Ένας Χανιώτης γιατρός μάχεται τον κορωνοϊό σε Νοσοκομείο στο Μιλάνο

Ένας Χανιώτης γιατρός μάχεται τον κορωνοϊό σε Νοσοκομείο στο Μιλάνο

Ένας Χανιώτης γιατρός μάχεται τον κορωνοϊό σε Νοσοκομείο στο Μιλάνο
explore Chania

«Οι Ιταλοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ζωή τους θα αλλάξει και ήδη προετοιμάζονται για το δεύτερο μέρος της ασθένειας από το φθινόπωρο», δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο χειρουργός ορθοπεδικός Γιώργος Τουλουπάκης που ζει μόνιμα στο Μιλάνο και εργάζεται στο δημόσιο Νοσοκομείο San Carlo Borromeo.

O Γιώργος έχει καταγωγή από το Καστέλι Κισσάμου και έχει συμπληρώσει 20 χρόνια στην Ιταλία, πρώτα ως φοιτητής στη Ρώμη όπου έκανε την ειδικότητα του και από το 2015 στο Μιλάνο. Και ο ίδιος όπως και το σύνολο σχεδόν του υγειονομικού προσωπικού έχει επιστρατευθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Αν σου έλεγε κάποιος ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα βίωνες αυτό που αντιμετωπίζεις σήμερα τι θα έλεγες, είναι το πρώτο ερώτημα μας.

«Δεν θα το πίστευα, όπως δεν το περίμενε κανείς. Όταν στην Ιταλία έγινε το πρώτο κλείσιμο στις 23 Φεβρουαρίου και για 10 μέρες ακόμα ο κόσμος δεν είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, πόσο μάλλον τον Ιανουάριο», είναι η απάντηση του γιατρού.

Ζητάμε την άποψή του για το αν τα μεγάλα ποσοστά προσβολών και θανάτων στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν να κάνουν με το ότι οι χώρες αυτές αποτελούν τεράστιους συγκοινωνιακούς κόμβους που ακόμα και το χειμώνα έρχεται πολύς κόσμος από το εξωτερικό (εμπόριο, βιομηχανία, τουρισμός, αγροτική παραγωγή);

«Τις ακριβείς αιτίες της έξαρσης δεν τις ξέρει κανείς. Χρειάζεται να γίνουν αναλύσεις που θα πάρουν χρόνο για να δώσουν αποτελέσματα. Σίγουρα το Μιλάνο είναι στην καρδιά της Ευρώπης, έχει πολύ μεγάλη Κινέζικη κοινότητα, γίνονταν αυτήν την εποχή εβδομάδες μόδας, εβδομάδες εμπορικών προϊόντων και είχε πάρα πολλές πτήσεις απευθείας με τις περιοχές της Κίνας από όπου ξεκίνησε η επιδημία. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, το Μιλάνο σε σύγκριση με άλλες Ιταλικές πόλεις έχει πολύ πιο μεγάλες επαφές με την Κίνα. Δεν μπορείς να πεις βέβαια ότι φταίνε και οι Κινέζοι, είναι και αυτοί θύματα της κατάστασης…», τονίζει.

Ο Γιώργος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εργαζόταν στο Ορθοπεδικό χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου του. Μαζί με τους συναδέλφους του πλέον δουλεύει για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. «Όλοι οι γιατροί ανεξάρτητα από τις ειδικότητες, είμαστε στα τμήματα με τους ασθενείς Covid, δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή όπως οι αναισθησιολόγοι αλλά είμαστε και εμείς στα τμήματα όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς Covid. Το μισό Νοσοκομείο μας έχει μετατραπεί για να καλύπτει τους ασθενείς Covid, ένα Νοσοκομείο που μπορεί να δεχθεί 500 ασθενείς…», αναφέρει.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΓΧΟΣ

Η καθημερινότητα για τον Γιώργο Τουλουπάκη είναι δύσκολη όπως για κάθε υγειονομικό στην Ιταλία. Η εργασία είναι 7ωρη ή 12ωρη όταν είναι σε βραδινή υπηρεσία.

«Ως γιατροί δεν έχουμε το προσωπικό άγχος ότι θα αρρωστήσουμε, όχι ότι δεν φοβόμαστε απλά όταν είσαι στη δουλειά το βάζεις στην άκρη του μυαλού σου, το ξεχνάς ότι μπορεί να πάθεις κάτι και είσαι αφιερωμένος στη δουλειά σου. Αυτό που σκέφτεσαι είναι ότι αν κολλήσεις μπορεί να το μεταφέρεις στους δικούς σου ανθρώπους, στο σπίτι σου.

Αυτό είναι το πιο μεγάλο άγχος μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 100 γιατρούς θύματα του Covid! Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι σε σύγκριση με πριν από δύο μήνες οι θεραπείες είναι καλύτερες, τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά, έχουμε αρχίσει να γνωρίζουμε τον κορωνοϊό καλύτερα, πριν από δύο μήνες δεν υπήρχαν καν οι θεραπείες που εφαρμόζονται τώρα και που σώζουν πάρα πολύ κόσμο.

Πριν από μερικές εβδομάδες δεν γνωρίζαμε τον ιό, τώρα τον έχουμε μελετήσει καλύτερα βλέπουμε ότι πολλοί ασθενείς θεραπεύονται και αυτό δίνει θάρρος σε όλους μας γιατρούς και νοσηλευτές.

Tώρα σε ό,τι αφορά την κοινωνία του Μιλάνου που στηρίζεται στον τουρισμό, στις εκθέσεις, στη βιομηχανία ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί η απαγόρευση γιατί είναι η καρδιά της Ιταλικής οικονομίας και γενικότερα η περιοχή της Λομβαρδίας είναι από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη.

Υπάρχει όμως υπευθυνότητα, με τόσα θύματα και με τις περισσότερες οικογένειες να έχουν χάσει κάποιον άνθρωπο ή να έχουν κάποιον στο νοσοκομείο, έχουν καταλάβει όλοι τις δυσκολίες και από τη μια υπάρχει η θέληση να επανέλθουν στην πριν τον ιό ζωή τους, από την άλλη όμως όταν βλέπουν τον ιό να κτυπάει ανθρώπους που είναι δίπλα τους καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης.

Κάθε λαός πρέπει να βγάζει τον χαρακτήρα του τις δύσκολες στιγμές και αυτό που προβληματίζει είναι τα κοινωνικά ζητήματα της επόμενης ημέρας. Γιατί αρκετός κόσμος είναι ευκατάστατος αλλά υπάρχουν και οικογένειες σε περιφερειακές του Μιλάνου περιοχές που έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τρομακτικές δυσκολίες, δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοίκια τους, δεν είναι σε θέση να πάνε ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, να καλύψουν δηλαδή βασικές τους ανάγκες!

Ευτυχώς υπάρχουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Εκκλησία, οι γείτονες που όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά είμαστε ενάμιση μήνα από τα πρώτα μέτρα και βλέπουμε πόσες δυσκολίες υπάρχουν, τι θα γίνει σε 1-2 μήνες αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;», αναρωτιέται.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τον ρωτάμε για τον ψυχισμό των Ιταλών. Είναι πανικόβλητοι, ψύχραιμοι, ήρεμοι, οργισμένοι;… Μας μιλάει για «ανάμεικτα συναισθήματα».

Συναναστρεφόμενος με πολλούς πολίτες ο συνομιλητής μας επισημαίνει πως «δεν βλέπω οργή, ο κόσμος δείχνει υπομονή, είναι σίγουρα πολύ ανήσυχος αλλά όχι οργισμένος. Τον έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα αλλάξει για πολύ καιρό η ζωή του, ότι η μάσκα θα γίνει το απαραίτητος εξοπλισμός ότι δεν θα πάνε διακοπές κ.ά. Επειδή εδώ στο Μιλάνε ο κόσμος ζει με τη δουλειά, οι πολίτες δεν βλέπουν την ώρα να ξεκινήσουν και πάλι να εργάζονται.

Παράλληλα όμως φοβούνται ότι τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη δεν θα πάμε σε κανονικούς ρυθμούς, τα σχολεία δύσκολα θα έχουν ξεκινήσει μέχρι τότε γιατί τα μέτρα θα είναι για αρκετούς μήνες. Ο κόσμος αρχίζει να προετοιμάζεται για το δεύτερο μέρος, το φθινόπωρο…».

Αυτές τις ημέρες πολλοί φίλοι, συμμαθητές, από την Ελλάδα έχουν επικοινωνήσει με τον Γιώργο. «Εχω μιλήσει με ανθρώπους που είχα 10 χρόνια να τους συναντήσω. Μου δηλώνουν τη συμπαράστασή τους και την ανησυχία τους και παράλληλα κι εγώ δηλώνω την ανησυχία μου γιατί το πρόβλημα όπως είναι εδώ, με τα ίδια νούμερα μπορεί να έλθει στην Ελλάδα και οπουδήποτε στον κόσμο. Για αυτό τους λέω ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να δείχνουν υπευθυνότητα και να έχουν αισιοδοξία.

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα το έχουν πάρει όλοι σοβαρά το θέμα, ίσως βλέποντας τι έγινε στην Ιταλία».

Και για το τέλος ο Χανιώτης γιατρός μας δίνει και μια νότα αισιοδοξίας. «Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νεκρών και έχει μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στα Νοσοκομεία με συμπτώματα. Πριν από ένα μήνα ήταν χιλιάδες, τώρα είναι σαφώς λιγότεροι και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα», καταλήγει.

haniotika-nea.gr