Γολγοθάς για 67χρονο Χανιώτη: Επτά μήνες χωρίς αναπηρική σύνταξη

Γολγοθάς για 67χρονο Χανιώτη: Επτά μήνες χωρίς αναπηρική σύνταξη

Έναν πραγματικό Γολγοθά περνάει 67χρονος Χανιώτης με 85% αναπηρία εφ όρου ζωής, σύμφωνα με το σχετικό πιστοποιητικό, καθώς από τις 28 Σεπτεμβρίου τού έχει κοπεί η αναπηρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και έως σήμερα βρίσκεται στην… αναμονή για την επαναφορά της.

Στο διάστημα αυτό των περίπου επτά μηνών αναμονής και ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενημερώθηκε από τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου πως ο φάκελος με τα πιστοποιητικά χάθηκε και τα ξανάστειλε η σύζυγός του ηλεκτρονικά μέσω του ΕΦΚΑ Χανίων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Πρόκειται για τον παλιό τυπογράφο Γιώργο Γιαννουδάκη, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι 17 Ιανουαρίου) δεν είχε ούτε ιατρική περίθαλψη.

Οπως μας εξηγεί η σύζυγός του, Ειρήνη Γιαννουδάκη, από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2021 έχει σταματήσει η παροχή της αναπηρικής την οποία ελάμβανε από το 2015.

Για την καταβολή της σύνταξης, η αναπηρία πιστοποιείται από την Επιτροπή του ΚΕΠΑ από την οποία εξετάστηκε το 2019 και έπρεπε να επανεξεταστεί τον Οκτώβριο του 2021.

Η κα Γιαννουδάκη στις 14 Οκτωβρίου κατέθεσε το φάκελο με τις πιστοποιήσεις των γιατρών του συζύγου της στο Κέντρο Πιστοποίησης (ΚΕΠΑ). Στις 17 Δεκεμβρίου 2021 ο σύζυγός της πέρασε από την Επιτροπή και στις 30 Δεκεμβρίου 2021 κατέθεσε το πόρισμα με αριθμό πρωτοκόλλου 4950.

Οι ημέρες περνούσαν και η σύνταξη δεν ερχόταν. Ετσι, στα τέλη Ιανουαρίου κάλεσε στο τηλέφωνο του ΕΦΚΑ 1555 αλλά ουσιαστικά χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 22 Φεβρουαρίου επικοινώνησε με τον Β’ ΕΦΚΑ Ηρακλείου από τον οποίο ενημερώθηκε ότι χάθηκε ο φάκελος του ίδιου, όπως και ενός ακόμη ανθρώπου.

Στις 23 Φεβρουαρίου η κα Γιαννουδάκη πήγε στον ΕΦΚΑ Χανίων μέσω του οποίου έστειλε ξανά τα έγγραφα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, στις 10 Μαρτίου την καλεσαν από το 1555 του ΕΦΚΑ και την ενημέρωσαν πως μέχρι το τέλος του μήνα θα γινόταν καταβολή της σύνταξης. Ομως, η καταβολή δεν έγινε.

Το πιο εξωφρενικό σημειώθηκε προ ημερών:

Η κα Γιαννουδάκη επικοινώνησε ξανά με τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου στις 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ίδια, της είπαν πως ο φάκελος δεν έχει έρθει αλλά και αν ακόμα υπήρχε ο φάκελος, δεν μπορούν να κάνουν ενέργειες καθώς εκκφρεμεί δικό τους αίτημα στην Αθήνα για προμήθεια εκτυπωτή! Εκτοτε, νεότερο ουδέν…

«Πως μπορεί ένας απλός πολίτης με 85% αναπηρία να ζήσει χωρίς ένα ευρώ 7 μήνες», διερωτάται η κα Γιαννουδάκη.

Να σημειώσουμε ότι κατά την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου του 2021 από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της ΚΕΠΑ, διαπιστώθηκε το συνολικό ποσοστό αναπηρίας στο 85% εφ ορου ζωής και ότι κατά ιατρική κρίση ο κ. Γιαννουδάκης δικαιούται εξωιδρυματικό επίδομα.
Ωστόσο, η υπόθεσή του εκκρεμεί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και το αρμόδιο υπουργείο, οφείλουν άμεσα να δώσουν λύση τόσο στην υπόθεση του κ. Γιαννουδάκη, ώστε να επανέλθει κανονικά η σύνταξή του, όσο και σε τυχόν παρόμοιες υποθέσεις.

Χανιώτικα νέα