Χανιώτικη ευρεσιτεχνία για αέριους ρύπους

Χανιώτικη ευρεσιτεχνία για αέριους ρύπους

Επεκτείνεται η χρήση του “φίλτρου ΔΑΚ” -ευρεσιτεχνία του Χανιώτη Δημήτρη Κωνσταντουδάκη- καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες το αξιοποιούν για την κατακράτηση των αέριων ρύπων.

Χθες, το φίλτρο τοποθετήθηκε στην οροφή του καταστήματος πώλησης αλιευμάτων “Κωλέτης”, ενώ χρησιμοποιείται από εστιατόρια, πιτσαρίες κα. της πόλης και στο παρελθόν 4 από αυτά πουλήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως εξηγεί στα “Χ.Ν.” ο πολυπράγμων και πάντα ανήσυχος εμπνευστής και κατασκευαστής του “ φίλτρου ΔΑΚ” κ. Δημήτρης Κωνσταντουδάκης, «η έμπνευση για να προχωρήσω σε αυτήν την κατασκευή ήλθε από την προηγούμενη εργασία μου. Ήμουν για χρόνια στην υγειονομική υπηρεσία και δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές από αέριους ρύπους (πετρέλαιο, πυρηνόξυλο, καύση ξύλων κα.) γιατί η νομοθεσία για χρόνια δεν υποχρέωνε τον επαγγελματία να βάλει κάποιο φίλτρο απλά ζητούσε να μην ενοχλεί με τους αέριους ρύπους του. Οι περισσότεροι έβαζαν είτε μεγάλες καμινάδες, είτε αγόραζαν φίλτρα με ενεργό άνθρακα, γερμανικής κατασκευής τα περισσότερα, που είναι πολυδάπανα γερμανικής κατασκευής που θέλουν συνεχή καθαρισμό. Έτσι για χρόνια μελετούσα και προχώρησα με τη συνδρομή της “Ψυκτροποιείας Βασιλάκος” στο Αίγιο αυτής της πατέντας που μέχρι τώρα έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα».

Το Φίλτρο Αερίων Ρύπων ΔΑΚ είναι καπνοσυλλέκτης – αιθαλοσυλλέκτης – συλλέκτης μπογιάς και γενικά συλλέκτης όλων των αερίων ρύπων με απόδοση 98%-100% σύμφωνα με τον δημιουργό του, ενώ υπάρχει και πιστοποίηση από εργαστήριο του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης που αποδεικνύει την καλή του λειτουργία.
«Το ΔΑΚ μετατρέπει τους αέριους ρύπους σε οξύδια και τα πηγαίνει στο αποχετευτικό σύστημα της κάθε επιχείρισης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ταβέρνες, εστιατόρια, φούρνους, για καυστήρες με πυρηνόξυλο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Έχει δοκιμαστεί από εργαστήριο του Πολυτεχνείου και τα στοιχεία του έδειξαν πως είχαμε κατακράτηση του διοξειδίου 100%, του μονοξείδιου 98% και της αιθάλης 100%» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντουδάκης, συμπληρώνοντας πως έχει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το φίλτρο, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν είδε καμία στήριξη από την πολιτεία και τους φορείς της.
Από τη μεριά το ο επαγγελματίας κ. Κωλέτης σημείωσε πως αποφάσισε να τοποθετήσει το φίλτρο καθώς «έχει τις καλύτερες προδιαγραφές και σίγουρα θα βοηθήσει πάρα πολύ στη δουλειά μας».

haniotika-nea.gr