Χανιά: Συγκρατημένοι στις αγορές τους οι τουρίστες

Χανιά: Συγκρατημένοι στις αγορές τους οι τουρίστες

Συγκρατημένοι ως προς τις αγορές τους από τα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα της Παλιάς Πόλης των Χανίων είναι μέχρι στιγμής οι επισκέπτες και οι τουρίστες. Αυτό επισήμανε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων της Παλιάς Πόλης των Χανίων, Νίνα Παπαδουλάκη.

Η γενικότερη εικόνα του πληθωρισμού ανά τον κόσμο φαίνεται πως έχει επηρεάσει τις δαπάνες των τουριστών σε δώρα και αναμνηστικά προϊόντα, εστιάζοντας κυρίως στις βασικές ανάγκες:

«Μιλώντας και με άλλους συναδέλφους συμπεραίνουμε ότι είναι λίγο πεσμένα τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα μάλλον έχει γίνει ένας ακριβός προορισμός. Υπάρχουν αεροπορικές που φέρνουν κόσμο με πολύ λίγα χρήματα. Όπως αντίστοιχα πηγαίνουμε κι εμείς στο εξωτερικό με πολύ λίγα χρήματα. Η ακρίβεια μαστίζει την Ελλάδα ως γνωστόν, οπότε και αυτό έχει αντίκτυπο και στα καταστήματα και στον τουρισμό. Οι επισκέπτες εστιάζουν πλέον στα βασικά. Στο φαγητό ας πούμε. Όσοι έχουν περισσότερα χρήματα, ξοδεύουν και περισσότερα. Εγώ αυτό που έχω παρατηρήσει μέρες μέσα στην εβδομάδα που είναι ψιλονεκρές, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ο περσινός Μάης ήταν καλύτερος από τον φετινό. Είχε κάτσει βέβαια και ο κόσμος σπίτι του δυο χρόνια».».

Η κ. Παπαδουλάκη τόνισε πως η κρουαζιέρα έχει βοηθήσει σημαντικά στην τόνωση της αγοράς:

«Οι μέρες που έχουμε κρουαζιέρα είναι λίγο καλύτερες εισπρακτικά από τις υπόλοιπες, τουλάχιστον για τους κεντρικούς δρόμους. Βοηθάει η κρουαζιέρα απλά στους πιο κεντρικούς δρόμους, ένα καλό σημείο είναι πάντα ένα καλό σημείο.  Όσο για τα μαγαζιά που είναι χωμένα μέσα στα στενά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα».

Σχετικά, με τον αν οι καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα λειτουργικά κόστη, η κ. Παπαδουλάκη είπε:

«Το αν πήγε καλά το ταμείο και μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν, αυτό θα φανεί τον χειμώνα. Τώρα σίγουρα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, ο χειμώνας δεν ξέρουμε πως θα μας βρει. Εγώ είμαι αισιόδοξη, αλλά άλλοι δεν είναι έτσι. Παράπονα πάντα θα ακούμε».

Προβλήματα

Σχετικά με τα προβλήματα που επηρεάζουν την λειτουργία των καταστημάτων, επισήμανε ως σημαντικότερο αυτό της στάθμευσης ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει πως έχει βελτιωθεί η περιοχή στο θέμα της καθαριότητας:

«Πάντα τρέχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα που έχουν να κάνουν και με τον Δήμο. Ο Δήμος στο θέμα της καθαριότητας είναι σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε δει πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα προβλήματα για τα οποία φωνάζουμε, λέμε την γνώμη μας, όπως είναι η στάθμευση, που είναι πολύ βασικό. Έρχεται κόσμος και φεύγει επειδή δεν έχει που να παρκάρει. Αυτοί είναι όλοι εν δυνάμει πελάτες μας. Αυτό χρήσει άμεσης αντιμετώπισης και εξεύρεσης λύσεων, γιατί η πόλη πνίγεται. Και δεν το λέω μόνο για τους τουρίστες αλλά και για εμάς. Έχει χαλάσει η δικιά μας ποιότητα ζωής.

Εγώ κυκλοφορώ  με ποδήλατο, αλλά αυτό που συμπεραίνω από τις επαφές μου, με συναδέλφους, τουρίστες, πολίτες, είναι ότι η κατάσταση στην παλιά πόλη είναι τραγική. Και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον Ιούλιο και στον Αύγουστο.

Άλλο ένα θέμα που είχαμε θέσει είναι η αλλαγή μέρους του Φεστιβάλ Γης (του παλιού Αγροτικού Αυγούστου) λόγω ανταγωνισμού: «Μπορεί να είναι κάπως ανταγωνιστικό απέναντι στο στεγασμένο εμπόριο από τη μια και από την άλλη εντείνει το πρόβλημα του πάρκινγκ.Να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο».

Προσωπικό

Σχετικά με την επάρκεια προσωπικού στα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα της Παλιάς Πόλης, η κ. Παπαδουλάκη τόνισε πως «Λίγο πολύ, όλοι έχουμε ένα άτομο, εξαρτάται βέβαια και από την δυναμικότητα του καταστήματος.  Υπάρχουν και πιο μικρές  επιχειρήσεις της παλιάς πόλης, οι οποίες είναι οικογενειακές, οπότε, θα έρθει το παιδί το μεσημέρι. Κι εγώ ομολογώ ότι έχω βοήθεια για παράδειγμα από την μητέρα μου».

zarpanews.gr