Γίνονται Παρίσι τα Χανιά; Γεμίζει με λουκέτα αγάπης η σιδερένια περίφραξη πάνω από την πισίνα του «Ξενία» (φωτο)

Γίνονται Παρίσι τα Χανιά; Γεμίζει με λουκέτα αγάπης η σιδερένια περίφραξη πάνω από την πισίνα του «Ξενία» (φωτο)

Γίνονται Παρίσι τα Χανιά; Γεμίζει με λουκέτα αγάπης η σιδερένια περίφραξη πάνω από την πισίνα του «Ξενία» (φωτο)

Μπορεί στο Παρίσι οι κλειδαριές του έρωτα στις γέφυρες της πόλης να αποτελούν παρελθόν, ωστόσο και στα Χανιά μαθαίνουμε ότι υπάρχει αυτή η… περίεργη συνήθεια αγάπης!

Αρκετά είναι τα ζευγάρια που έχουν τοποθετήσει το δικό τους… λουκέτο στη σιδερένια περίφραξη πάνω από την πισίνα του παλιού «Ξενία», θέλοντας να δηλώσουν την αιώνια αγάπη του ενός στον άλλο.

Η περίφραξη έχει αρχίσει να γεμίζει με λουκέτα που έχουν πάνω τους χαραγμένα ονόματα και ημερομηνίες, σαν όρκο πίστης και αγάπης των ζευγαριών.

Ότι δηλαδή γινόταν και στο Παρίσι, μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μνημεία, όπως τις γέφυρες της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μήπως ο Δήμος θα έπρεπε να δει σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα και να φροντίσει να γίνει η απαραίτητη προώθηση στο εξωτερικό;

Φανταστείτε τι έχει να γίνει στα Χανιά από ζευγάρια που θα έρχονται από όλο τον κόσμο για να κρεμάσουν το… λουκετάκι της αγάπης τους!

Τι έγινε στο Παρίσι

Οι κλειδαριές αφαιρέθηκαν, γιατί η γέφυρα άρχισε να έχει στατικά προβλήματα από το βάρος, και πωλήθηκαν σε δημοπρασία τον περασμένο Μάιο, για φιλανθρωπικό σκοπό.

Στο μεταξύ, πολλές από τις κλειδαριές του έρωτα ήταν αντικείμενο έκθεσης σε κτίριο του Δήμου του Παρισιού.

Ο Δήμος του Παρισιού ξεκίνησε την απομάκρυσή τους από την γέφυρα το 2015.

Εκατοντάδες χιλιάδες κλειδαριές, αφιερώματα πίστης και έρωτα, τα οποία έγραφαν τα ονόματα ή τα αρχικά των ερωτευμένων όλου του πλανήτη, ήταν κρεμασμένα στις γέφυρες του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον Δήμο «οι κλειδαριές προκαλούσαν μείζονα προβλήματα: φθορά διαρκείας στα μνημεία του Παρισιού και κίνδυνο ασφάλειας για τους επισκέπτες».

Ο καθαρισμός της γέφυρας των Arts, η οποία είχε αρχίσει να λυγίσει από το βάρος του μετάλλου, ξεκίνησε το 2015 και έδωσε 45 τόνους σίδερο.

20 τόνοι σίδερο αφαιρέθηκαν από την γέφυρα de l’Archevêché, δίπλα στην Παναγία των Παρισίων που ήταν και η πιο αγαπημένη γέφυρα των ερωτευμένων.

Στις γέφυρες, η πόλη του Παρισιού τοποθέτησε πλάκες γυαλιού ώστε οι τουρίστες να μην κρεμούν πλέον κλειδαριές.

Υπάλληλοι του δήμου περνούν συχνά και αφαιρούν τις κλειδαριές που παρά την απαγόρευση οι τουρίστες κρεμούν.

Μάλιστα, ένα ζευγάρι το οποίο συλλέγει μετά μανίας παλιά κλειδιά, έσωσε από την καταστροφή πολλές κλειδαριές του έρωτα από τα γεφύρια του Παρισιού. Μέσα στα πολλά βρήκαν και μια κλειδαριά που γράφει τα ονόματα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα!

Ο Μπαράκ και η Μισέλ είχαν επωφεληθεί από την παραμονή τους στο Παρίσι, το 2009, για να κρεμάσουν μια κλειδαριά του έρωτα στην γέφυρα des Arts;

Οπως χιλιάδες άλλοι τουρίστες πέταξαν μετά το κλειδί της κλειδαριάς στον Σηκουάνα; Ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του το έκαναν ερήμην των δημοσιογράφων;
parakritika.gr