Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Ξανθόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Ξανθόπουλος
aeweb

Υπήρξε η προσωποποίηση της φτώχειας, του πόνου, της αδικίας αλλά και της δύναμης, της υπομονής και της τιμιότητας.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών ο ηθοποιός και τραγουδιστής, Νίκος Ξανθόπουλος. 

Το «παιδί του λαού» όπως τον χαρακτήριζαν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μάλιστα εσπευσμένα σε κεντρική κλινική της Αθήνας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας, τα οποία χρόνια τον ταλάνιζαν. Η κόρη του Μαρία, μάλιστα, είχε επιβεβαιώσει τότε την είδηση των προβλημάτων υγείας και εισαγωγής του σε ιδιωτική κλινική του Αιγάλεω, χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινήσεις.

Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, οι γιατροί έκριναν σκόπιμο ο ηθοποιός να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου ο οργανισμός του να επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος σφράγισε με τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους μία ολόκληρη εποχή και υπήρξε ένας από τους πιο λαοφιλείς καλλιτέχνες εκείνης της εποχής αλλά και αργότερα, κερδίζοντας επάξια τη δική του θέση στο πάνθεον των κορυφαίων ηθοποιών της εποχής του.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας στις 14 Μαρτίου του 1934. Παιδί Ποντίων προσφύγων μεγάλωσε φτωχικά μαζί με τη μητέρα του. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης, ψαράς και αντιστασιακός, ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα. Η μητέρα του τον μεγάλωσε μόνη της καθώς ο πατέρας του απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ. Πέραν του αθλητισμού, λάτρευε το διάβασμα. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. Ίνδαλμά του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ηθοποιός της σκηνής από το 1957 έως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο.

Το 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα. Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία, μετά από απουσία 24 ετών, έρχεται το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου Με τον Ορφέα τον Αύγουστο.

Στα τέλη του 2005 εκδίδει σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του “Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα” και διοργανώνει εμφανίσεις σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα για την προώθηση του έργου του. Η ιδέα για το βιβλίο δημιουργήθηκε μετά από συνέντευξή του στο περιοδικό Εικόνες.

Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.