Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την Κρήτη του 1910

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την Κρήτη του 1910

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την Κρήτη του 1910

Μοναδικές εικόνες της Κρήτης την περίοδο 1910- 1920! Το σπάνιο ντοκουμέντο της Gaumont Pathe όπως το έχει διασώσει ο κ.Γιώργος Βιδάκης στο δίκτυο ουσιαστικά κινηματογραφεί μια περίοδο της Κρήτης που τα επόμενα κιόλας χρόνια εξαφανίστηκε, καθώς έφυγε και ο μουσουλμανικός πληθυσμός!

Οπως αναφέρει ο κ.Βιδάκης “Η Κρήτη έναν αιώνα πριν μέσα από ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο της γαλλικής εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Gaumont Pathe. Η ταινία μας μεταφέρει λίγο μετά την εποχή του Καπετάν Μιχάλη με πλάνα από τη δεκαετία 1910 – 1920 κατά την οποία το μουσουλμανικό στοιχείο συνυπάρχει με το νωπό ακόμα αίσθημα της απελευθέρωσης της Κρήτης.

Μοναδικά πλάνα από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κνωσσό, το αστικό Ηράκλειο αλλά και τον ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου με τον μικρό Κούλε, τον όρθιο ακόμα φάρο του Μεγάλου Κούλε, την περιοχή του Λαβυρίνθου αλλά και πλάνα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Εντύπωση ακόμα προκαλούν τα πλάνα από το οθωμανικό νεκροταφείο έξω από την Χανιόπορτα, ο όρθιος ακόμα μιναρές στο κέντρο του Ηρακλείου, η κίνηση στις καστρόπορτες εισόδου – εξόδου του Χανδακα, το τσιγαροπωλειο και οι – προφανώς Μουσουλμάνες – μαυροντυμένες γυναίκες με τις μαύρες ομπρέλες και τα καλυμμένα πρόσωπα…


cretalive.gr