Χριστούγεννα στο σπίτι για τους ανεμβολίαστους

Χριστούγεννα στο σπίτι για τους ανεμβολίαστους

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει η πρόθεση, από πλευράς πρωθυπουργού, να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό έως και τα Χριστούγεννα, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι η υφιστάμενη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποδίδει.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται πως οι περιορισμοί που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και αφορούν τους ανεμβολίαστους θα παραμείνουν. Έτσι, την προσεχή εορταστική περίοδο θα συνεχιστεί ο «αποκλεισμός» από τους εσωτερικούς χώρους σε όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιπροσθέτως, την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται στο «κόκκινο» με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 8.129 νέα κρούσματα και 80 θανάτους σε ένα 24ωρο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα παρουσιάζουν σημαντική αύξησηξεπερνώντας τα 7 εκατομμύρια.

Αναφορικά με τους ελέγχους ανίχνευσης του ιού, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι, ενώ μόνο σήμερα έγιναν σχεδόν 700.000 τεστ κορωνοϊού (PCR και rapid).

Όσο η κουβέντα γύρω από τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους φουντώνει, η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας. Τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns επιστρέφουν σε αρκετές χώρες, με τον προβληματισμό και την κόπωση των πολιτών να αυξάνεται μέρα με την μέρα, σχεδόν δύο χρόνια από την μέρα που ξέσπασε η πανδημία. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει ότι το 76% των ενηλίκων στην ΕΕ και το 65% του γενικού πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την ώρα. Αριθμοί οι οποίοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν αρκούν ώστε να ανακοπή η πανδημική εξάπλωση, γεγονός που κάνει την επιβολή περιοριστικών μέτρων να μοιάζει μονόδρομος.

Μέτρα και lockdowns στην Ευρώπη

Στο κόκκινο η Γερμανία, με τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις να καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ, υποχρεώνοντας την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ζητά από τους συμπολίτες της να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Στην Γερμανία δεν τέθηκε ζήτημα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με την κυβέρνηση όμως να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας. Βάσει του παραπάνω, στο Βερολίνο, η είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια επιτρέπεται αυστηρά και μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από τον ιό.

Παράλληλα, στην Ολλανδία, βρίσκεται σε εφαρμογή μερικό lockdown, διάρκειας τριών εβδομάδων, κατά το οποίο τα εστιατόρια και τα καταστήματα της χώρας λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, προς αντιμετώπιση της πανδημίας και εν ταυτώ εκτόνωση της πίεσης που δέχεται το υγειονομικό ολλανδικό σύστημα.

Καθολικό lockdown στην Αυστρία για τους ανεμβολίαστους

Σπεύδουν οι Αυστριακοί να εμβολιαστούν, μετά τις ανακοινώσεις του καγκελάριου Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, για επιβολή lockdown στους ανεμβολίαστους, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ ήδη από εχθές, 15 Νοεμβρίου, με την διάρκεια να είναι προγραμματισμένοι στις τρεις εβδομάδες.

Με τον καγκελάριο να σημειώνει σε συνέντευξη του στο AFP:  «την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν επιπλέον 500.000 άνθρωποι. Είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε».

Ειδικότερα, το μέτρο αφορά όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει από κοροναϊό το τελευταίο εξάμηνο.

Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για να αγοράσουν απαραίτητα τρόφιμα, να εργαστούν, να πάνε στο γιατρό και να αθληθούν.

Πρόσφατα, μάλιστα, η αυστριακή κυβέρνηση έλαβε τα πρώτα περιοριστικά μέτρα ειδικά για ανεμβολίαστους, αποκλείοντάς τους από την πρόσβαση στην εστίαση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

«Θέλω να εμβολιαστούν, όχι να τους κλείσω στα σπίτια»

Ο Αυστριακός καγκελάριος απέρριψε τις κατηγορίες για διακρίσεις σε βάρος των ανεμβολίαστων, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του συμβουλεύθηκε νομικές υπηρεσίες και ειδικούς στο συνταγματικό δίκαιο: «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θέλω να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και όχι να τους κλείσω στα σπίτια τους», τόνισε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα αποδέχονταν ένα καθολικό lockdown «από αλληλεγγύη» στο 33% του πληθυσμού που δεν εμβολιάζεται.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, στόχος του lockdown για ανεμβολίαστους είναι να «αποφευχθεί η κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης» στη χώρα. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κοροναϊού στην Αυστρία εκτοξεύθηκαν, ξεπερνώντας το τελευταίο επταήμερο τα 800 ανά 100.0000, ενώ συγκριτικά στη Γερμανία βρίσκονται σήμερα, Τρίτη, στα 312.