Χανιά: Βραχνάς η στάθμευση στην Παλιά Πόλη (φωτo)

Χανιά: Βραχνάς η στάθμευση στην Παλιά Πόλη (φωτo)

Χανιά: Βραχνάς η στάθμευση στην Παλιά Πόλη (φωτo)

Εκτός κέντρου των Χανίων αλλά… εντός των πεζόδρομων και των ελεύθερων χώρων μέσα στην παλιά πόλη μετακινήθηκε ένας μεγάλος όγκος οχημάτων.

Το φαινόμενο φυσικά δεν είναι καινούργιο, εντάθηκε όμως αυτό το διάστημα παρά την καραντίνα και τον περιορισμό των μετακινήσεων.
«Μπορεί να μην έχουμε τις μετακινήσεις που είχαμε πριν το lock down, να μην έχουμε τουρισμό γιατί τέτοια εποχή άλλες χρονιές θα υπήρχαν δύο εκατοντάδες τουριστών στα ΑrBnb και στα μικρά ξενοδοχεία της παλιάς πόλης, αλλά και πάλι όλοι οι πεζόδρομοι είναι κατειλημμένοι» μας έλεγε μόνιμος κάτοικος της παλιάς πόλης καλώντας μας να δούμε πόσα αυτοκίνητα από τα παρκαρισμένα είχαν το σηματάκι των κατοίκων της παλιάς πόλης.
«Έφυγαν τα αμάξια από το κέντρο με τους ποδηλατόδρομους και τα κολονάκια και καλώς έφυγαν αλλά ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών πλέον παρκάρουν μέσα στα στενά» μας τόνισε χαρακτηριστικά.
Και στην επισήμανση του δεν έχει άδικο. Μπαίνουμε στην οδό Θεοτοκοπούλου, παρότι είναι μεσημέρι ο αριθμός των ΙΧ είναι μεγάλος και καταλαμβάνουν το ένα ρεύμα του δρόμου προκαλώντας και…κυκλοφοριακό από οχήματα που κινούνται προς και από την πλατεία Τάλω!

ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΦΡΟ – ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ

Την ίδια στιγμή πάνω στη δυτική τάφρο στο σημείο όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες από την Εφορία Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του τείχους μια ντουζίνα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα σε διάφορα σημεία!
Ίδια και απαράλλακτη η κατάσταση και στη Μελετίου Πηγά, με τα οχήματα να καταλαμβάνουν ένα τμήμα του δρόμου. Στο συγκεκριμένο σημείο στη φωτιά του περασμένου Οκτωβρίου σε σπίτι τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αδύνατον να προσεγγίσουν το σημείο λόγω των παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων.
Λίγο πιο κάτω η οδός Κονδυλάκη από τους πρόποδες του επιπρομαχώνα του Αγ. Δημητρίου μέχρι και το Ενετικό Λιμάνι αποτελεί ένα…άτυπο χώρο στάθμευσης με κάθε είδους οχήματα, χωρίς να υπολογίσουμε τα φορτηγάκια των τεχνικών συνεργείων που μπαινοβγαίνουν λόγω των εργασιών προετοιμασίας για την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Μπορεί να έχει ανακατασκευαστεί πρόσφατα αλλά το ανάχωμα της Δυτικής Τάφρου συνεχίζεται να χρησιμοποιείται από ορισμένους για πάρκιγκ!

ΣΤΗ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ

Προχωρώντας προς τον λόφο Καστέλι η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη καθώς τα περισσότερα αυτοκίνητα μένουν στις προκαθορισμένες θέσεις στάθμευσης στο νότιο τμήμα της Κανεβάρο, στη Λιθινών και στους γύρω δρόμου.
Στη Σπλάντζια ωστόσο επικρατεί το αδιαχώρητο. Μικροί πεζόδρομοι όπως η Δαιδάλου και Ικάρου, είναι γεμάτα ΙΧ, το ίδιο και η Γερασίμου στο σημείο όπου υπάρχει μια μικρή πλατεία. Οι πλάκες μάλιστα στο σημείο αυτό παρότι αποκαταστάθηκαν πριν από δύο χρόνια, είναι και πάλι σπασμένες σε πάρα πολλά σημεία.
Στην δε πλατεία 1821, στην πλατεία της Σπλάντζιας τα τραπεζοκαθίσματα μπορεί να έφυγαν λόγω του lock down, τα ΙΧ όμως είναι παντού σε κάθε σημείο της σχεδόν αλλά και στα γειτονικά δρομάκια. Τι και αν η δημοτική κοινότητα Χανίων έχει πάρει μια σειρά αποφάσεων για απαγόρευσης της στάθμευσης;
Σύμφωνα με υπολογισμούς του συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων κ. Νεκτάριου Τζομπανάκη οι θέσεις στάθμευσης στην παλιά πόλη είναι 372, αν υπολογιστεί ότι κανένα όχημα δεν παρκάρει σε πεζόδρομο και σε οδούς όπως η Δασκαλογιάννη και η Κανεβάρο.
Ωστόσο -χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τους οδηγούς- την ίδια στιγμή που αφαιρούνται θέσεις στάθμευσης από το εμπορικό κέντρο δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία περιμετρικών χώρων στάθμευσης και η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας ώστε να δοθούν κίνητρα αποφυγής της προσέγγισης με ΙΧ του εμπορικού κέντρου και της παλιάς πόλης.

Τα στενά της Σπλάντζιας έχουν γίνει άτυποι χώροι στάθμευσης!

haniotika-nea.gr