Επί ποδός οι κάτοικοι πριν 15 χρόνια για να μην τσιμεντοποιηθεί το στρατόπεδο τότε και τα κατάφεραν… επί ποδός οι κάτοικοι σήμερα, για να μην γίνει πάρκινγκ και κατάφεραν να γίνει η απόσυρση της πρόβλεψης 800 θέσεων στάθμευσης, μέσα από το ΣΒΑΚ Χανίων, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ιστορία του στρατοπέδου,… παλιά γήπεδο Αγ. Ιωάννη, όπου παλαιότερα δεν είχαν βρεθεί τίτλοι ιδιοκτησίας του στρατού…. είναι στενά συνδεδεμένη με τους πολίτες των Χανίων και με τις Δημοτικές αρχές της πόλης. Οι πολίτες από τη μια να διεκδικούν πράσινο και οι Δημοτικές Αρχές από την άλλη να προσπαθούν να επιβάλουν πολεοδόμηση. Σε αυτήν την αντιπαράθεση επενέβη η κεντρική εξουσία τουλάχιστον 3 φορές υπέρ του αιτήματος των πολιτών και παρόλα αυτά οι δημοτικοί μας άρχοντες ήταν απρόθυμοι να συνταχθούν με τους πολίτες.
Η τελευταία παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη… όπως ήταν ξεκάθαρη και η προχθεσινή του τοποθέτηση στην Κίσσαμο, για τη μη τσιμεντοποίηση στα Φαλάσαρνα, στον Μπάλο και το Λαφονήσι… όταν παρέδιδε τα 52 στρέμματα στη Δημοτική Αρχή είπε: «…διαβεβαιώνουμε ότι μιλάμε για ένα χώρο πρασίνου, δεν μιλάμε καθόλου για καινούργια δόμηση, μιλάμε για ένα χώρο πρασίνου,αναψυχής και άθλησης…». Προέτρεψε μάλιστα τον δήμαρχο να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει γι’ αυτό.
Και εκεί που περιμέναμε όλοι πλέον να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και η μελέτη για ένα μητροπολιτικό πάρκο, ο δήμαρχος ξεκίνησε αμέσως με δημοτικά μηχανήματα να κόβει δέντρα, χωρίς καμία άδεια από το Δασαρχείο… πολίτες έχουν κάνει καταγγελία στο Δασαρχείο γι’ αυτό… Και να ισοπεδώνει τον χώρο για να κάνει πάρκινγκ αλάνα. Για να το κατοχυρώσει μάλιστα προσπάθησε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο που συζητιόταν το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης να περάσει από την πίσω πόρτα, την πρότασή του για 800 θέσεις στάθμευσης οχημάτων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου. Χωρίς να έχει μια κυκλοφοριακή μελέτη σε μια γειτονιά με στενούς δρόμους, χωρίς να έχει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται, χωρίς καν να κάνει διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν ότι έτσι η περιοχή τους υποβαθμίζεται.
Έτσι απλά, η δημοτική Αρχή, επειδή τώρα και 4 χρόνια δεν έπραξε απολύτως τίποτα για τα πολυδιαφημισμένα περιφερειακά πάρκινγκ, της είναι αδιάφορο να καταστρέψει την τελευταια ευκαιρία που έχει η πόλη για αστικό πράσινο και χώρων αναψυχής και άθλησης,… της είναι αδιάφορο αν θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όσων μένουν στην γειτονιά,… της είναι αδιάφορο ότι εκεί δίπλα είναι ένα από τα μεγάλα Δημοτικά Σχολεία,… της είναι αδιάφορο, μια πόλη των 100.000 κατοίκων να κουτσοβολέυεται με ένα Δημοτικό Κήπο που τον έκανε ο Ρεούφ Πασάς όταν η πόλη είχε 5.000 κατοίκους.
Ας συνεχίσουν λοιπόν οι πολίτες να επαγρυπνούν, όπως και τότε που απαίτησαν και κατάφεραν οι Αγ. Απόστολοι να μείνουν χωρίς τσιμέντα και να τους χαιρόμαστε σήμερα.
Σήμερα έχουμε ένα λόγο ακόμα να επαγρυπνούμε:
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, όπου το πρωτεύον πλέον είναι: πώς θα επιβιώσουμε πλέον στην πόλη και όχι μια επίπλαστη Ανάπτυξη.
Γιώργος Ουντράκης – Χανιώτικα νέα