Σοκάρουν οι διάλογοι Μήτσου-Μοσχανδρέου – Γράφουν στο facebook: «Ο κολλητός θα σε βοηθήσει να θάψεις το πτώμα χωρίς να σε ρωτήσει» κάνουν… χιούμορ με τον τρόπο που έκρυψαν τους νεκρούς Κ.Σγούρο και Ν.Κομμάτη και προκαλούν τους δικαστές να τους καταδικάσουν σε 5 φορές ισόβια
Τριάμισι χρόνια έπειτα από τη δολοφονία στη Μάνη του personal trainer Κωνσταντίνου Σγούρου και του υπαξιωματικού Νίκου Κομμάτη για οικονομικές διαφορές, μία υπόθεση που καταγράφηκε στα αστυνομικά χρονικά ως η δολοφονία των δύο μπόντι μπίλντερ λόγω της σωματικής τους διάπλασης, οι δράστες – όπως τους έκρινε η Δικαιοσύνη – Νίκος Μοσχανδρέου και Παναγιώτης Μήτσος εκτίουν τις ποινές κάθειρξης που τους έχουν επιβληθεί, δίχως, όπως φαίνεται, να έχουν δείξει ειλικρινή μεταμέλεια.
Τι και αν στο πρωτόδικο δικαστήριο, οι δικαστές αναγνώρισαν στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας με αποτέλεσμα να γλιτώσουν τα ισόβια. Τι και αν το σωφρονιστικό σύστημα τους έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους και μάλιστα ο ένας εξ αυτών με φυσική παρουσία σε ΤΕΙ της Αθήνας, βγαίνοντας σχεδόν καθημερινά από τη φυλακή και φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι. Όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις τους στα social media, η 19η Αυγούστου του 2014, η ημέρα που αφαίρεσαν δύο ανθρώπινες ζωές, μπορεί να αποτελεί ακόμα και πηγή έμπνευσης για να κάνουν black χιούμορ.
Ο 22χρονος Παναγιώτης Μήτσος μετά τις φυλακές Αυλώνα μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού όπου κρατείται μέχρι σήμερα, εκτίοντας τη συνολική ποινή φυλάκισης 30 ετών για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Όμως η καθημερινότητά του δεν είναι όπως αυτή των υπολοίπων κρατουμένων. Σχεδόν καθημερινά η πόρτα της φυλακής ανοίγει για αυτόν, προκειμένου να μεταβεί σε ΤΕΙ όπου φοιτά στο τμήμα Πληροφορικής. Στο πόδι του φοράει το ηλεκτρονικό βραχιόλι, το οποίο παρακολουθεί την πορεία του μέσω σήματος δορυφόρου (GPS) και κινητής τηλεφωνίας (GSM) και αμέσως μετά το μάθημα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στη φυλακή.
Ο Παναγιώτης Μήτσος διατηρεί προφίλ στο facebook με όνομα εμπνευσμένο από την σικελική μαφία, “Panagiotis Camora”, στο οποίο ανεβάζει φωτογραφίες που έχει τραβήξει στο κελί του, αλλά και έξω από τα κάγκελα της φυλακής. Σε μία από από τις εξόδους του από τη φυλακή λόγω των σπουδών, ποζάρει χαμογελαστός δίπλα σε ένα φίλο του, επί της λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη στην περιοχή του Κορυδαλλού.
Σε άλλες που είναι τραβηγμένες μέσα στο κελί του, είτε παίρνει πόζα που αναδεικνύει τη γυμνασμένη του πλάτη, είτε ξαπλώνει στο κρεβάτι με ακάλυπτο το στήθος του και ποζάρει σχεδόν φιλήδονα για τις διαδικτυακές του φίλες. Μάλιστα με μία από αυτές διατηρεί προσωπική σχέση, ενώ αστειευόμενοι δήλωσαν πρόσφατα ότι “παντρεύτηκαν”, ένα αστείο που είχαν επαναλάβει στο παρελθόν.
Και αν για τον Παναγιώτη Μήτσο εξηγείται η πρόσβασή του στα social media μέσω πιθανόν κάποιου υπολογιστή στο ΤΕΙ, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι και ο συγκατηγορούμενός του διατηρεί σελίδα στο facebook. Ο Νίκος Μοσχανδρέου εκτίει ποινή φυλάκισης 31 ετών για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως στις φυλακές Μαλανδρίνου, ενώ παράλληλα φοιτά σε ΤΕΙ της περιοχής και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μηχανικών. Δεν έχει ενταχθεί στο καθεστώς παρακολούθησης με το ηλεκτρονικό βραχιόλι, όμως λαμβάνει μέρος στις γραπτές εξετάσεις και μάλιστα έχει περάσει τα τρία από τα πέντε μαθήματα του πρώτου εξαμήνου. Εμφανίζεται στο facebook ως «Νίκος Ανδρέου» – και όχι Μοσχανδρέου – επιδιώκοντας προφανώς να μη γίνει αντιληπτός ο λογαριασμός του σε αδιάκριτα για τον ίδιο βλέμματα.
Να σημειωθεί ότι οι δύο καταδικασθέντες για τη διπλή δολοφονία στη Μάνη διατηρούσαν, άγνωστο πώς, λογαριασμούς στo facebook και τον Αύγουστο του 2015, οπότε και κρατούνταν στις φυλακές Αυλώνα. Όταν οι λογαριασμοί έγιναν αντιληπτοί, τους έκλεισαν όπως ακριβώς τους είχαν ανοίξει. Η δραστηριότητά τους στα social media είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, αφού οι κρατούμενοι απαγορεύεται σύμφωνα με το σωφρονιστικό κώδικα και για λόγους ασφαλείας να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές συνδεδεμένους στο διαδίκτυο.
Oι διάλογοι που προκαλούν σοκ
Το διπλό έγκλημα στη Μεσσηνιακή Μάνη είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη τον Αύγουστο του 2014 τόσο για την αγριότητά του, όσο και για το γεγονός ότι δράστες ήταν δύο 18χρονοι. Οι Κωνσταντίνος Σγούρος και Νίκος Κομμάτης έχασαν τη ζωή τους από τα σκάγια της καραμπίνας που κρατούσε ο Νίκος Μοσχανδρέου. Στη συνέχεια μαζί με τον Παναγιώτη Μήτσο έδεσαν τις σορούς και με ένα αγροτικό αυτοκίνητο τις μετέφεραν μέχρι το φαράγγι στην περιοχή Αλτομιρά της Μεσσηνιακής Μάνης, όπου και τις πέταξαν, ελπίζοντας ότι έτσι θα τις εξαφανίσουν. Σύμφωνα με ντόπιους, στο συγκεκριμένο φαράγγι πετούσαν οι κτηνοτρόφοι τα ψοφίμια, τα οποία στη συνέχεια έτρωγαν τα αγριογούρουνα της περιοχής. Τότε οι δύο δράστες υποστήριξαν, ότι σκοπός τους δεν ήταν να εξαφανίσουν τα πτώματα και πως επέλεξαν τυχαίο το σημείο.
Το έγκλημα αναβίωσε, όχι στα δικαστήρια, όπου οι Μήτσος και Μοσχανδρέου καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 30 και 31 ετών αντίστοιχα, αλλά όταν η διαδικτυακή «σύζυγος» του πρώτου, ανέβασε στο facebook τη φράση «Ο κολλητός θα σε βοηθήσει να θάψεις το πτώμα χωρίς να σε ρωτήσει», συνοδεύοντάς τη με τη λεζάντα «άντε ρε» και δύο εικονίδια γέλιου. Ένας από τους πρώτους που «τσίμπησαν» ήταν ο Παναγιώτης Μήτσος, ο έγραψε «τι λένε αδερφέ μου?» κάνοντας tag τον Νίκο Μοσχανδρέου («Νίκος Ανδρέου» στο facebook). Εκείνος απάντησε με γέλια, ενώ το επόμενο σχόλιό του προκαλεί σοκ: «Είναι κουραστικό το σκάψιμο… καμία γέφυρα δεν παίζει…», συνοδεύοντας τη φράση με εικονίδια που χαμογελάνε, γελάνε αλλά και κλείνουν με νόημα το μάτι. Η φίλη του Μήτσου σχολιάζει με τη σειρά της «αυτό το χιούμορ να εκτιμούσαν οι δικαστές καλά θα ήταν», με τον Παναγιώτη Μήτσο να απαντά «χαχα έλα ντεε πες τους τα ρε μωρο μ… καλά αν το δουν 5 ισόβιες στο τσεπάκι τις έχουμε χαχαχα» και τον Νίκο Μοσχανδρέου να συμπληρώνει «χαχαχαχαχα αυτό πήγα να πω και εγώ… αχαχαχ αν δουν το χιούμορ… τον ήπιαμε…».
«Ο αδερφός μου μπορεί να βγει από τον τάφο του για μερικές ώρες;»
«Ο δολοφόνος του αδελφού μου έχει δικαίωμα στην μάθηση και βγαίνει από τις φυλακές για να παρακολουθήσει τα μαθήματα του. Αλήθεια, ο δικός μου αδερφός μπορεί να βγει από τον τάφο του να τον δούμε για μερικές ώρες; Να δώσει κουράγιο και παρηγοριά στους γονείς του που περιμένουν να τον δουν και πάλι κοντά τους; Δυστυχώς σχόλια όπως “είναι κουραστικό το σκάψιμο καμιά γέφυρα δεν παίζει” δείχνει απλά όσα ως οικογένεια υποστηρίζαμε» δηλώνει στο protothema.gr ο Γιάννης Σγούρος, αδελφός του θύματος Κωνσταντίνου Σγούρου.
Στο ποινικό μέρος, η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό έπειτα από έφεση που άσκησαν οι οικογένειες των θυμάτων κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία οι δράστες γλίτωσαν τα ισόβια, και την οποία έφεση έκανε δεκτή ο Εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας. «Και οι δύο διέψευσαν κατά προκλητικό και απάνθρωπο τρόπο τα ελαφρυντικά που τους αναγνώρισε η δικαιοσύνη ως νέοι άνθρωποι και ακριβώς επιβεβαιώνουν τους λόγους που έγινε δεκτή η έφεσή μας» σχολίασε για τους δύο καταδικασθέντες, ο δικηγόρος της οικογένειας Σγούρου, Πέτρος Μαντούβαλος.