Εξέλιξη στο επαγγελματικό ρούχο – Λειτουργικότητα και μόδα

Εξέλιξη στο επαγγελματικό ρούχο – Λειτουργικότητα και μόδα

Τα ρούχα εργασίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε εργασιακό χώρο. Προσδίδουν ενότητα ανάμεσα στους εργαζομένους, ασφάλεια και φυσικά μία πιο ολοκληρωμένη επαγγελματική εικόνα. Ο επαγγελματικός ρουχισμός διαρκώς διαμορφώνεται και αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Ξέρεις πότε εμφανίστηκαν οι πρώτες στολές εργασίας και ποιοι τις φόρεσαν για πρώτη φορά; Για να λάβεις την απάντηση, χρειάζεται να συνεχίσεις την ανάγνωση του κειμένου. Στις επόμενες γραμμές θα μάθεις πώς εξελίχθηκαν οι AYO – Στολές Προσωπικού από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα.

Η επαγγελματική ένδυση τον Μεσαίωνα

Η αφετηρία των επαγγελματικών ρούχων, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξάγει ιστορικοί είναι ο Μεσαίωνας, δηλαδή τον 5ο-15ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, οι εργαζόμενοι φορούσαν κονκάρδες για να φανερώσουν τον ρόλο τους και τον εργοδότη τους. Στον Μεσαίωνα, μόνο οι δύο ήταν οι μεγάλοι εργοδότες: ο στρατός και οι άρχοντες και ακολουθούσαν οι συντεχνίες. Έτσι, οι αγγελιοφόροι είχαν ένα σήμα με τα διακριτικά των ευγενών που υπηρετούσαν ενώ οι έμποροι φορούσαν ένα σήμε για να δείξουν στους πελάτες πως ανήκουν σε μία συντεχνία και τα προϊόντα που πωλούσαν είχαν καλή ποιότητα.

Τα επαγγελματικά ρούχα του 17ου-18ου αιώνα

Δύο αιώνες μετά τον Μεσαίωνα και την χρήση των κονκάρδων από τους εργαζόμενους, δημιουργήθηκαν οι πρώτες επαγγελματικές στολές. Οι υπάλληλοι στα δικαστήρια συνειδητοποίησαν την δύναμη της ομοιομορφίας στα ρούχα και την επιδίωξαν. Έτσι στην Ευρώπη οι πρώτες στολές που φτιάχτηκαν ήταν οι δικαστικές, ονομάζονταν ‘liveries’ και τις φορούσαν οι υπηρέτες στο δικαστήριο. Η ονομασία προήλθε από το γαλλικό ρήμα ‘liver’ που μεταφραζόταν ως ‘παραδίδω’. Οι συγκεκριμένες στολές είχαν τα σύμβολα ή τα χρώματα της χώρας ή της οικογένειας που υπηρετούσαν οι υπηρέτες. Όσο πιο διακοσμημένη ήταν μία στολή, τόσο πιο διάσημος ήταν ο εργοδότης του κατόχου της.

Περίπου το 1760 οι βρετανοί φρουροί των ταχυδρομικών λεωφορείων ξεκίνησαν να φορούν ένα παλτό σε κόκκινο χρώμα με πέτα σε μπλε. Η συγκεκριμένη επαγγελματική στολή έμοιαζε αρκετά με τις στρατιωτικές. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Πρώσος ηγεμόνας στην Γερμανία Φρειδερίκος Β’ έδωσε διαταγή να φορούν στολές εργασίας όλοι οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι προκειμένου να ξεχωρίζουν από τους υπηρέτες. Έτσι, άρχισαν να φορούν ένα μπλε παλτό με πορτοκαλί γιακά και μανσέτες.

Το 1800 στα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη η χρήση της επαγγελματικής ένδυσης έγινε υποχρεωτική για τους υπαλλήλους του κράτους. Οι στολές εργασίας είχαν ένα σημαντικό ρόλο: να δείξουν πως πλέον το κράτος διοικείτο από δίκαιες και αρμόδιες διοικήσεις και πως είχε εξασθενήσει η δύναμη της εκκλησίας και της αριστοκρατίας. Οι κυβερνητικοί αξιωματικοί φορούσαν επαγγελματικά ρούχα κεντημένα με χρυσές και ασημένιες κλωστές. Σε κάποιες περιοχές τα εργατικά ρούχα είχαν διάφορα σχέδια και χρώματα. Στην Γερμανία, όμως, όλες οι επαγγελματικές στολές ήταν σε βαθύ μπλε χρώμα.

Τι φορούσαν οι εργαζόμενοι από τα τέλη του 18ου αιώνα και ύστερα;

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, στην Βρετανία οι εργάτες φορούσαν συγκεκριμένα ρούχα εργασίας. Ο επαγγελματικός ρουχισμός τους περιλάμβανε κοτλέ παντελόνια, ίσια καπέλα, μπότες, μπουφάν και στο λαιμό ένα μαντήλι για να απορροφά τον ιδρώτα. Το μπουφάν τους συχνά είχε στους ώμους δερμάτινα μπαλώματα ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες φθοράς του. Παρόμοια ενδυμασία είχαν οι λιμενεργάτες, οι ψαράδες και οι ναυτικοί. Αντίθετα, οι υλοτόμοι φορούσαν μπουφάν με καρό και αδιάβροχες μπότες.

Στην δυτική Αμερική, στις αρχές του 1870 οι ανθρακωρύχοι και αργότερα και άλλοι εργάτες φορούσαν τζιν παντελόνια, τζιν σακάκια ή τζιν φόρμες εξαιτίας της ανθεκτικότητας που είχε το συγκεκριμένο ύφασμα. Ακόμη, η επίσημη ενδυμασία των γιατρών μέχρι να ολοκληρωθεί ο 19ος αιώνας είχε μαύρο χρώμα. Με την έναρξη του 20ου αιώνα ξεκίνησαν να φορούν λευκά εργατικά ρούχα.

Ο επαγγελματικός ρουχισμός του 20ου αιώνα

Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα επαγγελματικά ρούχα έγιναν μόδα μέχρι την Μεγάλη Ύφεση, δηλαδή ως το 1939. Ως απόρροια της οικονομικής ύφεσης τα εργατικά ρούχα δεν παρουσίαζαν κανένα ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον απέκτησαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο επαγγελματικός ρουχισμός περιλάμβανε πολύ έντονα χρώματα και γιακάδες σε υπερβολικά μεγάλα μεγέθη.

Τέλος, από τον 20ο αιώνα και ύστερα για την δημιουργία των κατάλληλων επαγγελματικών ενδυμάτων δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων. Την δεκαετία του 1990 δημιουργήθηκε και ο όρος ‘Εξοπλισμός Ατομικής Προστασίας” στον οποίο περιλαμβάνονται ρούχα, προστατευτικά καλύμματα κεφαλής, γυαλιά, υποδήματα, οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί δηλαδή, για να μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού των εργατών κατά την εκτέλεση των εργασιακών τους καθηκόντων.