Χανιά: Βόμβα! Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση για τη Δημοτική Αγορά

Χανιά: Βόμβα! Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση για τη Δημοτική Αγορά

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, η δημοτική αρχή ανακοίνωνε την έναρξη των διαδικασιών για το έργο στήριξης και ανακατασκευής του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. 

aeweb

Και ενώ οι διαδικασίες τους επόμενους μήνες προχώρησαν με την ανάδειξη του αναδόχου και ενώ η δημοτική αρχή ανέμενε πως μέχρι τέλος του έτους θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, δηλώνοντας πως επίκειται η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το θέμα καθυστερούσε με τον Δήμο Χανίων να τηρεί «σιγή».

Μόνο ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς την προηγούμενη Δευτέρα είχε αναφέρει πως “Το έργο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και συγκεκριμένα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Απ’ όσο γνωρίζουμε έχει πάρει ήδη υπογραφή και αναμένονται τα τελευταία διαδικαστικά. Γύρω στις 20 Δεκεμβρίου υπογράφουν με τους εργολάβους. Οι εργολάβοι θα έρθουν να υπογράψουν 20 Δεκεμβρίου, δεν μπορούν νωρίτερα οπότε η Δημοτική Αγορά θα κλείσει μετά τις γιορτές”.

Όμως την επόμενη ημέρα Τρίτη 30 Νοεμβρίου, φτάνει στον Δήμο Χανίων έγγραφο «βόμβα» του Ε’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το οποίο «κοινοποιήθηκε η με αριθμ. 802/2021 Πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χανίων και της εταιρείας με την επωνυμία «ΤΟΜΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ» για την ανάθεση του έργου «ΑΡΣΗ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΘΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ».

Προς το παρόν οι λόγοι της απόφασης αυτής του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν γίνει γνωστοί, κάτι το οποίο άλλωστε πρέπει να γίνει επισήμως από τον Δήμο Χανίων, όμως το πρόβλημα συζητήθηκε εκτάκτως στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί εντολή «στο δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, κ. Μάρκο Περράκη να ασκήσει προσφυγή ανάκλησης κατά της υπ’ αριθμ. 802/2021 Πράξης του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χανίων και της εταιρείας με την επωνυμία «ΤΟΜΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ» για την ανάθεση του έργου «ΑΡΣΗ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΘΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ», και να την υποστηρίξει οποτεδήποτε ορισθεί η συζήτηση αυτής ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.»

Να σημειωθεί πως ενώ η προθεσμία για άσκηση της προσφυγής είναι 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι της 14 Δεκεμβρίου, η επόμενη δικάσιμος στο 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου θα κατατεθεί η προσφυγή, είναι την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση – ακόμη και αν ξεπεραστούν τα κωλύματα του Ελεγκτικού – θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον η υπογραφή της σύμβασης  με τον ανάδοχο να γίνει μέχρι τέλη του έτους.

flashnews