Ετοιμόρροπα σε… αναμονή στα Χανιά

Ετοιμόρροπα σε… αναμονή στα Χανιά
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και ενός δαιδαλώδους νομικού πλαισίου που έχει τις ρίζες του στην εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου(!) βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες ετοιμόρροπα κτήρια στον Νομό Χανίων παρά το δημόσιο κίνδυνο που εγκυμονεί η κατάστασή τους.

aeweb

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατεδάφισης, ενώ ορισμένες φορές η τύχη τους κρίνεται ακόμα και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον χρόνο έκδοσης της απόφασης…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα ετοιμόρροπο κτήριο στη συμβολή των οδών Σήφακα και Κατρέ στην παλιά πόλη για το οποίο εδώ και χρόνια καταστηματάρχες της περιοχής διαμαρτύρονται για τη θλιβερή κατάσταση που έχει περιέλθει. Ο λόγος, όπως επισήμαναν σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαν με τα «Χ.ν.», η πολύχρονη εγκατάλειψη του κτηρίου η οποία θέτει ζητήματα ασφάλειας για τους περαστικούς και συγχρόνως αμαυρώνει την εικόνα σε ένα από τα τουριστικότερα σημεία της παλιάς πόλης.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2015 το συγκεκριμένο κτίριο έχει χαρακτηριστεί «επικινδύνως ετοιμόρροπο» από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή του Δήμου Χανίων, άγνωστο παραμένει αν και πότε θα προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης.

Συγκεκριμένα, στο πρακτικό της Τριμελούς Επιτροπής αναφέρεται πως «για την άρση του κινδύνου, την αποτροπή του άμεσου κινδύνου της ζωής και υγείας των πολιτών, ενοίκων, εργαζομένων και διερχόμενων ή βλάβης πραγμάτων, τάσσονται τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας: Να κατεδαφιστεί το κτήριο σε όλη του την έκταση και μέχρι το έδαφος και μετά από την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κρήτης, επειδή υφίστανται σαφείς ενδείξεις του κινδύνου (…)».

Επίσης, προβλέπει «ο Δήμος Χανίων να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποκλείσει την πρόσβαση εσωτερικά του κτηρίου, να απομακρύνει την πρόσβαση κοντά στο κτήριο και τους κοινόχρηστους χώρους σε διερχόμενους πεζούς και οχήματα με τοποθέτηση περίφραξης και σήμανσης επί των δημοτικών οδών μέχρι την κατεδάφιση του κτηρίου».

Μετά από αυτό ο Δήμος πράγματι τοποθέτησε περίφραξη γύρω από το κτήριο ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση και να προφυλαχθούν οι διερχόμενοι πολίτες. Όμως η κατεδάφιση δεν προχώρησε καθώς οι ιδιοκτήτες του ακινήτου προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, το οποίο στις 8 Οκτωβρίου 2015 εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως των πρωτοκόλλων επικινδύνως ετοιμόρροπου.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε ξανά το ΔιοικητικόΕφετείο Χανίων αρχές του 2016 όταν κλήθηκε να αποφασίσει για την αίτηση ακύρωσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης που υπέβαλλαν οι ιδιοκτήτες και τη σχετική αίτηση αναστολής. Τελικά, ούτε σε εκείνη τη συνεδρίαση δόθηκε οριστική λύση καθώς η απόφαση της 14ης Ιανουαρίου 2016 που εξέδωσε παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο μεταξύ, κλήθηκε να πάρει θέση η Αρχαιολογία καθώς το ακίνητο βρίσκεται στην παλιά πόλη και σε αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το συγκεκριμένο ακίνητο έχει κριθεί απαλλοτριωτέο, με τη διαδικασία να έχει προχωρήσει αλλά να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί λόγω ορισμένων νομικών – γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων από μέρους των ιδιοκτητών.

Συγχρόνως τον Ιανουάριο του 2016 (και αφού τον Αύγουστο του 2015 είχε λάβει σχετική μελέτη από έναν εκ των ιδιοκτητών του ακινήτου για την άρση της ετοιμορροπίας του κτίσματος) η Αρχαιολογία εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της «όσον αφορά μόνο στην άρση της ετοιμορροπίας» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον Δήμο».

Σε κάθε περίπτωση, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης αυτό θα σημάνει ουσιαστικά τη λύση της υπόθεσης. Διαφορετικά, η τύχη του ακινήτου θα κριθεί στο ΣτΕ. Όταν και όποτε αυτό συνεδριάσει για να αποφασίσει για το μέλλον του ετοιμόρροπου κτίσματος της οδού Σήφακα…

haniotika-nea.gr