Έρχεται ποδηλατόδρομος στο κέντρο των Χανίων

Έρχεται ποδηλατόδρομος στο κέντρο των Χανίων

Στην κατασκευή ποδηλατόδρομου, από την αρχή της οδού Τζανακάκη έως και την οδό Χάληδων προχωρά ο Δήμος Χανίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τού HANIA.news, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου έργου και αναμένεται να παρουσιαστεί δημόσια τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ποδηλατόδρομος θα ξεκινά έξω από το Πολεμικό Μουσείο (ανατολική πλευρά), θα διέρχεται την οδό Τζανακάκη και την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη και θα φτάνει έως την οδό Χάληδων, ενώ θα συνεχίζει από το Κρύο Βρυσάλι (μέσω του κάθετου δρόμου που οδηγεί από τη Χάληδων προς τον επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου) έως και τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο στην οδό Πειραιώς (για την καταλληλότητα του οποίου, πάντως, έχουν εκφραστεί, κατά καιρούς, αρκετές ενστάσεις).

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση, το έργο αναμένεται να συμπεριληφθεί στα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, για τα οποία ο Δήμος Χανίων έχει εξασφαλίσει συνολική πίστωση 9.629.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020».

Στους στόχους της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι τα επόμενα χρόνια να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σταδιακά ένα εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων στα Χανιά, που θ’ αλλάξει, ουσιαστικά, προς το καλύτερο το κέντρο της πόλης και θα δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης σε όσους αγαπούν το ποδήλατο.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 (ΕΣΠΑ), που εφαρμόζεται στις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Κρήτης, αφορά τους Δήμους Ηρακλείου και Χανίων (πόλεις της Περιφέρειας με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους).

Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020» θα διατεθούν συνολικά 24.097.500 ευρώ (εκ των οποίων τα 14.468.500 ευρώ για τη στρατηγική ΒΑΑ Ηρακλείου και τα 9.629.000 ευρώ για τη στρατηγική ΒΑΑ Χανίων).

Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένα στρατηγικά αναπτυξιακά σχέδια που στοχεύουν στην εφαρμογή αστικών πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των περιοχών παρέμβασης με ταυτόχρονη ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών, στις οποίες εμπλέκονται οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών ΒΑΑ θα υλοποιηθούν δράσεις όπως:

1. Έξυπνες εφαρμογές Τεχνολογίας – Πληροφορικής – Επικοινωνιών για την προώθηση του τουρισμού.
2. Βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Προώθηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών, φιλικών στο περιβάλλον.
4. Αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
5. Ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων.
6. Διαχείρισης κινδύνων.
7. Ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
8. Κοινωνικής οικονομίας κ.λπ.

hania.news

[pt_view id=”dcb963a52z”]