Ελεύθερη η γυναίκα που σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της

Ελεύθερη η γυναίκα που σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της

Η 31χρονη σκότωσε με καραμπίνα το τέρας-σύζυγό της έπειτα από ώρες βασανιστηρίων

Η Μελέκ Ιπέκ, είναι πλέον μιά γυναίκα – σύμβολο, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά για το παγκόσμιο κίνημα κατά της γυναικοκτονίας και της κακοποίησης των γυναιών. H Μέλεκ Ιπέκ, 31 ετών, είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο στην Αττάλεια, αφού σκότωσε με καραμπίνα τον σύζυγό της, που ήταν ένα πραγματικό τέρας.

Ο συζυγός της, την είχε δέσει και την χτυπούσε επί ώρες και απειλούσε να σκοτώσει την ίδια και τις δύο κόρες τους. Όταν συνελήφθη, η εικόνα της προκάλεσε σοκ σε όλη την Τουρκία. Οι φωτογραφίες αποκάλυψαν το πρόσωπό της, πρησμένο και γεμάτο μώλωπες, απόδειξη της βίας που είχε υποστεί και του εφιάλτη που ζούσε για χρόνια μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Στη δίκη της, η Ιπέκ δήλωσε ότι ζούσε μια κόλαση καθώς ο σύζυγός της φερόταν βίαια τόσο σε εκείνη όσο και στις δύο κόρες τους, επί χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις των μαρτύρων, και κυρίως των παιδιών της Ιπέκ, που ήταν σχεδόν καθημερινοί μάρτυρες των επεισοδίων βίας, το δικαστήριο της Αττάλειας αποφάσισε ότι η γυναίκα βρισκόταν σε «αυτοάμυνα για να προστατεύσει τη σωματική και σεξουαλική της ακεραιότητα».

melek-ipek_JPG-1
Η εικόνα της κακοποιημένης Μαλέκ που προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.

Το δικαστήριο στην Τουρκία ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας την απελευθέρωση της Ιπέκ, εκτιμώντας ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, μια σπάνια απόφαση την οποία χαιρέτισαν οργανώσεις που μάχονται κατά των γυναικοκτονιών.

Η απόφαση του Τουρκικού δικαστηρίου είναι ένα ράπισμα στην Τουρκία του Ερντογάν, όπου η θέση της γυναίκας είναι εύθραυστη, τα εγκλήματα «τιμής» συχνά και η ενδοοικογενειακή βία καθημερινό φαινόμενο.

«Είναι εκπληκτικό. Δεν έχω λέξεις. Όμως ποτέ δεν ήθελα να γίνει αυτό», δήλωσε η Ιπέκ, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται που αναγκάστηκε να σκοτώσει τον σύζυγό της για να προστατευθεί.

«Η απόφαση αυτή επιτρέπει σε όλη τη χώρα να εκπνεύσει με ανακούφιση», εκτίμησε ο δικηγόρος της, Αχμέντ Οναράν.

Αγκαλιάζοντας τις δύο κόρες της, 7 και 9 ετών, έπειτα από μήνες που πέρασε στη φυλακή η Ιπέκ δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι «να κοιμηθώ με τα παιδιά μου αγκαλιά».

Τα τουρκικά δικαστήρια σπάνια θεωρούν ότι γυναίκες που διέπραξαν έγκλημα για να προστατευθούν από τη βία βρίσκονται σε νόμιμη άμυνα.

Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη ένα μήνα μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία παραμένουν ένα ενδημικό πρόβλημα. Πέρυσι 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide.

www.protothema.gr