«Είμαστε κλειστά από το Νοέμβριο, πολλές με μηδενικά εισοδήματα, με τα έξοδα να τρέχουν, υπάρχει θέμα επιβίωσης» λένε στα “Χανιώτικα νέα” εκδιδόμενες γυναίκες της παρόδου Μίνωος.
Η καραντίνα των τελευταίων μηνών και το κλείσιμο και των οίκων ανοχής έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις γυναίκες, στο προσωπικό που εργάζεται στους οίκους ανοχής, στους ιδιοκτήτες των “σπιτιών”.
Πρωί Πέμπτης και η πάροδος είναι έρημη, δεν κυκλοφορεί ψυχή και τα 14 “σπίτια” είναι κλειστά, με κάγκελα στις πόρτες και τα παράθυρα. Mόνο οι πινακίδες φανερώνουν ποια είναι η χρήση των οικιών αυτών σε όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή.
Κάτοικοι και επαγγελματίες που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή και συναλλάσσονται με τον κόσμο των οίκων ανοχής μάς λένε πως από τον Νοέμβριο που έκλεισαν τα “σπίτια” οι περισσότερες γυναίκες έφυγαν είτε για το εξωτερικό, είτε για την Αθήνα.
«Έχουν μείνει λίγες που έχουν κάποιο σπίτι στα Χανιά, αλλά είναι εδώ οι γυναίκες υπηρεσίας, οι “τσατσάδες” όπως λέγονται στην καθομιλουμένη. Δυσκολεύονται πολύ γιατί πολλές δεν έχουν κανένα εισόδημα» μας λέει επαγγελματίας της περιοχής.
Η κα Μαρία είναι εκδιδόμενη και έχει και δικό της “οίκο ανοχής” στην πάροδο. «Είχαμε κλείσει και τρεις μήνες το 2020 στην πρώτη καραντίνα. Τότε δόθηκαν κάποια χρήματα και δόθηκε και επιστρεπτέα προκαταβολή. Τώρα όμως η κατάσταση είναι χάλια, ακόμα πιο δύσκολη! Προσωπικά έχω πάρει μόνο μια επιστρεπτέα προκαταβολή από το Νοέμβριο γιατί είχα λέει μειωμένα εισοδήματα το 2019! Μα το 2019 δεν είχα ανοίξει όλο το χρόνο το “σπίτι”! Αφού είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή ας μας την δώσουν και εμάς να ζήσουμε. Αυτή τη στιγμή δυσκολεύομαι πολύ να πληρώσω τους λογαριασμούς, τις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία» μας λέει. Μας δείχνει τα “σπίτια” της παρόδου. «Συνολικά υπάρχουν 14 σπίτια αλλά δεν λειτουργεί τίποτα. Πώς θα επιβιώσουμε, πληρώνουμε Εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, έχουμε ταμειακές» αναρωτιέται.
Παράλληλα την ίδια στιγμή η μη λειτουργία των οίκων ανοχής προκαλεί και άλλους είδους προβλήματα.
«Κάθε μέρα έρχονται άνδρες, χτυπάνε τα κουδούνια, ρωτάνε πότε θα ανοίξουμε και τι θα γίνει. Δεν ξέρουμε και εμείς τι να τους πούμε. Μια λένε πριν το Πάσχα, μια μετά το Πάσχα, την άλλη τον Ιούνιο» αναφέρει η κα Μαρία.
Το προσωπικό των οίκων ανοχής έλαβε κάποιες μηνιαίες αποζημιώσεις που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή, ωστόσο όπως λένε με 535 ευρώ και με καθυστερήσεις στην απόδοσή τους υπάρχει ζήτημα και για αυτούς.
Μετά την πρώτη καραντίνα οι οίκοι ανοχής επαναλειτούργησαν με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
«Είχαμε μάσκες για την κοπέλα, τον πελάτη, δεν επιτρέπονταν να είναι πολλοί στο χώρο, είχαμε αντισηπτικά γίνονταν θερμομέτρηση και επιτρεπόταν στάση που να μην φέρνει σε πάρα πολύ κοντινή επαφή τον πελάτη με την κοπέλα» μας λένε.
haniotika-nea.gr