Εκτίμηση για την εξέλιξη της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην Αττική (φωτο)

Εκτίμηση για την εξέλιξη της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην Αττική (φωτο)

Πιλοτική εκτίμηση για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς στην Αττική εξέδωσε η υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με το δυναμικό εξάπλωσής της να ξεπερνά σημαντικά τα τωρινά όρια του μετώπου.

Σύμφωνα με ανάρτηση της επιχειρησιακής μονάδας του ΕΑΑ, η υπηρεσία παρουσιάζει «μία πιλοτική εκτίμηση για την αναμενόμενη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς που επηρεάζει πλέον ένα μεγάλο τμήμα της βόρειας Αττικής», σε συνεργασία «με τον ερευνητή δασικών πυρκαγιών Dr. Akli Benali του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας και τον Fabio Silva της Ειδικής Δύναμης της Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας.

Εκτίμηση για την εξέλιξη της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην Αττική

«Η εκτίμηση», η οποία αποτυπώνεται στον ακόλουθο χάρτη, «αποτελεί προϊόν αξιολόγησης των διαθέσιμων δορυφορικών παρατηρήσεων και των επιχειρησιακών δεδομένων πρόγνωσης καιρού του ΕΑΑ – meteo.gr και αφορά την χρονική περίοδο από 06.08.2021 17:00 έως 07.08.2021 06:00», όπως αναφέρεται.

«Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει σήμερα αντιμέτωπους η νέα πραγματικότητα των δασικών πυρκαγιών, το ΕΑΑ – meteo.gr προτάσσει την ουσιαστική, επιστημονική συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο μία περισσότερο ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών του παρόντος και του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκκίνηση αυτής της καταρχήν άτυπης συνεργασίας, προϊόν της οποίας είναι ο παραπάνω χάρτης», καταλήγει η ίδια ανάρτηση.

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ειδικός σε θέματα πυρομετεωρολογίας και δασικών πυρκαγιών, κοινοποίησε τον ίδιο χάρτη, εκφράζοντας την ανησυχία του. «Θα ήθελα να είναι πολύ καλύτερα τα νέα, αλλά δυστυχώς δεν είναι», σχολίασε.