Ένα νέο όπλο για τον καθαρισμό των διασημότερων παραλιών στα Χανιά (video)

Ένα νέο όπλο για τον καθαρισμό των διασημότερων παραλιών στα Χανιά (video)

Μετά τις δοκιμαστικές δράσεις καθαρισμού των θαλάσσιων περιοχών σε Λαύριο, Κέα και κάποιων νησιών στον Αργοσαρωνικό, το πλοίο «Typhoon», βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες μέρες στην περιοχή των Χανίων.

Στόχο του πλοίου, που αγοράστηκε από το το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, είναι να καθαρίσει από τα θαλάσσια απορρίμματα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη θαλάσσια ρύπανση στις διασημότερες παραλίες των Χανίων, όπως το Ελαφονήσι, ο Μπάλος και τα Φαλάσαρνα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο «Project Typhoon» («Σχέδιο Τυφώνας»), μια εξόχως σημαντική και ιδιαίτερα φιλόδοξη πρωτοβουλία για το θαλάσσιο περιβάλλον, που εκπληρώνει το μεγάλο όραμα του εμπνευστή και ιδρυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Το νορβηγικής ναυπήγησης Typhoon μήκους 72 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων που συμμετείχε και στην έρευνα στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, είναι να σκάφος ιδανικό για να καθαρίσει τις απρόσιτες ακτές, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ολόκληρης της χώρας και ιδιαίτερα αυτές που δεν προσεγγίζονται από συμβατικά μέσα και προσπάθειες μικρής κλίμακας.

Διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων καθώς και πυροσβεστικά μέσα.

Στη μεγάλη επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται 5 μεγάλα, κατάλληλα επανδρωμένα φουσκωτά που πραγματοποιούν «επιθετικές αποβάσεις» και καθαρίζουν ακτές οι οποίες είναι απροσπέλαστες με άλλο μέσο.

Πάνω στο «Typhoon» υπάρχουν ακόμη 6 κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, στους οποίους γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών.

zarpanews.gr