Νομός Χανίων – Ένας μαγευτικός προορισμός

Νομός Χανίων – Ένας μαγευτικός προορισμός

Ο νομός Χανίων είναι ένας από τους τέσσερις νομούς που αποτελούν το νησί της Κρήτης και βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού.

Νομός Χανίων – Γεωγραφία

Ο Νομός Χανίων συνορεύει ανατολικά νομό Ρεθύμνου και περιλαμβάνει τους δήμους Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά, Σφακίων και Χανίων.

Στις τρεις πλευρές του βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος στον Βορρά και το Λυβικό στον Νότο, σε ένα μήκος ακτών που αγγίζει τα 350 χλμ.

Η μαγευτική οροσειρά των Λευκών Ορέων ή Μαδάρων, με πολλές κορυφές και ψηλότερη όλων τις Πάχνες (2454μ.), αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του νομού, διατρέχοντάς τον από δύση προς ανατολή και σβήνοντας κοντά στο νομό Ρεθύμνου.

Η οροσειρά, που σχηματίζει μεγάλα οροπέδια, αλλά και απόκρημνα φαράγγια και χαράδρες, πλησιάζει τα δυτικά και νότια παράλια του νομού, ενώ στο βόρειο μέρος του υπάρχουν μεγάλες εύφορες πεδινές εκτάσεις.

Ο κάμπος αυτός σε συνδυασμό με το πολυσχιδές ανάγλυφο της βόρειας ακτής, που χαρακτηρίζεται από τέσσερις μεγάλες χερσονήσους και τέσσερις μεγάλους και ευλίμενους κόλπους αντίστοιχα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής, την γεωργική και τουριστική αξιοποίησή της.

Τα δυτικά και νότια παράλια, αντίθετα, παραμένουν αραιοκατοικημένα και λιγότερο αξιοποιημένα τουριστικά, έχοντας διατηρήσει έτσι την άγρια και παρθένα ομορφιά τους.

Στο νομό Χανίων ανήκουν και κάποια μικρά νησάκια, όλα ακατοίκητα ,εκτός από την Γάυδο, που συνιστά και το νοτιότερο κατοικημένο άκρο της Ευρώπης.

Η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων είναι η πόλη των Χανίων με πληθυσμό 45.569 κάτοικους (απογραφή 2021).

Λίγα λόγια για το Νομό Χανίων

Με τις ατελείωτες αμμώδες παραλίες, τα άγρια φαράγγια, τα σπήλαια, τα ενδημικά φυτά και ζώα, τους απέραντους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες κι ένα συνδυασμό από αγριάδα και θάλασσα, Ο νομός Χανίων θα ενθουσιάσει και τους πιο δύσκολους επισκέπτες.

Στην ορεινή ενδοχώρα του διατηρεί ξεχασμένα από το χρόνο χωριά, σκορπισμένα εκκλησάκια και μοναστήρια, πύργους και κάστρα.

Όλη η περιοχή είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος και συγχρόνως ένας παράδεισος για περιηγήσεις ορειβασίες και σπορ.

Οι ανασκαφές τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στον νομό Χανίων απέδειξαν την ύπαρξη οικισμών από την προϊστορική εποχή έως σήμερα.

Το ήπιο μεσογειακό κλίμα (με θερμοκρασίες το χειμώνα γύρο στου 12 C και το καλοκαίρι στους 30 C), η ξεχωριστή κρητική διατροφή, η γνωριμία με έθιμα που αλλού τείνουν να ξεχαστούν και η εγκάρδια φιλοξενία των νησιωτών, κερδίζουν τον επισκέπτη του ευλογημένου τόπου.

O νομός Χανίων είναι ο ιδανικός προορισμός για μικρούς, μεγάλους, οικογένειες και ζευγάρια.

Η πόλη των Χανίων

Chania old port by drone luxury events
Photo by Drone luxury events

Μπορείτε να περιηγηθείτε στα παραδοσιακά πετρόκτιστα σοκάκια της πόλης που περικλείουν την ιστορία τόσων αιώνων.

Από την παλαιολιθική εποχή στην Ενετική περίοδο, έπειτα στην Οθωμανική και τέλος στην περίοδο της περίφημης Κρητικής Πολιτείας, τα Χανιά αποτελούν μια ελληνική πόλη ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, την όποια οπωσδήποτε κανείς πρέπει να επισκεφθεί.

Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε την Παλιά πόλη των Χανίων που αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις ολόκληρης της Μεσογείου.

Στο κέντρο της Παλιάς πόλης μπορείτε να επισκεφθείτε για φθηνό και ποιοτικό φαγητό τα παραδοσιακά ταβερνάκια που βρίσκονται εκεί.

Επίσης δε λείπουν και οι ταβέρνες με ζωντανή μουσική που οι τιμές τους παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, προσφέροντας ψυχαγωγία και διασκέδαση ταυτόχρονα.

Τα εστιατόρια που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε είδους απαιτήσεις είναι πολλά.

Είτε είναι κρυμμένα σε παραδοσιακά σοκάκια, είτε έχουν θέα το λιμάνι και τον επιβλητικότατο φάρο…

Το φάσμα των απολαύσεων και των γεύσεων είναι τεράστιο και εμπεριέχει πολυπολιτισμικά στοιχεία ικανά να καλύψουν οποιαδήποτε γαστρονομική προτίμηση.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε οικονομικά καταλύματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες σας και παρέχοντάς σας ταυτόχρονα την απαιτούμενη ποιότητα.

Το κόστος προκειμένου να περάσει κάποιος μερικά αξέχαστα μερόνυχτα στο νομό Χανίων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ακόμα και για τις οικογένειες.

Υπάρχουν προσφορές κατάλληλες για οικογένειες που συμφέρουν ως προς τις συνολικές υπηρεσίες που προσφέρουν.

Με την έγκαιρη και κατάλληλη έρευνα, το θέμα του κόστους μπορεί να ξεπεραστεί.

Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας και προετοιμάστε ψυχολογικά τους εαυτούς σας για ένα ταξίδι που θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό σας…

Χρωματισμένο με τις πιο όμορφες αποχρώσεις ενός ηλιοβασιλέματος.

Η γλυκιά αλμύρα της θάλασσας συνυφασμένη με την ιστορία τόσων αιώνων προκαλεί τις αισθήσεις αφυπνίζοντας τες παράλληλα.

Η αύρα του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τα πανέμορφα κτήρια σε παρασέρνει σε ένα ταξίδι στο χρόνο, δίχως τέλος…

Ποια είναι τα κορυφαία αξιοθέατα για επίσκεψη (Νομός Χανίων);

Ποιες είναι οι καλύτερες υπαίθριες δραστηριότητες (Νομός Χανίων);

νομοσ ρεθυμνου, χανια αξιοθεατα

visit Chania Tourism for more info