Ετοιμάζεται ο ντάκος-γίγας για το Ρεκόρ Γκίνες-Θα παρουσιαστεί την Κυριακή στους Αγ.Αποστόλους

Ετοιμάζεται ο ντάκος-γίγας για το Ρεκόρ Γκίνες-Θα παρουσιαστεί την Κυριακή στους Αγ.Αποστόλους

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο» στα Χανιά παρασκευάζει ένα γιγαντιαίο κρητικό παξιμάδι, ο οποίος οι άνθρωποι του συλλόγου ευελπιστούν να μπει στα Ρεκορ Γκίνες.

Θα είναι το μεγαλύτερο παξιμάδι στον κόσμο και θα έχει το σχήμα της Κρήτης με διαστάσεις 1,80 Χ 8 μέτρα.

Κατά την παρασκευή του, που διαρκεί συνολικά τέσσερις ημέρες, θα χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια όσες είναι και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού και κάθε κομμάτι θα έχει διάσταση 1,80 Χ 2 μέτρα. Στη συνέχεια θα ψηθεί και θα ενωθεί.

Για την παρασκευή του παξιμαδιού-γίγα χρησιμοποιούνται αλεύρι ολικής αλέσεως, κριθάρι, προζύμι, ελαιόλαδο και αλάτι, ενώ μόνο το ζυμάρι θα ζυγίζει 160 κιλά.

Η παρουσίασή του θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα, στο Άλσος των Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον σύλλογο.

Αμέσως μετά, τα μέλη του συλλόγου με το γιγάντιο αυτό παξιμάδι θα φτιάξουν τον παραδοσιακό Κρητικό ντάκο.

Ο ντάκος είναι παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο με νερό ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ’ τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μηζύθρα σε σβώλους.

Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους θαμώνες σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ρόδο» Νίκος Μαθιουδάκης, παράλληλα με την Παρασκευή του ντάκου- γίγα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και διαγωνισμός ψησίματος στην παρασιά (φωτιά) με παραδοσιακές κρητικές συνταγές, ενώ τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και παραδοσιακά συγκροτήματα από τα Χανιά.

«Είναι ένα διήμερο αφιερωμένο στην κρητική διατροφή. Προσπάθειά μας είναι να την γνωρίσουν κυρίως οι νέοι, να προβάλουμε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως ο ντάκος και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία» δήλωσε.

flashnews.gr