιοχή της Ελλάδος.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το Ελληνικό Πρωινό έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους ξενοδόχους, τους Chefs, τους παραγωγούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και από το σύνολο της κοινής γνώμης. Ήδη 8 περιοχές της χώρας: Χαλκιδική, Μαγνησία, Μεσσηνία, Σαντορίνη, Νάξος, Λέσβος, Κως και Ρόδος έχουν δημιουργήσει το τοπικό πρωινό τους στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο αρχίζει να προσφέρεται στα ξενοδοχεία τους.

Η εφαρμογή του Ελληνικού Πρωινού της Κρήτης στα ξενοδοχεία του νησιού αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Κρήτης σε δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό.

Το Flashnews.gr εξασφάλισε και παρουσιάζει συνοπτικά ορισμένα από τα προιόντα τα οποία μπορούν να απαρτίζουν το πρωινό της Κρήτης σύμφωνα με την πρόταση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (το κείμενο που ακολουθεί και οι περιγραφές είναι απο το Επιμελητήριο):

Ψωμί, αρτοσκευάσματα, κουλούρια:

Παξιμάδια: Ο «διπυρίτης άρτος» των Μινωιτών, δηλαδή ψωμί, ψημένο δυο φορές.Πέντε είδη του Κρητικού παξιμαδιού είναι χαρακτηρισμένα ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ, το χωριάτικο παξιμάδι, η κριθαροκουλούρα, το επτάζυμο, το σταρένιο και το παξιμάδι σικάλεως.

Μουστοκούλουρα: Τα κλασσικά λαδοκούλουρα, αρωματισμένα με μούστο, πορτοκαλόζουμο, κονιάκ, και κανελογαρύφαλλα.

Τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα:

Γραβιέρα με μέλι: Με γεύση ελαφρά αλμυρή, γεμάτη από βούτυρο και πρωτεΐνες γάλακτος, η Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.. Σερβιρισμένη σε μακρόστενες μπάρες δίπλα σε ένα μπολ με κρητικό μέλι.

Ξυνομυζήθρα: Παραδοσιακό τυρί τυρογάλακτος, με ευχάριστη όξινη γεύση και πλούσιο σε λίπος, παρασκευάζεται στην Κρήτη (Π.Ο.Π.) από τυρόγαλα προερχόμενο από τυροκόμηση γραβιέρας ή κεφαλοτυριού και πρόσγαλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγμα τους.

Μυζήθρα: Μαλακό φρέσκο τυρί, σχεδόν άπαχο, με απαλή και ουδέτερη γεύση που φτιάχνεται σ’ όλη την Ελλάδα με βάση το τυρόγαλο άλλου τυριού, στο οποίο προστίθεται φρέσκο γάλα και πυτιά, και θερμαίνεται.

Βούτυρο Ελληνικό.

Αλλαντικά, κρεατικά:

Σύγλινο: Παραδοσιακό παρασκεύασμα για τη συντήρηση του χοιρινού κρέατος που τεμαχίζεται, καπνίζεται (στην Ανατολική Κρήτη κυρίως) και τοποθετείται σε πήλινα δοχεία και σκεπάζεται με τη γλίνα (λίπος του χοίρου).

Απάκι: Το πιο δημοφιλές αλλαντικό και κρασομεζεδάκι της Κρήτης από την Ενετική Εποχή, από άπαχο χοιρινό κρέας, κομμένο σε λωρίδες που καπνίζεται με ιδιαίτερο παραδοσιακό «κρύο» τρόπο.

Λουκάνικο: Λουκάνικο από χοιρινό κρέας με πορτοκάλι και ρίγανη.

Μέλι θυμαρίσιο.

Μαρμελάδες τοπικές παραδοσιακές:
Φτιαγμένες από γυναικείους συνεταιρισμούς με παραδοσιακές συνταγές από φρούτα εποχής, με ζάχαρη και λεμόνι, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, αυθεντικοί απόγονοι των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών σκευασμάτων με το όνομα «μελίμηλον» ή «marmelo».

Ελαιόλαδο Κορωνέικο και ελιές:
Προϊόντα του ιερότερου δέντρου του τόπου μας, από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα, που συνδέονται άμεσα με την κουλτούρα και τη διατροφή της χώρας μας και τη Μεσογειακή διατροφή (πηγή ω-λιπαρών οξέων). Συνοδεύουν το ψωμί και τα τυριά του πρωινού.

Αυγά και παρασκευάσματα:
Αυγά τηγανητά με στακοβούτυρο: Παραδοσιακό κρητικό βούτυρο, που παράγεται σε υγρή μορφή από αλατισμένη τσίπα (κρέμα) γάλακτος που ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτιά με προσθήκη μικρής ποσότητας αλευριού, συσκευάζεται σε γυάλινα βάζα και διατηρείται στο ψυγείο.

Πίτες παραδοσιακές:

Λυχναράκια: Με γέμιση από μυζήθρα και ανθότυρο τριμμένα, αβγά και δυόσμο και παραδοσιακό φύλλο που αφήνει ένα τμήμα της γέμισης ορατό (σε κομμάτια στρογγυλά «τσιμπημένα» περιμετρικά ή τετράγωνα διπλωμένα). Πασπαλισμένα με λίγο σουσάμι.

Μυζηθροπιτάκια: Με γλυκιά γέμιση από μυζήθρα ή ξινομυζήθρα, διπλωμένη σε στρογγυλά κομμάτια παραδοσιακού φύλλου, τηγανίζονται σε καυτό λάδι.

Χορτόπιτα στο τηγάνι: Τηγανισμένα πιττάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου από παραδοσιακό φύλλο, με γέμιση από φρέσκια κρεμμυδάκια και σπανάκι -μάραθο ή άλλα άγρια χόρτα, ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις μας: μάραθα, καυκαλήθρες, λαγοδόχορτο, γαλατσίδα, πράσο και αγριόπρασο, ζοχό, τσουκνίδα κ.α. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία χόρτων τόσο καλύτερο το γευστικό μας αποτέλεσμα.

Τοπικά γλυκά:

Χανιώτικο Μπουρέκι: Με γέμιση από κρητική μυζήθρα τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας

Ξεροτήγανα: Λωρίδες λεπτού φύλλου, από ζύμη φτιαγμένη με αλεύρι, νερό, αυγό,γάλα και τσικουδιά που διπλώνονται σε διάφορα σχέδια, τηγανίζονται σε καυτό λάδι, περιχύνονται με σιρόπι από νερό, ζάχαρη και μέλι και πασπαλίζονται με αμύγδαλα ψιλοκομμένα, κανέλα και λίγο σουσάμι καβουρντισμένο.

Ροφήματα:

Φρέσκοι Χυμοί φρούτων.
Καφές – Ελληνικός.
Αφεψήματα από βότανα: Τα εκπληκτικά βότανα της Κρήτης, φυτρώνουν στα απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηρανθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς καμιά χημική ή άλλα επεξεργασία.

flashnews.gr