Χανιά: Τουρίστες με… μικρό πορτοφόλι στον Πλατανιά

Χανιά: Τουρίστες με… μικρό πορτοφόλι στον Πλατανιά

Πληρότητα που φτάνει το 70% παρουσιάζει αυτήν την εποχή ο Πλατανιάς ωστόσο το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι επαγγελματίες της εστίασης είναι η μικρή αγοραστική δύναμη των επισκεπτών.

Σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές ο φετινός Μάιος που βαδίζει προς το τέλος του είναι σίγουρα καλύτερος σε ό,τι αφορά την παρουσία των επισκεπτών, ωστόσο η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της και στα πορτοφόλια των τουριστών από την Ευρώπη που προτιμούν τον Πλατανιά.

«Αυτή τη στιγμή η πληρότητα είναι γύρω στο 70% στα ξενοδοχεία. Σε 15 ημέρες από τώρα υπολογίζουμε να φτάσουμε στο 85-90% » μας λέει ο κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης, πρόεδρος του συλλόγου επιχειρηματιών Πλατανιά. Σύμφωνα με τον κ. Κοκολοδημητράκη μετά τις 15 Ιουνίου οι πληρότητες θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των πτήσεων τόσο από τους tour operator όσο και από τις εταιρείες low cost επομένως αναμένεται αύξηση των επισκεπτών.
Ωστόσο αυτό που διαπιστώνουν ειδικά οι επαγγελματίες της εστίασης και των καταστημάτων με τουριστικά είδη είναι η μειωμένη κατανάλωση από τους περισσότερους τουρίστες. «Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα εστιατόρια καθώς ο τζίρος τους κινείται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή και το ίδιο συμβαίνει και στα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα. Δυστυχώς η ποιότητα του τουρισμού δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι » λέει ο κ. Κοκολοδημητράκης.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Αναφορικά με τις τιμές στην εστίαση σε ότι αφορά την περιοχή του Πλατανιά δεν παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις. «Οι συνάδελφοι προσπαθούν να καλύψουν τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες με διάφορους τρόπους και όχι με αυξήσεις» μας λέει ο κ. Βασίλης Οικονομάκος από το Σύλλογο Εστίασης. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές όπως στην παλιά πόλη των Χανίων. « Οι αυξήσεις στις τιμές στο φαγητό δεν ξεπερνάνε τα 20-30 λεπτά, εκτός από κάποια μαλάκια που λόγω μεταφορικών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο καφές έχει αυξηθεί κατά 20-30 λεπτά στα περισσότερα καταστήματα, ενώ στο ποτό στα μικρά καταστήματα δεν βλέπεις μεγάλες αυξήσεις σε αντίθεση με τα πιο μεγάλα» λέει ο κ. Οικονομάκος.

Χανιώτικα νέα