Χριστούγεννα στα Χανιά στη… σκιά του μνημονίου

Χριστούγεννα στα Χανιά στη… σκιά του μνημονίου

Μειωμένο κατά 50% θα είναι φέτος -ελέω κρίσης- το κόστος των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων που θα πραγματοποιηθούν στον δήμο Χανίων, όπως γνωστοποίησε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δημήτρης Λειψάκης κατά τη διάρκεια της τακτικής δημόσιας συνεδρίασης του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

Ωστόσο, ο κ. Λειψάκης επεσήμανε ότι «οι εκδηλώσεις δεν θα στερούνται ποιότητας και ότι θα βασιστούν κυρίως σε εθελοντές, όπως η Φιλαρμονική του δήμου Χανίων, ενώ η εορταστικός φωτισμός της πόλης και των περιαστικών περιοχών θα γίνει κανονικά».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, ενώ η μεγάλη εκδήλωση του δήμου θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός ήδη σύμφωνα με τον οποίο το κόστος των εκδηλώσεων θα είναι στο 50% σε σχέση με πέρυσι. Θα είναι μειωμένος, χωρίς όμως να μειωθεί το επίπεδο των εκδηλώσεων χρησιμοποιώντας ανθρώπους που θα μας στηρίξουν εθελοντικά όπως η Φιλαρμονική του δήμου Χανίων, που θα παιανίσει στη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η Φιλαρμονική δεν θα μας κοστίσει χρήματα σε σχέση με πέρυσι που ήρθε συγκρότημα και τραγούδησε και πήρε χρήματα», ανέφερε ο κ. Λειψάκης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε γειτονιές του δήμου πάντα όμως εθελοντικά από κόσμο, ο οποίος ενδιαφέρεται να βοηθήσει μέσα σ’ αυτήν την κρίση».

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί όπως ανέφερε σε όλες τις περιοχές του δήμου σε συνεργασία με την Κ.Ε.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. που θα αφορούν κυρίως παιδιά, μουσικά δρώμενα κ.ά.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χανίων κ. Γ. Μαρακάκης πρότεινε η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου να γίνεται και σε άλλα σημεία της πόλης των Χανίων και όχι μόνο στη δημοτική αγορά.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Λειψάκης το βασικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα είναι μπροστά από τη δημοτική αγορά και από εκεί και πέρα θα μπορεί να υπάρξουν και άλλα στολισμένα δεντράκια σε όλες τις περιοχές του δήμου μας».

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Εν τω μεταξύ σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εορταστική ατμόσφαιρα σε εμπορικούς δρόμους της πόλης, Χανιώτες καταστηματάρχες θα προχωρήσουν και φέτος με δική τους πρωτοβουλία -και δικά τους έξοδα- στον στολισμό των δρόμων όπως η οδός Μουσούρων και η οδός Αρχοντάκη.

Το θέμα του εορταστικού ωραρίου, αλλά και του εορταστικού φωτισμού θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων που θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου.

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Τ. Ζερβουδάκης «θεωρούμε ότι είναι σημαντικό στοιχείο για το γιορτινό κλίμα και την ψυχολογία των καταναλωτών και των εμπόρων να υπάρχει παραπάνω (δημοτικός) στολισμός. Ο περυσινός ήταν ελλιπής και ελπίζουμε να μην είναι το ίδιο και φέτος. Είχαμε κάποιες πληροφορίες ότι φέτος θα είναι παραπάνω, αλλά από ότι μαθαίνουμε μάλλον θα είναι το ίδιο».

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβουδάκη με ιδιωτική πρωτοβουλία εμπόρων, θα φωταγωγηθεί και φέτος ο κάτωλας και συγκεκριμένα η οδός Μουσούρων που θα υπάρχει επιπλέον στολισμός. Το ίδιο γίνεται και στην οδό Αρχοντάκη. Αυτό οι έμποροι το κάνουν από μόνοι τους».

www.haniotika-nea.gr