Χανιά: Πορεία διαμαρτυρίας εργαζομένων στην efood (φωτο)

Χανιά: Πορεία διαμαρτυρίας εργαζομένων στην efood (φωτο)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην efood, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Αυτές τις μέρες προκάλεσε αρνητικό θόρυβο η απόφαση της efood όταν ενημέρωσε τους υπαλλήλους της ότι μετά τη λήξη της σύμβασής τους θα πρέπει να επιλέξουν άλλο μοντέλο συνεργασίας.

Οι εργαζόμενοι έλαβαν email για το μέλλον της συνεργασίας τους το οποίο τους ενημέρωνε ότι το efood δε θα προχωρήσει σε ανανέωση της σύμβασης που είχαν ως μισθωτοί εργαζόμενοι και αν θέλουν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεργατών.

Ήδη σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει διανομείς delivery να αντιδρούν με στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες. Έτσι και εδώ στα Χανιά συγκεντρώθηκαν σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι της efood του νομού και πραγματοποίησαν μοτοπορεία και στάση εργασίας για τα δικαιώματά τους.  

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων Delivery νομού Χανίων, Εμμανουηλίδης Γιώργος, μίλησε στο zarpanews.gr σχετικά με τους λόγους της διαμαρτυρίας των διανομέων, αλλά και τα αιτήματα αυτών.

«Η αφορμή της διαμαρτυρίας είναι το μήνυμα που στάλθηκε σε διανομείς σχετικά με την λήξη της 3μηνης σύμβασης, με την ανανέωση του συμβολαίου μόνο ως freelancer, όπου απαλλάσσει την εταιρία από ασφάλεια, άδειες, δώρα και λοιπά. Στα Χανιά είμαστε περίπου 70 άτομα διανομείς και δε θα επιτρέψουμε στην εταιρία efood να περάσει αυτό το μοντέλο. Είμαστε κατά αυτής της κακοποίησης. Ένας συνάδερφός μας βρίσκεται στην εντατική, αφού χτυπήθηκε από όχημα που παραβίασε στοπ, ενώ έκανε την δουλειά του. Δεν είναι απλά ατυχήματα, είναι εργατικά ατυχήματα».

Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μανωληκάκης Γιάννης, δήλωσε ότι είναι μαζί με τους διανομείς σε αυτόν τον αγώνα για την στάση εργασίας.

«Συνεχίζουμε και στηρίζουμε τα παιδία. Συνεχίζουμε και παλεύουμε μαζί τους»

Στη συνέχεια, ο Μαθιουδάκης Βάσιας, μέλος του Επισιτισμού Χανίων χαρακτήρισε «εγκληματικό» αυτό που συμβαίνει με την efood.

Το Σωματείο διεκδικεί:

  • Nα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από τηνe-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

  

zarpanews.gr