Eπιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη Χανιώτη αστυνομικού που σκοτώθηκε από ληστή τράπεζας (φωτο)

Eπιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη Χανιώτη αστυνομικού που σκοτώθηκε από ληστή τράπεζας (φωτο)

Eπιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη Χανιώτη αστυνομικού που σκοτώθηκε από ληστή τράπεζας (φωτο)

Δεν ξεχνούν οι συνάδερφοί του τον Υπαστυνόμο Μιχάλη Σπανουδάκη ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος το 2009

Ο άτυχος αστυνομικός δολοφονήθηκε από κακοποιό κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στις 5 Μαρτίου 2009 στην Νίκαια του Πειραιά. Ο Μιχάλης Σπανουδάκης σκοτώθηκε από πυρά ληστή τράπεζας στην προσπάθειά του να τον συλλάβει.

Σήμερα το μεσημέρι ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Χανίων τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του Υπαστυνόμου Α’, στο χωριό καταγωγής του τα Γερακιανά Κισάμου του Δήμου Πλατανιά στο χώρο του μνημείου στην πλατεία του χωριού.

Παρέστησαν οι Πρόεδροι και οι Γραμματείς του Συνδέσμου Αποστράτων και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων ο πρόεδρος της ΙΡΑ/ΤΔ Χανίων συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί του.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο των θρησκευτικών τελετών λόγω Covid-19.

Το χρονικό της δολοφονίας

Τραγική λεπτομέρεια που δείχνει και τον ηρωισμό του Χανιώτη αστυνομικού. Καταδίωξε τον κακοποιό αν και ήταν εκτός υπηρεσίας και επιπλέον αν και είχε πιστόλι, δεν το χρησιμοποίησε επειδή ήταν κοντά σε δημοτικό σχολείο!.

Ο Μιχάλης Σπανουδάκης είχε γεννηθεί το 1973 στα Γερακιανά Κισάμου του νομού Χανίων. Το 2009 όταν συνέβη το τραγικό γεγονός υπηρετούσε ως Υπαρχιφύλακας στο Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα. Ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Μαρτίου του 2009 κοντά στη Πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια.

Ο Μιχάλης Σπανουδάκης ήταν εκτός υπηρεσίας και θέλησε να επισκεφθεί το κατάστημα κάποιου φίλου του στη Νίκαια.

Τα βήματα της άτυχης μοίρας του τον έφεραν κοντά στο εκεί υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, λίγα μόλις δευτερόλεπτα, αφ’ ότου ο ένοπλος κουκουλοφόρος ληστής, έχοντας αφαιρέσει 7.000 €, επιχειρεί, αρχικά πεζός, να διαφύγει. Ο 36χρονος αστυνομικός . . αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και αν και ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας δεν διστάζει ούτε στιγμή. Ακολουθεί τον ληστή, και όταν τον πλησιάζει αρκετά, του φωνάζει να σταματήσει και να πετάξει κάτω το όπλο, που κρατά στο χέρι.
Ο ίδιος έχει μαζί του το ιδιωτικό του όπλο, αλλά δεν το χρησιμοποιεί, επειδή βρίσκεται έξω από την αυλή δημοτικού σχολείου που είναι γεμάτη με παιδιά. Ο κουκουλοφόρος ληστής γυρίζει τον κοιτάζει και απομακρύνεται γρήγορα.

Ο Μιχάλης Σπανουδάκης με γρήγορα βήματα τον πλησιάζει. Στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Μάντικα, δίπλα από το δημοτικό σχολείο της περιοχής, ο ληστής αισθανόμενος τον κίνδυνο να συλληφθεί στρέφει το όπλο του εναντίον του, πυροβολώντας συνολικά τέσσερις φορές.

Μία τουλάχιστον σφαίρα βρίσκει τον Χανιώτη αστυνομικό στο στήθος. Σωριάζεται αιμόφυρτος στο έδαφος… Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν προλαβαίνει να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Ο Μιχάλης Σπανουδάκης ξεψυχά λίγα λεπτά αργότερα στο πεζοδρόμιο της οδού Παρασκευοπούλου.

O άτυχος αστυνομικός αφήνει πίσω του μια γυναίκα και ένα βρέφος έξι μηνών.

Στη συνέχεια αρχίζουν έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ για την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας οι οποίες όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς .

Λίγες μέρες μετά την δολοφονία ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας κατάσχει DVD από κάμερα περιπτέρου που βρίσκεται στην πλατεία Δαβάκη η οποία έχει καταγράψει το δράστη της ληστείας-δολοφονίας μισή ώρα πριν από αυτή. Από την ψηφιακή ανάλυση που έγινε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών/ΕΛ.ΑΣ εκτυπώθηκαν φωτογραφίες του δράστη που παρέλαβε και η οικογένεια.

Στη συνέχεια η οικογένεια προχώρησε σε περαιτέρω επεξεργασία των καταλληλότερων φωτογραφιών σε ειδικό φωτογραφικό εργαστήριο και εκτύπωσε καθαρές φωτογραφίες του δράστη ,και προέβηκε σε έκδοση αναζητήσεων διανέμοντας τις φωτογραφίες σε όλες τις υπηρεσίες της Γ.Α.Δ. Αττικής στην Άμεσο Δράση τα Λιμεναρχεία και τα Αεροδρόμια.

Δύο μήνες αργότερα, στις 8 Μαΐου του 2009 ύστερα από συνεχείς αναζητήσεις συλλαμβάνεται ως δράστης ο εικοσιεξάχρονος Αλβανός ΚLAJDI BANI στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία Πανταζοπούλου δίπλα από το Σταθμό Λαρίσης ο οποίος μετά από πολύωρες ανακρίσεις ομολόγησε την πράξη του με λεπτομέρειες.

Από την προανάκριση μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο δράστης της δολοφονίας του αστυνομικού είχε έλθει παράνομα στην Ελλάδα στις αρχές του χρόνου, και ανήκε σε συμμορία όπου με ομοεθνείς του είχε διαπράξει από τις 8 Ιανουαρίου 2009 δώδεκα ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ. και Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Ο δράστης καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά στη δίκη που έγινε την 9-3-2010 σε ποινή ισοβίου καθείρξεως για την ανθρωποκτονία και συνολική ποινή 18 ετών για την ληστεία ,παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Μάλιστα τον Αύγουστο του 2015 ο δολοφόνος ήταν μεταξύ των 15 βαρυποινιτών που επεχείρησαν να αποδράσουν απο τις φυλακές της Κέρκυρας.

Το 2011 ο Όμιλος Φίλων ΕΛ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής κατασκεύασε στο χωριό καταγωγής του Γερακιανά Κισάμου το « Μνημείο Αρχιφύλακα ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ Μιχαήλ» στο οποίο συνέδραμαν οικονομικά και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΑΣΥ, Αττικής και Χανίων τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν την 6-3-2011.

Την 9-2- 2013 τιμήθηκε για την αυτοθυσία του και από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Χανίων.

Η Ελληνική Αστυνομία, μετά θάνατον, τιμητικά του έδωσε προαγωγή στο βαθμό του Υπαστυνόμου. Η Ακαδημία Αθηνών του έκανε μετά θάνατον απονομή του βραβείου Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για τον ηρωισμό του.