Χανιά: Πώς απέδρασαν από τα κρατητήρια οι πέντε βαρυποινίτες

Χανιά: Πώς απέδρασαν από τα κρατητήρια οι πέντε βαρυποινίτες

Μετά απο μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε περισσότερες απο έξι ώρες, λίγο μετά τις 10 το βράδυ το Μονομελές αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο έκρινε και τους τρεις κατηγορούμενους για την απόδραση απο τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, ενόχους και τους επέβαλε τις εξής ποινές.

Στον 29χρονο που εκτίει πολύχρονη ποινή για διακίνηση ναρκωτικών, φυλάκιση συνολικά 42 μήνες. Στον 43χρονο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ληστείες, εκ των οποίων η μια με νεκρό και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φυλάκιση 34 μήνες Στον 32χρονο που εκτίει πολύχρονη ποινή για ληστεία φυλάκιση 34 μήνες. Και οι τρεις οδηγήθηκαν στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων στην Αγιά.

Λίγα λεπτά νωρίτερα η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της πρότεινε την ενοχή τους, αλλά επεσήμανε πως η υπόθεση της απόδρασης χρήζει περαιτέρω έρευνας και πρέπει να γίνει και προκαταρκτική εξέταση.

Η δίκη των τριών δραπετών ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Οι τρεις τους είχαν μεταφερθεί χθες τη νύχτα στα Χανιά από το Ηράκλειο όπου είχαν εντοπιστεί. Πρόκειται για τρεις Αλβανούς, τον 43χρονο, τον 32χρονο και τον 29χρονο από τους δραπέτες.

Η δίκη άρχισε με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου να ρωτά και τους τρεις ξεχωριστά εαν θέλουν τον ορισμό δικηγόρου και την τριήμερη προθεσμία που δικαιούνται. Όμως και οι τρεις απάντησαν αρνητικά, και μάλιστα ο ένας εξ αυτών ανέφερε πως δεν θέλουμε να υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να γίνει η δίκη.

Τι κατέθεσαν οι τρεις κατηγορούμενοι

Πρώτος κατέθεσε ο 29χρονος Αλβανός που έχει καταδικαστεί για ναρκωτικά, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του Δικαστηρίου είπε ότι στα κρατητήρια αυτός κοιμόταν και ξύπνησε όταν άκουσε τους άλλους να σπάνε το παράθυρο και τους ακολούθησε. Ανέφερε πως μόλις έφυγαν από το Αστυνομικό Μέγαρο χωρίστηκαν από τους δύο που διαφεύγουν και οι τρεις έκλεψαν ένα μηχανάκι και άρχισαν να ψάχνουν για ανοιχτά αυτοκίνητα. Μετα από 4-5 δοκιμές βρήκαν το φορτηγάκι και οι τρεις έφυγαν προς το Ηράκλειο.

Ωστόσο όπως ανέφερε το όχημα είχε πρόβλημα και από τον ΒΟΑΚ πήγαν στις Σίσες όπου έμειναν και απο βενζίνη και το άφησαν και εκεί ψάχνοντας τα σταθμευμένα αυτοκίνητα βρήκαν ένα του οποίου το κλειδί βρισκόταν στο σκίαστρο πάνω από την θέση του οδηγού. Έτσι πήγαν στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην Αμμουδάρα όπου έμειναν μέχρι που ξημέρωσε. Στην συνέχεια τριγυρνούσαν στην πόλη μέχρι που τους έπιασαν. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι συναντήθηκαν με μια κοπέλα που τους έδωσε λεφτά. Να σημειωθεί ότι κατά την σύλληψη βρέθηκαν πάνω του ένα μαχαίρι το οποίο είπε πως το βρήκε στο δεύτερο αυτοκίνητο που έκλεψαν και ναρκωτικά τα οποία είπε πως τα αγόρασε λίγο πριν συλληφθούν.

Στην συνέχεια , ο 43χρονος Αλβανός που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ληστείες στην Αττική στην κατάθεση του είπε ότι μόλις έφτασαν Χανιά το βράδυ της Παρασκευής τους είπαν πως δεν θα πάνε στην φυλακή αλλά στα κρατητήρια. Ο ίδιος εξοργίστηκε και είπε πως μετά από τόσα χρόνια στην φυλακή δεν δέχεται να ταλαιπωρείται στις άθλιες συνθήκες των κρατητηρίων. Ο ίδιος έχει ξανακρατηθει στο αστυνομικό Μέγαρο και αυτός πρότεινε στον Πακιστανό (τρις ισοβίτη) που αναζητείται να αποδράσουν. Στην συνέχεια περιέγραψε πως ξηλωσαν ένα σίδερο που είχε βίδες με έναν νυχοκοπτη.

Ουσιαστικά, αναλαμβάνοντας την βασική ευθύνη της απόδρασης, περιέγραψε αναλυτικά το πώς πέρασαν από το διαλυμένο παράθυρο στον διάδρομο, από την ξεκλειδωτη πόρτα στο γκαράζ και από εκεί στον πίσω αύλειο χώρο του μεγάρου από όπου πήδηξαν πάνω από την περίφραξη. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως γνώριζε όλες τις αδυναμίες της φύλαξης. Στην συνέχεια ανέφερε ότι και ο 29χρονος που κατέθεσε πρώτος.

Η απολογία του τρίτου δραπέτη του 32χρονου Αλβανού δεν προσέθεσε κατί νέο. Ο ίδιος ανέφερε ουσιαστικά ότι προείπαν οι δυο προηγούμενοι κατηγορούμενοι.

Πως έγινε η απόδραση

Κατά την διάρκεια της δίκης μάρτυρας αστυνομικός απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου περιέγραψε το τι συμβαίνει στα κρατητήρια του αστυνομικού μεγάρου και τι έγινε όταν μετέφεραν εκεί τους κρατούμενους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά τα κελιά των κρατητηρίων δεν κλειδώνουν για συγκεκριμένους λόγους, οι κάμερες ασφαλείας δεν έχουν καλή ποιότητα, ενώ ο Πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Όπως είπε, οι δραπέτες ξηλωσαν ένα σίδερο και χρησιμοποιώντας το σαν μοχλό λύγισαν τα σίδερα του μικρού παραθύρου της τουαλέτας και έφυγαν.

Στην συνέχεια βγήκαν σε διάδρομο και από μια πόρτα ξεκλειδωτη, πέρασαν στο υπόγειο γκαράζ. Από εκεί πέρασαν στον αύλειο χώρο και πήδηξαν πάνω από την περίφραξη. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει φύλαξη, ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχει σκοπός αλλά δεν πέρασαν από εκεί που είναι ο σκοπός στην είσοδο του μεγάρου. Από τις κάμερες έχει καταγραφεί μόνο η στιγμή που πηδούσαν από την περίφραξη.

Η Εισαγγελέας της έδρας ρώτησε γιατί δεν κλειδώνουν τα κελιά και ο μάρτυρας απάντησε πως αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για τις διαδικασίες που πρέπει να γίνονται. Οι κρατούμενοι συνεχώς ζητούν διάφορα και δεν γίνεται συνεχώς να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν. Είναι ακατάλληλος χώρος για ποινικούς κρατούμενους τόνισε ο μάρτυρας.

Επιπλέον επεσήμανε πως τα κρατητήρια είναι παλιά και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις ειδικά για μεταγωγές κρατουμένων

Σε κάταθεση του ένας άλλος μάρτυρας αστυνομικός είπε πως ήταν τυχεροί που δεν έπιασαν όμηρο τον σκοπό των κρατητηρίων και επεσήμανε το γεγονός ότι το τμήμα μεταγωγών έχει μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ενώ ο τρίτος αστυνομικός μάρτυρας ανέφερε πως βρήκε το σίδερο με το οποίο οι δραπέτες κατάφεραν να διαλύσουν το παράθυρο της τουαλέτας. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι ερωτήσεις του Δικαστηρίου ήταν εξονυχιστικές για τις συνθήκες ασφαλείας στα κρατητήρια, το πως λειτουργούν οι κάμερες, τι έγινε με την πόρτα προς το γκαράζ που ήταν ξεκλειδωτη και από εκεί έφυγαν οι δραπέτες μετά που είχαν πηδήξει από το παράθυρο της τουαλέτας.

Τι είπε μάρτυρας για το αυτοκίνητο της διαφυγής και τα κλειδιά στη μίζα

Ο Αλβανός αδελφός του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που έκλεψαν οι τρεις κατηγορούμενοι για να διαφύγουν από τα Χανιά είπε πως από το βράδυ του Σαββάτου το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι τους. Τα κλειδιά τα αφήνουν πάνω και τις πόρτες ξεκλειδωτες, γιατί είναι παλιό το αυτοκίνητο και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως δεν γνωρίζει τους κατηγορουμένους δραπέτες και περιέγραψε τι έκανε το πρωί της Δευτέρας όταν έγινε γνωστό πως τους έκλεψαν το αυτοκίνητο. Επεσήμανε πάντως, ότι αν κάποιος δεν το ξέρει, από έξω είναι δύσκολο να δει πως το κλειδί είναι στην μίζα. Σε όλη την διάρκεια της κατάθεσης, πρόεδρος και εισαγγελέας έκαναν εξονυχιστικές ερωτήσεις για να διαπιστώσουν αν ο μάρτυρας είχε κάποια σχέση με την διαφυγή των τριών δραπετών.

flashnews.gr