Ελαφονήσι 2023: Αυτοκίνητα «τέλος» και ξαπλώστρες πάνω στο κύμα με 20 ευρώ το σετ – Τι λένε οι επισκέπτες (video)

Ελαφονήσι 2023: Αυτοκίνητα «τέλος» και ξαπλώστρες πάνω στο κύμα με 20 ευρώ το σετ – Τι λένε οι επισκέπτες (video)

Αρκετό περπάτημα σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τσουχτερές τιμές, επιφυλάσσει φέτος το καλοκαίρι στον επισκέπτη, το Ελαφονήσι, μετά την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της περιοχής.

Το zarpanews.gr βρέθηκε στην δημοφιλή παραλία, πρωινό καθημερινής στην καρδιά του καλοκαιριού και ζήτησε τις εντυπώσεις των επισκεπτών για τα νέα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου για τα οχήματα και περιορισμό στα ομπρελοκαθίσματα (όχι όμως και απομάκρυνση από τον αφρό της θάλασσας) με ταυτόχρονη αύξηση τιμής (20 ευρώ το σετ).

Διχασμένοι οι επισκέπτες

Το νέο καθεστώς διχάζει τους επισκέπτες που από τη μία αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μέτρων από την άλλη δυσανασχετούν για το περπάτημα μέσα στη ζέστη και για τις τσιμπημένες τιμές.

Αυτοκίνητα «τέλος»

Ξεκινήσαμε στις 9 το πρωί από το κέντρο των Χανίων και μετά από 40 λεπτά στην εθνική οδό και 32 χιλιόμετρα νότια, σε μια από τις ομορφότερες αλλά και πιο δύσκολες στην οδήγηση διαδρομές της Κρήτης, με αρκετά σημεία ταλαιπωρίας, λίγο πριν τις 11 φτάσαμε στο θρυλικό Ελαφονήσι, για να διαπιστώσουμε ότι φέτος έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές.

Η προστατευόμενη περιοχή έχει κλείσει με πύλη για τα οχήματα -εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν – ενώ η είσοδος  -προς το παρόν- είναι δωρεάν.

Πάρκινγκ

Περίπου 100 μέτρα νωρίτερα, εργαζόμενοι στα πρώτα από τα πέντε συνολικά νέα πάρκινγκ που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, με κινήσεις του βραχίονα υποδεικνύουν στους οδηγούς ότι πρέπει να σταθμεύσουν. Προχωράμε παρακάτω και αφήνουμε το αυτοκίνητο στο τελευταίο και πιο κοντινό στην πύλη πάρκινγκ. Η περιοχή θυμίζει περισσότερο είσοδο αεροδρομίου με εκατοντάδες αυτοκίνητα σε πάρκινγκ στη σειρά, παρά είσοδο παραλίας.

Η χρέωση είναι πέντε ευρώ ανά όχημα για όλη την ημέρα, κοινή για όλα τα πάρκινγκ ενώ έχουν διαμορφωθεί και τουαλέτες με είσοδο από 0,50 έως 1 ευρώ.

Τα λεωφορεία συνεχίζουν να σταθμεύουν όπως και πριν στο δικό τους χώρο.

Mini Market

Στα τουριστικά μαγαζάκια που έχουν ανοίξει γύρω από τη νέα πύλη, μπορεί να προμηθευτεί κανείς εξοπλισμό παραλίας, φουσκωτά θαλάσσης, ή ομπρέλα για την άμμο, στην τιμή των 25 ευρώ. 

Ενημερωτικές πινακίδες

Επίσης έχουν τοποθετηθεί από τους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου, πινακίδες που ενημερώνουν τον επισκέπτη για την ιδιαίτερη περιβαλλοντική και ιστορική αξία της περιοχής.

700 μέτρα περπάτημα

Χωρίς να έχει γίνει κάποια ορατή παρέμβαση ή συγκεκριμένη διαμόρφωση, το πλήθος που περνά από την πύλη, παίρνει τον δρόμο για την παραλία. Το μονοπάτι που ακολουθούμε, έχει  μήκος 680 μέτρα και χρειαζόμαστε περίπου 10 λεπτά. Περνάει μέσα από τις αμμοθίνες και τα κέδρα, εκεί όπου μέχρι πριν από μερικούς μήνες πάρκαραν τα αυτοκίνητα. Κάποιοι Έλληνες δυσανασχετούν, οι ξένοι πιο πειθαρχημένοι βαδίζουν αμίλητοι, οι νεότεροι αναζητούν να κόψουν δρόμο από πιο ριψοκίνδυνες διαδρομές.

Οι καντίνες

Στη διάρκεια της διαδρομής μπορεί να αγοράσει κανείς μέλι, ή ρακί, ενώ στο τέλος του μονοπατιού, έχουν στηθεί παράγκες με χειροποίητα βραχιολάκια και άλλα κοσμήματα και αξεσουάρ, ενώ φτάνοντας στην παραλία βλέπουμε πως οι καντίνες των Δήμων μεταφέρθηκαν λίγα μέτρα μακριά από τις παλιές θέσεις τους και έχουν συρρικνωθεί αισθητά. Το μπουκαλάκι του νερού του μισού λίτρου κοστίζει 1 ευρώ.

Ξαπλώστρες στα 20 ευρώ το σετ

Ταμπέλες μας ενημερώνουν πως τιμή για χρήση σετ ομπρέλας με 2 ξαπλώστρες διαμορφώνεται στα 20 ευρώ ενώ 5 ευρώ χρεώνεται κάθε επιπλέον ξαπλώστρα. Πάντως τα ομπρελοκαθίσματα έχουν περιοριστεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, παρόλο που η απόσταση των πέντε μέτρων από την θάλασσα δεν τηρείται.

Η παραλία φαίνεται γεμάτη κόσμο και παρόλο που είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς, πρέπει να βρίσκονται πάνω από 1.000 – 1.200 άτομα ταυτόχρονα, ενώ διαρκώς κόσμος έρχεται ή φεύγει.

Η ζέστη γίνεται αφόρητη ενώ ο νοτιάς δυσκολεύει τους επισκέπτες στην προσπάθειά τους να στήσουν τον εξοπλισμό, καθώς ελεύθερα ομπρελοκαθίσματα δεν υπάρχουν αλλά και ούτε και σημεία με φυσική σκιά.

Η χρήση του ντους είναι δωρεάν ενώ η επίσκεψη στην τουαλέτα κοστίζει ένα ευρώ. 

Μυλωνάκης: «Μονόδρομος» η λήψη μέτρων

«Η λήψη μέτρων ήταν μονόδρομος» σημειώνει στο zarpanews.gr o δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης: « Η διαχείριση που γίνεται μας ικανοποιεί απόλυτα, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προστατεύει αυτήν την μοναδική περιοχή που αποτελεί ένα διαμάντι για τον τόπο μας και έχουμε χρέος να το παραδώσουμε στα παιδιά μας καλύτερο απ’ ό,τι το παραλάβαμε. Από ΄κει και πέρα ό,τι ελλείψεις υπάρχουν καταγράφονται και θα διορθωθούν. Αυτό που γινόταν τόσα χρόνια ήταν λάθος και θα το διορθώσουμε.». Όπως παρατηρεί, «η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι γιατί υπάρχει συνολική μείωση στον τουρισμό» χωρίς αυτό να έχει σχέση με τα νέα μέτρα.

Ρεπορτάζ: Φανή Νικηφοράκη

Κάμερα: Βασίλης Παππάς

zarpanews.gr