Έρευνα: Τρεις στους δέκα Κρητικούς αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες (video)

Έρευνα: Τρεις στους δέκα Κρητικούς αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες (video)

Μικρή άμβλυνση της φτώχειας καταγράφεται στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο τα εισοδήματα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2017 η ανισότητα, η φτώχεια και η υλική αποστέρηση αμβλύνονται στην Περιφέρεια Κρήτης και κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα του εθνικού μέσου όρου, όμως συνεχίζουν να παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, η εισοδηματική φτώχεια στην Περιφέρεια Κρήτης αγγίζει το 14% και είναι χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας μας.

Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 30,6% του πληθυσμού της Κρήτης αντιμετωπίζει αδυναμία κάλυψης τριών ή περισσότερων από εννέα βασικών αναγκών και υλικό αγαθών, ενώ σε επίπεδο χώρας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 31,8%, ενώ η μέση τιμή στην Ε.Ε. είναι 12%. 

Επιστήμονες παρουσίασαν αποτελέσματα των ερευνών του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης σε σχετική ημερίδα στο Ηράκλειο με τίτλο «Συνθήκες διαβίωσης, διάγνωσης αναγκών και θύλακες αποστέρησης στην Κρήτη: Ευρήματα Έρευνας και προοπτικές Χωρικού Κοινωνικού Σχεδιασμού», όπου τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει ένας γενικότερος σχεδιασμός του συστήματος κοινωνικής προστασίας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου ομιλητές αναφέρθηκαν στις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών στην Κρήτη και όχι μόνο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα, ο Χρίστος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία:

«Η ανισότητα μετρούμενη με τον δείκτη Gini μειώνεται κατά 11% και ή εισοδηματική φτώχεια κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (δηλαδή κατά 31%). Με βάση τα στοιχεία της έρευνας του 2020 (εισοδήματα του 2019) η εισοδηματική φτώχεια στην περιφέρεια της Κρήτης (14%) είναι χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας (17,7%) και από τις χαμηλότερες μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Ο δείκτης όμως εισοδηματικής φτώχειας, που υπολογίζεται με βάση το διάμεσο εισόδημα κάθε έτους,  δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για να αποτυπώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, ειδικότερα μετά από μία περίοδο ύφεσης με σημαντική μείωση των εισοδημάτων.

Παρά τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της περιφέρειας την περίοδο αυτή, χειροτερεύει η συγκριτική θέση της Κρήτης σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της ΕΕ ως προς το κατά κεφαλή εισόδημα.

Η επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στην άμβλυνση των ανισοτήτων είναι σχετικά χαμηλή και εξαντλείται σε αυτή των συντάξεων. Τα λοιπά κοινωνικά επιδόματα εκτός συντάξεων έχουν οριακή επίδραση».

neakriti (Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ)