Χανιά: Το χωριό φάντασμα – Εγκαταλείφθηκε λόγω βεντέτας για μια κατσίκα

Χανιά: Το χωριό φάντασμα – Εγκαταλείφθηκε λόγω βεντέτας για μια κατσίκα

Ένα κουδούνι, ένας καυγάς, μία βεντέτα, 7 νεκροί και ένα χωριό – φάντασμα από το 1948. Συχνά πυκνά, τουρίστες επισκέπτονται το μέρος είτε για να διασχίσουν το φαράγγι είτε για να κάνουν bungee jumping στην παρακείμενη γέφυρα.

Η Αράδαινα είναι ένα χωριό της περιοχής των Σφακίων Κρήτης, που αποτελούσε τουριστικό προορισμό λόγω του ομώνυμου φαραγγιού και της γέφυρας. Στην απογραφή του 1881 είχε 124 κατοίκους, ενώ παλαιότερα λέγεται ότι κατοικούσαν 700 άτομα, μέχρι τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 που ερήμωσε τελείως, εξαιτίας μίας βεντέτας που ξεκίνησε το 1948 για το κουδούνι μίας κατσίκας.

Η βεντέτα είναι ένα κατάλοιπο του μακρινού παρελθόντος που βρίσκει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και σε κάποιες υποτυπώδεις κωδικοποιήσεις του τότε ισχύοντος δικαίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για φόνο ή φόβους, που διαπράττονται με κίνητρο την εκδίκηση για άλλον φόνο, κλοπή ακόμα και για μία εξύβριση.

Η κρητική βεντέτα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, σαν έθιμο και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να επιβιώνει ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της κρητικής ιδιαιτερότητας.

Ο “νόμος του αίματος” εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει. Λαμπρό παράδειγμα η Αράδαινα, χωριό των Σφακίων Κρήτης που έχει ερημωθεί λόγω μίας ασήμαντης φαινομενικά βεντέτας.

Το χωριό Αράδαινα Σφακίων
Το χωριό Αράδαινα Σφακίων  EUROKINISSI

Η ιστορία έχει ως εξής: Ένα μικρό αγόρι που έμενε σε αυτό το μικρό και γραφικό χωριουδάκι βρήκε το κουδούνι μίας κατσίκας και αρνήθηκε να το δώσει στον ιδιοκτήτη του. Εκείνος τότε πήγε σπίτι του μικρού να το ζητήσει και κουβέντα την κουβέντα το κακό έγινε. 

Λένε πως αυτή η βεντέτα άφησε πίσω της επτά νεκρούς και όσοι επέζησαν εγκατέλειψαν την Αράδαινα για να μη συνεχιστεί το κακό.

Ένα κουδούνι ήταν η αφορμή να ξεκινήσει ο κύκλος του αίματος.

Το χωριό Αράδαινα Σφακίων
Το χωριό Αράδαινα Σφακίων  EUROKINISSI

Σήμερα αυτό που έχει μείνει είναι η εικόνα ενός χωριού-φάντασμα.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΑΔΑΙΝΑ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΑΔΑΙΝΑ ΣΦΑΚΙΩΝ  EUROKINISSI

Τα ερειπωμένα σπίτια στέκουν αγέρωχα στο επιβλητικό τοπίο και κάποιες κατσίκες κυκλοφορούν ανέμελες και ανενόχλητες, αποτελώντας τους μόνιμους κατοίκους.

Συχνά πυκνά κάποιοι τουρίστες επισκέπτονται το μέρος είτε για να διασχίσουν το όμορφο φαράγγι , είτε για να κάνουν bungee jumping στην παρακείμενη γέφυρα.

Η γέφυρα του χωριού Αράδαινας Σφακίων
Η γέφυρα του χωριού Αράδαινας Σφακίων  EUROKINISSI

news247