Εργασιακός «παράδεισος» η Ισλανδία – Μειωμένο ωράριο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών

Εργασιακός «παράδεισος» η Ισλανδία – Μειωμένο ωράριο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών

Η Ισλανδία γίνεται ο απόλυτος εργασιακός «παράδεισος» υιοθετώντας μειωμένο ωράριο εργασίας με τις ίδιες οικονομικές απολαβές.

Τα αποτελέσματα δύο δοκιμαστικών προγραμμάτων έδειξαν πως η μείωση ωραρίου εργασίας δεν επέφερε μείωση στους ρυθμούς παραγωγικότητας ή μείωση στο επίπεδο των υπηρεσιών, ενώ οι εργαζόμενοι δήλωναν πιο ικανοποιημένοι από τη μείωση του στρες και την βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Autonomy σε συνεργασία με την Association for Sustainable Democracy της Ισλανδίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το μειωμένο ωράριο δεν συνεπάγεται λιγότερη εργασία, αλλά μειωμένο χρόνο στα meetings ή αντικατάσταση συναντήσεων με emails, όπου δεν κρίνεται απαραίτητη η προσωπική επαφή.

Στις δοκιμές πήραν μέρος περίπου 2.500 εργαζόμενοι, δηλαδή το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας οι οποίοι δούλευαν 35 ή 36 ώρες την εβδομάδα σε τέσσερις ημέρες, έχοντας παράλληλα τρεις ημέρες ανάπαυσης, χωρίς μείωση αποδοχών. Πλέον, το 86% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας εργάζεται ή μπορεί να εργαστεί στο νέο ωράριο.

insider.gr