Έμποροι σε αδιέξοδο και στα Χανιά

Έμποροι σε αδιέξοδο και στα Χανιά

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει και οι εμπορικές επιχειρήσεις των Χανίων, υπομένοντας τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊόυ.

Με τα μαγαζιά να είναι κλειστά, οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και οι τοπικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την οικονομική πραγματικότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην μετά κορωνοϊό εποχή.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ

O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιώργος Τοπολιανάκης

Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιώργος Τοπολιανάκης, εξήγησε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν μια πρώτη ανακούφιση.

«Οι συνάδελφοι στα Χανιά κάνουν χρήση των μέτρων που δικαιούνται με τις έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις, τόσο για την αναστολή συμβάσεων όσο και για τα ενοίκια. Είναι μια βοήθεια σημαντική στο κομμάτι των εξόδων μιας επιχείρησης, όμως είναι προφανώς αναγκαία η επέκταση των μέτρων αυτών και μετά τις 11 Απριλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι δυνατόν ενώ έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα να υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν συνεργάζονται στο ζήτημα του ενοικίου».

ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΣΕΖΟΝ

Ο πρόεδρος των εμπόρων εξηγεί ότι πρακτικά χάνεται μια ολόκληρη σεζόν, ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και για αυτά που πουλούν εποχικά είδη.

«Μιλάμε για παραγγελίες που είχαμε ήδη κάνει και πολλές έχουν έρθει και θα ξεμείνουν στα ράφια μας», σημειώνει ο κ. Τοπολιανάκης, τονίζοντας πως θα πρέπει οι εισαγωγείς και τα εργοστάσια παραγωγής να βάλουμε τη σειρά τους “πλάτη”.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Πόσο εύκολο είναι όμως να αναζητήσουν διεξόδους στο ηλεκτρονικό εμπόριο οι τοπικές επιχειρήσεις;

«Δεν είναι εύκολο να γίνει ένα eshop μέσα σε ένα μήνα», ξεκαθαρίζει ο κ. Τοπολιανάκης.

Παρ’ όλα αυτά, εξηγεί ότι «υπάρχουν ιδέες όπως η δημιουργία ενός συνεργατικού επιχειρηματικού συνεταιρισμούς σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες όμως θέλουν χρόνο και κυρίως χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν».

Ο ίδιος εξηγεί ότι και όσα καταστήματα έχουν e-shop «δεν έχουν εντυπωσιακή απόδοση, καθώς υπάρχει μια γενικότερη ανασφάλεια στις αγορές. Κάτι κάνουν όμως, κάτι μπορούν να εισπράξουν».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ακόμα κι αν η επιστήμη δώσει τη λύση και αρθεί η καραντίνα σε παγκόσμιο επίπεδο, η κανονικότητα δεν πρόκειται σύντομα να επιστρέψει στον εμπορικό κόσμο.

«Συσσωρεύονται ενοίκια, πληρωμές, λογαριασμοί. Όταν με το καλό ανοίξουμε πάλι, δε θα υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα. Κι εκεί είναι που πρέπει να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εθνικές κυβερνήσεις», τονίζει ο κ. Τοπολιανάκης, σχολιάζοντας πως «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι αυτή η Ευρώπη της αλληλεγγύης που οραματιζόμαστε».

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Εύλογα, το ζητούμενο είναι να παραταθούν τα μέτρα, με τον κ. Τοπολιανάκη να θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνουν κι άλλες ευκολίες καθώς συνεχίζεται η καραντίνα και οι οικονομικές της επιπτώσεις:

«Τα πρώτα μέτρα πάρθηκαν με χρονικό ορίζοντα κλεισίματος τις 20 μέρες. Τότε μας ενδιέφερε πρωτίστως να εξασφαλίσουμε τον μικρό έμπορο, που κάνει 30 – 50 ευρώ τζίρο τη μέρα για να πάει φαγητό σπίτι του. Είχαμε από την πρώτη στιγμή στήριξη και διάλογο. Ο βουλευτής Χανίων κ. Βολουδάκης επικοινώνησε από τις πρώτες στιγμές μαζί μας για να καταγράψει προβλήματα. Πλέον πρέπει να μιλήσουμε για μέτρα που θα επιτρέψουν στις εμπορικές επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές μετά τη λήξη της καραντίνας».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, καταλήγει με την ελπίδα η επιστήμη να βρει σύντομα τη λύση για αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, ενώ για την τοπική αγορά, εύχεται ο τουρισμός να έχει τη μικρότερη δυνατή ζημιά. «Το εμπόριο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και θα υπάρχει. Το ζήτημα είναι να βοηθηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας».

haniotika-nea.gr