Η Κρήτη ‘απειλείται’ από τσουνάμι, και αντί για 5 παλιρροιογράφους διαθέτει μόνο… 2!

Η Κρήτη ‘απειλείται’ από τσουνάμι, και αντί για 5 παλιρροιογράφους διαθέτει μόνο… 2!

Το τσουνάμι που δέχτηκε το νησί από τα 6R του Σαββάτου στο Λιβυκό προκάλεσε εύλογη ανησυχία και αναδεικνύει τα πολλά προβλήματα και τις ελλείψεις!

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε στο Creteplus.gr o διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης, για το τσουνάμι που δημιουργήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, αποτέλεσμα των 6 R που συγκλόνισαν ολόκληρη την Κρήτη.

Ο κ. Συνολάκης είχε αναφέρει ότι λίγη ώρα μετά το 6άρι του εγκέλαδου, σημειώθηκε τσουνάμι ύψους 3-4 εκατοστών που ‘έπληξε’ ολόκληρο το μήκος των νότιων παραλίων της Κρήτης.

«Το τσουνάμι καταγράφηκε από τον παλιρροιογράφο που έχουμε εγκατεστημένο στην Γαύδο, ενώ άλλο ένας λειτουργεί στο Καστέλλι Κισσάμου. Ωστόσο η Κρήτη που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Μεσογειακής λεκάνης, και λόγω μεγέθους, είναι ‘εκτεθειμένη’ ειδικά στη νότια πλευρά όπου βρίσκεται το λεγόμενο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο. Έτσι απαιτείται η εγκατάσταση άλλων τριών παλιρροιογράφων και συγκεκριμένα σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Αθερινόλακκο…» σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Creteplus.gr ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ.

Δεν υπάρχουν … χρήματα

Ο κ. Συνολάκης τονίζει ότι το κόστος του κάθε παλιρροιογράφου μαζί με την εγκατάσταση του στην θαλάσσια περιοχή κυμαίνεται από 4 έως 5 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν προκειμένου να ‘θωρακιστεί’ πλήρως η Κρήτη-σε επίπεδο προειδοποίησης- από το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μεγαλύτερου … τσουνάμι και τις συνέπειες του.

Τι είναι ο Παλιρροιογράφος

ΠαλιρροιογράφοςΟ Παλιρροιογράφος είναι ένα αυτογραφικό παλιρροιομετρικό όργανο όπου καταγράφεται σε συνεχή καμπύλη η μεταβολή του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας που προέρχεται από παλίρροια.

Το όργανο αυτό αποτελείται από ένα κυλινδρο (τύμπανο) που περιστρέφεται με ωρολογιακό μηχανισμό και ο οποίος φέρει χάρτινη ταινία στην οποία και σημειώνεται αυτόματα από μια γραφίδα οι μεταβολές τους ύψους της επιφάνειας της θάλασσας. Για το σκοπό αυτό τοποθετείται μόνιμα πάνω από ειδικό φρεάτιο κρηπιδώματος εντός του οποίου κινείται ελεύθερα πλωτήρας που συνδέεται με σύστημα τροχαλιών με την ακίδα του οργάνου αυτού. Στο φρεάτιο η επιφάνεια της θάλασσας είναι η ίδια κάθε φορά με εκείνη εκτός αυτού σε όλα τα στάδια της παλίρροιας. Επιλέγεται το φρεάτιο για προφύλαξη από άλλους παράγοντες όπως ο άνεμος, ο κυματισμός, τα απόνερα διερχόμενου σκάφους κ.λπ.

Με Παλιρροιογράφους τύπου Thompson και OTT είχε εφοδιασθεί και η ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία καθώς και η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Σήμερα υφίστανται πολλοί τύποι παλιρροιογράφων με δυνατότητες ακόμη και ηλεκτρονικής διασύνδεσης με παροχή και άλλων στοιχείων όπως θερμοκρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης κ.λπ. Τέτοιος τύπος είναι ο ηλεκτρονικός παλιρροιογράφος. Επίσης εκτός του μονίμου τύπου υφίστανται ακόμη και φορητοί παλιρροιογράφοι όπως ο τύπος Favé με τους οποίους εφοδιάζονται κυρίως ωκεανογραφικά ερευνητικά κλιμάκια και αντίστοιχα ωκεανογραφικά πλοία.

Α.Β.

Πηγή: CretePlus.gr