“Έφυγε” Χανιώτης επιχειρηματίας και αρθρογράφος

“Έφυγε” Χανιώτης επιχειρηματίας και αρθρογράφος

“Έφυγε” Χανιώτης επιχειρηματίας και αρθρογράφος

Ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με μία εξαιρετική αρθρογραφία σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, έφυγε από κοντά μας.

Ο Χανιώτης χρυσοχόος και αρθρογράφος, Ανδρέας Κατσικανδαράκης, πάλεψε με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Ο Ανδρέας Κατσικανδαράκης γεννήθηκε το 1954 στα Χανιά. Πήγε στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Χανίων και στο 8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας στην Αθήνα. Μετά τη μεταπολίτευση, άρχισε τη δημοσιογραφική του πορεία σε εφημερίδες των Χανίων (Εθνική Φωνή, Χανιώτικα Νέα, Χανιώτικη Ελευθεροτυπία), και ως ανταποκριτής σε αθηναϊκές εφημερίδες.

Κορυφαία στιγμή, η μία από τις τρεις συνεντεύξεις (1976, 1977, 1979) που του είχε παραχωρήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, με τις περιβόητες δηλώσεις: “Από την άνοιξη της Πράγας ξεκίνησε ο Ευρωσοσιαλισμός”, οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν και έκαναν τον γύρο του κόσμου από τις μεγαλύτερες εφημερίδες, όπως: Lideration, Mont, Spiegel, Repubblica, Guardian, και Times.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με την τέχνη του κοσμήματος, χαράσσοντας τη δική του ξεχωριστή πορεία, δημιουργώντας χρυσά κοσμήματα εμπνευσμένα από αρχαϊκά αριστουργήματα. Ενώ, συχνά πυκνά αρθρογραφεί.

Πορεύτηκε, με την προσωπικότητά του βαθιά επηρεασμένη από το βιβλίο, τη μουσική, το θέατρο, τις καλές τέχνες, δηλαδή την κουλτούρα. Και πορεύεται ακόμα στις ταραγμένες εποχές μας, με λόγο και στοχασμό.

Ανδρέας Κατσικανδαράκης