Εκ βαθέων συνέντευξη του γνωστού Κρητικού καλλιτέχνη Ανδρέα Μανωλαράκη

Εκ βαθέων συνέντευξη του γνωστού Κρητικού καλλιτέχνη Ανδρέα Μανωλαράκη

Εκ βαθέων συνέντευξη του γνωστού Κρητικού καλλιτέχνη Ανδρέα Μανωλαράκη

Νέος, ταλαντούχος και ανερχόμενος, ο Ανδρέας Μανωλαράκης, «πατάει γερά στα πόδια του» και παρά την επιτυχημένη πορεία που διαγράφει τα τελευταία χρόνια στο Κρητικό πεντάγραμμο, δεν ξεφεύγει από τις ηθικές αρχές που τον δίδαξε η οικογένεια του.

Στη συνέντευξή του στα «Σελινιώτικα νέα» και το «Eparxies.gr», ο νεαρός λυράρης ρίχνει μια γρήγορη ματιά στο επαγγελματικό παρελθόν και μοιράζετε μαζί μας, στιγμές που «κέντησαν» με… κοντηλιές τη ζωή του, ανοίγοντας του το δρόμο για το μέλλον!

Αν είχες απέναντι σου τη… λύρα, που όλα αυτά τα χρόνια κρατάς στα χέρια σου, τι θα της έλεγες;

Ξεκίνησα να μαθαίνω λύρα 9 χρονών, από τότε δεν θυμάμαι κάποια μέρα της ζωής μου που να μην έχω περάσει έστω και λίγο χρόνο με τη λύρα.Θεωρώ ότι αυτό το μουσικό όργανο είναι πολύ σημαντικό για εμένα και επειδή βγαίνει από μέσα μου η αγάπη μου γ αυτήν είναι σαν να μιλάμε σε καθημερινή βάση, πνευματικά.!!!

Έχοντας πλέον διανύσει μια αρκετά σημαντική διαδρομή-πορεία στο Κρητικό πεντάγραμμο, πως θα χαρακτήριζες την «εικόνα» της Κρητικής μουσικής σήμερα;

Αν και ασχολούμαι επαγγελματικά με την μουσική 8 χρόνια δεν θεωρώ ότι έχω κάνει μια σημαντική διαδρομή όπως αναφέρετε , γιατί είναι μόνο η αρχή. Από αυτή την ελάχιστη εμπειρία που έχω μπορώ να πω ότι, οι παλαιότεροι μας άφησαν ένα τεράστιο και σημαντικό αρχείο το οποίο ξέρουν και αποδίδουν όπως πρέπει μουσικά,όλοι οι μουσικοί του τόπου μας. Είμαι όμως και πολύ χαρούμενος γιατί η μουσική μας έχει και συνέχεια.Πολύ συχνά κυκλοφορούν cd με νέες συνθέσεις , το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την μουσική μας.

Πόσο κοντά είσαι σε αυτό που ονειρεύτηκες για τον Ανδρέα, σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί κάτι όσο αφορά την μουσική και αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μουσική επειδή με ενθουσίαζε το να μπορείς να πάρεις ένα «ξύλο» και να το κάνεις να βγάλει ήχο. Ο μόνος λοιπόν που καθορίζει το πως θα γίνουν τα πράγματα είναι ο θεός..!

Ποιο ήταν το μεγαλύτερό σου… στραβοπάτημα στη μέχρι σήμερα πορεία σου και πως το αντιμετώπισες;

Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη ,άλλα μικρά και άλλα μεγάλα και ειδικά όταν ξεκινάς να ασχολείσαι με κάτι στην αρχή, έχεις άγνοια για κάποια θέματα και εκεί είναι που κάνεις λάθη χωρίς να τα θέλεις. Σημαντικότερο λάθος για εμένα είναι όταν κάποιες συγκεκριμένες στιγμές στην ζωή μου δεν έκανα αυτό που αισθανόμουν πραγματικά , γιατί το απαιτούσε η στιγμή.

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ «ΣΤΙΓΜΗ»

Στον…αντίποδα. Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη σου στιγμή και πως την αξιοποίησες;

Μεγαλύτερη στιγμή στη ζωή μου ήταν όταν ένοιωσα έτοιμος να καταθέσω τη μουσική και την ερμηνεία μου σε ένα μουσικό έργο (cd). Όπως και το έκανα.

ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ!

Έχεις πει στο παρελθόν πως σε όλα σου τα βήματα, είχες δίπλα σου – και με αυστηρό τρόπο – την οικογένεια σου. Τι δεν τους έχεις πει μέχρι σήμερα και θα ήθελες πλέον να το μοιραστείς μαζί τους;

Θεωρώ πολύ σημαντικό τον θεσμό της οικογένειας . Είναι βασικό να έχεις γερές βάσεις απ το σπίτι σου. Αγαπώ την οικογένεια μου και τους το δείχνω συνέχεια, οπότε δεν έχω κάτι που να μην τους το έχω δείξει πέρα από την αγάπη μου και το σεβασμό μου.

Από ποιους καλλιτέχνες έχεις επηρεαστεί και με ποιους θα ήθελες (τόσο από τους παλαιότερους όσο και από τους πιο νέους) να σου δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστείς;

Όπως κάθε νέος που ξεκινάει να ασχολείται με την μουσική έχει κάποια πρότυπα, έτσι κι εγώ έχω ένα ιδιαίτερο θαυμασμό σε κάποιους ανθρώπους. O ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ , Ο ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ και ο αείμνηστος ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ έχουν κερδίσει τον θαυμασμό μου από όταν ήμουν σε πολύ μικρή ηλικία. Θα ήταν τιμή μου να συνυπάρξω μαζί τους αλλά και με καλλιτέχνες απόάλλα είδη μουσικής , σε μια παράσταση.

Πόσο ικανοποιημένος είσαι από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη των Χανίων;

Το ότι έχουμε καταφέρει να επισκέπτονται τόσο μεγάλος αριθμός μη κρητικών το τόπο μας καθημερινά είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της πόλης μας. Έν έτη 2017 ο πολιτισμός τα ήθη και τα έθιμα και γενικά η εικόνα την πόλης μας θεωρώ ότι είναι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο.

ΠΟΤΕ «ΕΡΧΕΤΑΙ» ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ…

Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα σου επαγγελματικά βήματα;

Μέσα στο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει ένα καινούριο τραγούδι στο διαδίκτυο και μέχρι το τέλος του χρόνου ένα live με εικόνα και ήχο από κάποιες συναυλίες μας από το καλοκαίρι.

Ποια είναι η «μεγαλύτερη» μαντινάδα που έχεις ακούσει ή πει και σε ποιον θα ήθελες (και γιατί) να την αφιερώσεις;

Λέει η Βούλα Χανιωτάκη Μπαστάκη:

Να σέβεσαι να εκτιμάς όμορφους να χεις τρόπους

πράγματα απλά τσοι κάνουνε σπουδαίους τσοι ανθρώπους.

eparxies.gr